Ulei de nuci, sănătate și bun gust

La noi în țară miezul de nucă se întâlnește la tot pasul și se folosește mai ales la sărbatori în renumiții cozonaci. Nucile sunt foarte sănătoase, însă majoritatea are tendința de a marginaliza consumul din cauza numărului mare de calorii. Cert este că nucile sunt benefice organismului și de aceea, pentru a putea profita din plin de toate avantajele și pentru a putea fi folosite în cât mai multe situații, s-a creat uleiul de nuci. Beneficiile uleiului de nuci au fost descoperite încă din 1931 când nucile s-au dovedit a fi o importantă sursă de vitamina C. Pentru a nu se distruge proprietățile nutritive ale miezului de nucă, uleiul este obținut prin presare la rece, iar condițiile de depozitare sunt destul de stricte, astfel încât să se evite alterarea.

Ce beneficii aduce uleiul de nuci organismului?

Uleiul de nuci, ca și nucile, este renumit deoarece reprezintă o sursă excelentă de grăsimi polinesaturate omega-3 și omega -6. Pe lângă acestea uleiul de nuci conține vitamina C, vitamina E, Vitamina B și are un puternic efect antioxidant datorită niacinei.

Studiile arată că un consum regulat de nuci sau ulei de nuci ajută la scăderea colesterolului LDL din sânge și reduce nivelul de trigliceride. Acidul linoleic, o formă de omega-3, asigură sănătatea inimii prin menținerea unor vase de sânge sănătoase. În vreme ce antioxidanții sunt eficienți în eliminarea toxinelor din organism prevenind în acest fel diferite tipuri de cancer, acidul elagic împiedică multiplicarea și dezvoltarea celulelor canceroase.

La copii, nucile și uleiul de nuci asigură un organism sănătos cu un sistem imunitar puternic, ajută la menținerea concentrării datorită grăsimilor sănătoase. Un alt beneficiu al consumului de ulei de nuci ar fi acela că ajută la combaterea teniei.

Extern, frecția cu ulei de nucă este de mare ajutor pentru corpul copiilor rahitici sau anemici, dar și pentru cei care au vreo eczemă.

Alte beneficii ale uleiului de nucă: are efect antiaging, asigură frumusețea pielii și a părului, reglează dereglările hormonale și ameliorează inflamațiile.

Când pot introduce ulei de nuci în alimentația copilului?

Nucile în general sunt încadrate în alimente cu risc crescut de alergii. Deși este foarte sănătos, uleiul de nucă se recomandă a fi introdus în alimentația copilului după împlinirea vârstei de 1 an și sub supraveghere atentă pentru a se depista eventuale reacții alergice. Înainte de a introduce uleiul de nucă în alimentație este bine să cereți părerea medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cum ofer copilului și cum păstrez uleiul de nuci?

Uleiul de calitate va avea culoarea topazului (galben închis) și gust de nucă. Atunci când alegeți uleiul de nuci nu urmăriți să fie cel mai limpede pentru că un astfel de ulei este filtrat în exces, proces ce are ca urmare o diminuare a proprietăților nutritive.

Deși în România există numeroși nuci, uleiul de nucă de cea mai bună calitate este cel fabricat în Franța (Perigord și Burgundia), iar dacă alegeți un ulei care nu e produs în Europa, cele mai calitative sunt uleiurile din Noua Zeelandă, Australia și California.

Nu se recomandă achiziționarea în cantități mari, deoarece uleiul de nuci este foarte sensibil la temperaturi și râncezește foarte ușor. În medie rezistă păstrat la temperaturi scăzute și în locuri întunecoase aproximativ 6 luni în sticlă nedesfăcută. După desfacerea sticlei este indicat ca uleiul să se consume în 2 săptămâni.

Uleiul de nuci nu este un ulei pentru gătit la temperaturi înalte. Supus procesului de prăjire își pierde calitățile nutritive aproape în totalitate, dar și aroma. Acest ulei se folosește la aromarea sosurilor reci, în salate, la condimetarea pastelor, a ciupercilor, în salate de fructe sau în combinație cu brânzeturi de tip gorgonzola sau brânză de capră.

Uleiul de nuci este mai hrănitor decât uleiul de măsline, însă doar dacă este utilizat în rețete ce nu presupun gătitul termic.

Surse(en):
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/walnut-oil-a-healthy-sub-for-flax-oil/
http://whatscookingamerica.net/LindaPosch/WalnutOil_HealthBenefits.htm
Surse(ro):
http://viataverdeviu.ro/nuca-medicamentul-toamnei/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/uleiul-de-nuca-beneficii-pentru-sanatate_9898#Cum_se_obtine_si_se_pastreaza_uleiul_de_nuci63
http://www.ulei.md/index.php?cat=products&tab=1&mid=6&smid=1&ssmid=4
http://www.coolinaria.ro/a/956/La-ce-se-foloseste-uleiul-de-nuci.html
http://www.bucataras.ro/articole/uleiul-de-nuci-inedit-gustos-hranitor-sanatos-20860.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/71XCjj