Au nevoie băieții de grăsimi?

Photo by Chris Benson on Unsplash

Auzim adesea că fetele au înclinații artistice, în timp ce băieții sunt, mai degrabă, luptători în căutare de armuri, săbii și pistoale. Din aceste observații am putea trage concluzia că băieții văd lucrurile diferit, se joacă și gândesc diferit. Dar oare este așa? Și în ce măsură această diferență este “presetată” sau este construită?

Ultimele cercetări în domeniu (2016, 2017) arată că mediul pe care îl creăm în jurul copiilor are cel mai mare impact asupra diferențelor dintre fete și băieți. Extinzând căutările, am descoperit că și felul în care băieții asimilează anumiți nutrienți din alimentația lor zilnică este diferit de cel al fetelor. Cel mic îmi cere zilnic, în ultima perioadă, un avocado. Și nu înțelegeam de ce, așa că m-am apucat să citesc. Iată ce am descoperit.

Creierul este compus în procent de 60% din grăsimi, 30% dintre acestea fiind DHA (acid docosahexaenoic) – o componentă esențială a fosfolipidelor membranei celulare umane. Este practic acidul gras polinesaturat Omega-3. Acești acizi grași esențiali sunt absolut necesari, ei neputând fi sintetizați de către organism, iar rolul lor este de a asigura dezvoltarea și funcționarea optimă a creierului încă din viața intrauterină, dar și pe întreaga durată a vieții.

Pe scurt, DHA:

– dezvoltă inteligența copiilor;
– îmbunătățește performanțele cognitive, de concentrare și de memorie;
– reduce manifestările din spectrul autist, deficitul de atenție și hiperactivitate, chiar și manifestările de schizofrenie, diskinezie tardivă, depresie și alte boli cu spectru larg;
– reduce impulsivitatea;
– îmbunătățește somnul, vederea, auzul.

Băieții au nevoie de grăsimi de aproape 2 ori mai mult decât fetele

O alimentație bogată în grăsimi „sănătoase” ajută la funcționarea excelentă a creierului. Teaca de mielină care acoperă axonii neuronilor și corpus callosum (puntea de legătură dintre cele două emisfere ale creierului) sunt formate din grăsime.
Acum, de ce au băieții nevoie de mai mulți acizi grași esențiali decât fetele?!

Dianne Craft, coach de peste 35 de ani în Educație Elementară și Specială, spune că acest lucru s-ar datora și faptului că estrogenul este un bun transportor al grăsimii, în timp ce testosteronul nu. Nu este de mirare nici faptul că băieții, în comparație cu fetele, reușesc să slăbească mult mai ușor. Cu toate acestea, însă, pe parte cognitivă, majoritatea pot întâmpina dificultăți.

Principalele simptome pe care le putem observa la copii și ne indică un deficit de DHA sunt:
• Hiperactivitate
• Deficit de atenție
• Impulsivitate
• Anxietate
• Furie
• Probleme cu somnul

Simptomele fizice includ:
• Păr și piele uscată
• Buze crăpate
• Piele exfoliată la nivelul degetelor
• Sete excesivă
• Apariția negilor
• Fotosensibilitate

Avem nevoie de grăsimi!

Mic dejun grăsimi bune

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Alimentația joacă un rol extrem de important în stabilirea echilibrului dintre acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6. Uităm de multe ori să oferim băieților unt și lapte gras și nu margarină sau lapte degresat. Un pumn de nuci sau de semințe pe zi poate fi gustarea perfectă pentru aportul de grăsimi „bune”.

Cantitatea de Omega-3 recomandată pentru copii, în funcție de vârstă, este:
• 0-12 luni: 0,5 g/zi
• 1-3 ani: 0,7 g/zi
• 4-8 ani: 0,9 g/zi
• 9-13 ani (băieți): 1,2 g/zi
• 9-13 ani (fete): 1,0 g/zi
• 14-18 ani (băieți): 1,6 g/zi
• 14-18 ani (fete): 1,1 g/zi

O alimentație săracă în acizi grași esențiali duce la o scădere a nivelului de serotonină, acel hormon al fericirii care ne dă o stare de bine și ne ajută să facem față stresului zilnic.

Ce putem face?

1. Să creștem consumul de alimente bogate în acizi grași esențiali
• Omega-6 se găsește în nuci, semințe, legume, ulei de susan.
• Omega-3 se găsește în uleiuri de pește, in, nuci și ficat de cod.

2. Să creștem consumul de proteine – un mic dejun bogat în proteine poate fi un start pentru întreaga zi și poate conține. Iată și câteva categorii de alimente bogate atât în acizi grași esențiali cât și în proteine: semințele mici, în special semințele de in, cânepă și chia, nucile, untul vegetal, de migdale sau arahide (fără îndulcitori), avocado, nuca de cocos, peștele, scoicile, creveți, smoothie-urile

3. Să limităm consumul de zahăr și carbohidrați – pe lângă energie, zahărul este o „calorie goală”, fără niciun beneficiu nutrițional. Dacă această energie nu este consumată, corpul o va înmagazina sub formă de grăsime pentru mai târziu. Astfel, apare riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

O schimbare pe săptămână va duce la rezultate considerabile pentru echilibrul, armonia și chimia corpului. Cu un aport optim de grăsimi „bune”, băieții noștri vor fi mai liniștiți, mai concentrați, mai înțelegători și vor lăsa deoparte „cămașa de forță”.

Surse:

https://www.homeschool-your-boys.com/brainstarvation/
http://www.gandul.info/magazin/de-ce-ne-e-mereu-pofta-de-ceva-dulce-15121398
https://www.huffingtonpost.com/dr-gail-gross/how-boys-and-girls-learn-differently_b_5339567.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878929316301220
https://www.psychologytoday.com/us/blog/hope-relationships/201402/brain-differences-between-genders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5735756/
https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1099549.pdf
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/good-nutrition-should-guidelines-differ-for-men-and-women