Băuturi fermentate, diversitate și gust bun

Băuturile fermentate au făcut mereu parte din dieta oamenilor, alături de alte alimente fermentate precum murăturile, iaurtul sau chefirul din lapte, cerealele integrale fermentate. Încă din cele mai vechi timpuri, alimentele fermentate au menținut sănătatea oamenilor care le consumau. Unii cercetători sunt de părere că secretul longevității la unele popoare constă în consumul zilnic de alimente și băuturi fermentate. În cazul băuturilor, nu ne referim la băuturi fermentate în exces, ci la acele sucuri naturale făcute în casă, dulci și ușor acidulate. Toate acestea reprezintă o sursă veritabilă de probiotice ce nu ar trebui să lipsească de la nici o masă, dar și o alternativă sănătoasă și naturală a sucurilor carbogazoase.

Care sunt principalele băuturi fermentate?

Borș – este o băutură fermentată obținută din cereale fermentate. Această băutură probiotică populează tractul digestiv cu bacterii sănătoase necesare în procesul de digestie. Borșul îi va feri pe copii în anotimpul rece de răceli.
Kvas– este o băutură fermentată acidulată, gustoasă și revigorantă cu proprietăți anticancerigene. Inițial era o băutură bazată pe apă și pâine de secară, însă astăzi reprezintă băuturi fermentate pe bază de maia și fructe sau sfeclă roșie.
Must– face parte din categoria băuturilor fermentate obținute din struguri zdrobiți. această băutură este indicată copiilor doar la câteva zile după zdrobirea strugurilor sau dacă mustul este oprit din fermentare. Altfel acesta se tranformă în vin cu cantitate mare de alcool, nerecomandat copiilor.
Socată – Obținută din florile de soc prospete, uscate sau congelate, este o băutură fermentată ideală pentru zilele de vară. Are proprietăți detoxifiante, antiinflamatoare și antiinfecțioase.
Kefir de apă– băutură acidulată extrem de sănătoasă obținută cu ajutorul unor organisme numite „kefir” care se dezvoltă în apa ce devine după 1-2 zile o adevărată licoare a sănătății. O băutură care este oferită și sugarilor pentru a-i feri de boli. Acest suc natural este benefic pentru a trata anemia, reumatismul, obezitatea, retenția de apă, astenie, intoxicațiile, dereglări ale metabolismului, boli digestive, renale, sau chiar extern pentru a opri infectarea rănilor.
Kombucha– este un ceai fermentat, dulce acrișor obținut dintr-o infuzie de ceai negru sau verde ce fermentează datorită unei colonii de organisme Kombucha (asemănătoare kefirului) numită deseori ciupercă Kombucha. Ceaiurile kombucha sunt băuturi fermentate ce tratează numerpase boli precum reumatismul, diabetul, anxietatea, guta, angina , etc.

Ce substanțe nutritive conțin băuturile fermentate și ce beneficii aduc organismului?

Toate băuturile fermentate sunt în primul rând o sursă de probiotice. În alimentația copiilor băuturile fermentate oferă o cantitate considerabilă de vitamina C, enzime și lactobacili. Băuturile fermentate se obțin din fructe sau flori, prin urmare vor avea numeroase minerale și vitamine . Deși fiecare dintre băutură fermentată are proprietățile și remediile ei, per ansamblu toate băuturile fermentate ajută la creșterea rezistenței organismului la îmbolnăviri și diminuarea șanselor de a dezvolta diferite tipuri de cancer.

Când pot introduce băuturi fermentate în alimentația copilului?

Băuturile fermentate sunt benefice organismului de aceea unele se pot introduce după începerea diversificării, adică de la 6 sau 7 luni. Borșul este deseori prima băutură fermentată pe care o acceptă copilul. Tot de la 6 luni i se poate da și sucul de kefir de apă, însă este bine ca socata, kvas sau alte băuturi ce conțin și îndulcitori să fie oferite după vârta de 1 an. Înainte de a introduce o băutură fermentată nouă în alimentația bebelușului cereți și părerea unui medic pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Cum păstrez și cum ofer băuturi fermentate copilului?

Majoritatea băuturilor fermentate se produc în casă. Pentru ele este nevoie de fructe/ flori proaspete, bine alese și de apă plată sau de izvor. Fiecare băutură are propria rețetă pe care este bine să o respectați, dar în general băuturile se lasă la fermentat la temperatura camerei aproximativ 1 zi, până se văd câteva bule în vas, iar apoi sucul scurs se păstrează în sticle la frigider pentru a opri procesul de fermentare. Sucul obținut se poate oferi copiilor în 2- 3 zile, iar sucul care a devenit foarte acidulat poate fi consumat doar de către adulți datorită cantității(mici) de alcool.

Băuturile fermentate precum borșul se pot utiliza pentru a acri ciorbele, în smoothi-uri de frunze verzi, iar celelalte băuturi efervescente (socată, kvas, kefir de apă, kombucha) se consumă ca atare pentru a hidrata organismul.

 

Surse(ro):
http://www.blogculegume.ro/tag/bauturi-fermentate/
http://www.copilulverde.ro/articol/Hrana_10/Retete_13/Fermentate_33/Cvas-de-fructe-fruit-kvass_2
http://jurnaldenutritie.ro/2012/01/05/alimente-fermentate-i-2/
http://mydailyjoys.com/cum-se-face-socata/
Surse( En):
http://www.homemademommy.net/2013/12/20-kid-friendly-fermented-foods.html
http://nourishedkitchen.com/fermented-foods-that-kids-love/
Sursa foto: https://flic.kr/p/TxTm4