7 alimente indispensabile în perioada COVID-19

Pandemia COVID-19 ne-a luat pe toți prin surprindere, la nivel mondial. Face ravagii pe zi ce trece. Dacă în Italia situația îmbolnăvirilor a atins apogeul, în România lucrurile sunt încă la început. Pentru că cea mai bună metodă este prevenția, recomandarea este să #stamacasa, în timp ce pentru urgențe și aprovizionare este indicat să meargă un singur membru din familie.

Plecând de la premisa că sistemul imunitar este în strânsă legătură cu hrana pe care o consumi, am întocmit o listă cu acele alimente benefice organismului, care-ți întăresc imunitatea și devin indispensabile, cu atât mai mult acum, în caz de prevenție, autoizolare sau carantină în perioada COVID-19.

  1. Usturoiul și ceapa

Beneficiile usturoiului au fost îndelung expuse, acesta fiind adesea numit și cel mai puternic antibiotic natural. Alicina este substanța activă din usturoi și are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante. Pentru a-i optimiza efectele curative, usturoiul trebuie mestecat, zdrobit sau feliat. Acesta fortifică sistemul imunitar și asigură organismului un mare complex de vitamineA, B1, B2 și C – și mineralefosfor, sulf, potasiu, iod, calciu și siliciu. În plus, tonifică sistemul cardiovascular și îmbunătățește sănătatea mentală.

Ceapa conține vitamina C în proporție ridicată, iar acest nutrient contribuie la dezvoltarea imunității. Mai mult decât atât, ceapa este bogată și în vitaminele B9 sau B6, fiind sursă bună și de potasiu, seleniu, zinc sau sulf – adjuvanți ai sistemului imunitar. Având efect antibacterian, ceapa luptă și împotriva bacteriilor de tip e.coli, stafilococ auriu sau helycobacter pylori.

  1. Alimentele murate în sare

Studiile arată că între 70% și 80% dintre celulele care luptă pentru imunitatea organismului trăiesc în intestin. Iar alimentele murate sau fermentate stimulează microbionul intestinal în întărirea sistemului imunitar. Pe de altă parte, unele cercetări au demonstrat că antibioticele și tratamentele antibacteriene sintetice distrug flora intestinală atât de valoroasă. Dintre alimentele cu efect probiotic amintim: varza murată, măslinele în saramură sau borșul.

  1. Legumele crude

Ardeiul gras conține mai multă vitamina C decât citricele și este o sursă bogată de betacaroten.

Varza conține săruri minerale, acid folic, dar și vitaminele C, B1, B2, B3, B6 și B9 și vitamina U. Mai puțin cunoscută, vitamina U este extrem de benefică în întărirea sistemului imunitar, tratarea ulcerului, protejarea stomacului de bacterii și viruși.

Roșiile sunt o sursă o bogată de betacaroten, un nutrient care întărește sistemul imunitar.

Betacarotenul conținut de spanac este transformat de organism în vitamina A, activând sistemul imunitar. În plus, prin conținutul de vitamina C luptă împotriva răcelii și a infecțiilor.

Ghimbirul are proprietăți antibacteriene și ajută sistemul imunitar în lupta cu stările de greață și calmează durerile stomacale.

  1. Fructe cu puternice efecte pro imunitate

Merișoarele conțin vitaminele C, K și A și sunt un antioxidant puternic. Aceste vitamine contribuie la întărirea sistemului imunitar și combat bolile cardiovasculare.

Fructele de cătina sunt imunostimulatoare și totodată un tonifiant general. Cătina conține vitaminele C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, dar și substanțe minerale: betacaroten, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier sau sodiu.

Afinele conțin vitaminele A, B1, B2, C, E, F, PP și antioxidanți flavonoizi care protejează organismul împotriva infecțiilor. De asemenea, nutrienți ca manganul sau potasiul purifică organismul.

Murele contribuie la întărirea sistemului imunitar și conțin vitaminele C, K sau A, dar și fibre sau antioxidanți.

Lămâia ajută sistemul imunitar datorită proprietăților antivirale și antibacteriene, fiind binecunoscută și ca sursă de vitamina C.

  1. Alimente bogate în iod

Legătura dintre nivelul de iod și buna funcționare a sistemului imunitar are ca punct comun glanda tiroidă. Cu alte cuvinte, întreg metabolismul este reglat de hormonii produși de glanda tiroidă, eliberați în întregul organism. Fară o rezervă de iod suficientă, glanda tiroidă funcționează deficitar, afectând imunitatea. Studiile arată că iodul ajută celulele sănătoase și ferește organismul de toxine. În plus, într-un mediu bogat în iod nu se pot dezvolta bacteriile, virușii sau ciupercile. Dintre alimentele care conțin iod și care întăresc sistemul imunitar amintim: fasolea neagră, algele, ouăle, tonul, cartofii fierți al dente și răciți înainte de consum.

  1. Cerealele integrale

Consumul de cereale integrale se reflectă la nivelul tractului digestiv, întrucât acestea contribuie la sănătatea bacteriană intestinală care sprijină sistemul imunitar. Nu îți baza dieta zilnică pe făina albă sau pe orezul alb. Alege în locul lor: grâul integral, ovăzul, secara, orzul, orezul integral sau quinoa. Cerealele integrale sunt parte esențială într-o dietă sănătoasă, întrucât reduc nivelul de colesterol, reduc riscul obezității și al problemelor cardiace.

  1. Semințele și nucile

Asigură-te că introduci regulat în meniul tău curmale, alune, alune de pădure, migdale, semințe de pin, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui sau nuci. Conținutul bogat de Omega-3, zinc sau magneziu, dar și vitaminele A, D, E, K, le transformă în aliați de nădejde ai sistemului imunitar.

BONUS: Turmericul este un condiment asiatic, de culoare portocaliu-gălbuie, cu puternic efect antioxidant și antiinflamator. Combinat cu ghimbir, miere și cătină, turmericul întărește sistemul imunitar. Acesta poate fi folosit și în sosuri, în diverse mâncăruri sau chiar în ceaiuri.

Asigură-te că printre proviziile pe care le-ai făcut sunt incluse și aceste alimente recomandate nu doar în perioada de pandemie COVID-19, ci și în general. Pentru că un organism hrănit sănătos are capacitate de a lupta cu (aproape) orice virus!

Articol de Adela Petruse

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/garlic-fights-colds-and-flu
https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#section7
https://www.healthydirections.com/5-Foods-That-Boost-Your-Immune-System
https://www.dailymail.co.uk/health/article-2556298/The-unlikely-new-medicine-pickled-cabbage-New-research-reveals-help-allergies-coughs-colds-more.html
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system
https://www.dummies.com/health/vegetables-that-boost-your-immune-system/#slide-6
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322052#benefits
https://www.gbnews.ch/lemons-boost-ihttps://www.medicalnewstoday.com/articles/289934#risksmmune-system/
https://www.cedarbear.com/pages/iodine-and-immune-system
https://www.healthline.com/nutrition/iodine-rich-foods#section7
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315727#Whole-grain-diet-led-to-increase-in-memory-T-cells
https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/be-cautious-this-season-superfoods-to-boost-immunity-and-keep-you-healthy/nuts-seeds/slideshow/62860706.cms
https://www.healthline.com/health/turmeric-tea-benefits
Mariana Borloveanu, Leacuri mănăstirești. Terapii pentru trup și suflet, Editura Lumea Credinței, București, 2014.

Sursă foto: Unsplash