Lime, o mică bombă cu vitamina C

Limeta sau lime este un fruct originar din sud-estul Asiei și se aseamănă foarte mult cu lămâia, dar spre deosebire de aceasta, are culoarea verde și este de dimensiuni mai mici. În ceea ce privește gustul, limeta este mai aromată decât lămâia, mai zemoasă, cu un gust mai acru, ușor amărui și mai bogată în substanțe nutritive.

Ce substanțe nutritive conține lime-ul și ce beneficii aduce organismului?

Cea mai importantă și mai abundentă substanță nutritivă prezentă în lime este vitamina C, aproximativ 48% din fruct. Ca și lămâia, conține vitamina B6, potasiu, acid folic. Printre mineralele din compoziție, prezente în cantități mai mici, se numără calciul, fierul, fosforul și cuprul.

Lime-ul reprezintă un bun tratament pentru scorbut, boală provocată în principal de situarea sub limitele normale a nivelului de vitamina C în organism. În plus, îmbunătățește digestia datorită conținutului de flavonoide, motiv pentru care lime-ul este recomandat alături de preparate mai grele. De asemenea, fructul tratează constipația, menține nivelul de zahăr la din sânge la limita normală, protejează ochii prevenind oboseala acestora.

Datorită unei substanțe numită kemferol, lime-ul regleză problemele de respirație. Inhalarea mirosului de lime tăiat are puterea de a desfunda nasul și de a elibera căile respiratorii. În caz de răceală și febră câteva felii de lime consumate pot regla temperatura corpului. În general, toate citricele au această proprietate datorită conținutului de vitamina C, însă lime-ul este cel mai eficient.

Fructul lime dezinfectează apa și previne astfel apariția unor boli cauzate de bacteriile care se pot regăsi în ea. Prin antioxidanții puternici, limonin, glucozida și camfor, lime-ul previne cancerul protejând celulele sănătoase și menține ADN-ul nemodificat (în cazul cancerului se produc schimbări la nivelul ADN-ului).

Când pot introduce lime în alimentația copilului?

Datorită acidității crescute, lime-ul poate provoca bebelușilor iritații de scutec, din cauza scaunelor acide. De aceea, se recomandă introducerea acestuia în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de 1 an.  Înainte de introducerea oricărui aliment nou, cereți părerea medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg și cum ofer lime copilului?

Atunci când alegem limeta din supermarket, culoarea verde deschis și coaja puțin moale la pipăit ne arată un fruct copt.

Limeta se păstrează la temperatura camerei cam 2-3 săptămâni, în funcție de cât de coaptă este la achiziționare. La temperaturi sub 9⁰C, aceasta își pierde din proprietăți.

Puteți folosi lime pentru a acri ciorbe, în diverse tipuri de mâncăruri, în sucuri de fructe. Sucul de lime este un ingredient important pentru mâncărurile pe bază de pește, fructe de mare, carne de pui. Zeama de lime se mai folosește  pentru a întârzia oxidarea alimentelor.

 

Surse(ro):
http://condimenteweb.ro/condimente/limeta-c94
http://gradina.acasa.ro/fructe-115/lamaia-verde-sau-lime-149712.html
Surse(en):
http://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-lime.html
http://juicing-for-health.com/basic-nutrition/healing-foods/health-benefits-of-lime-lemon.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=27#nutritionalprofile
Sursa foto: https://flic.kr/p/7VuSJ