Nucile Tigru, un pre-biotic cu energie

De fapt, nucile Tigru nu sunt chiar niște nuci. Sunt tuberculii plantei chufa, o plantă apărută în Egiptul antic. Astăzi o găsim cu precădere în Spania. Înmuiați în apă caldă înainte de a fi mâncați, acești tuberculi au un gust dulce, asemănător cu cel al nucilor.

Ce substanțe nutritive conțin nucile Tigru și ce beneficii aduc?

Pe lângă gustul și textura deosebite, nucile tigru sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au. În primul rând, nu provoacă alergii ca celelalte nuci, migdale și alune. Apoi, sunt o sursă excelentă de energie – conțin grăsimi, glucide și proteine. Sunt bogate în minerale precum fosforul (alături de calciu întărește oasele și dinții), potasiul (la nivel intracelular joacă un rol important în procesele fiziologice – ritm cardiac, contractarea mușchilor, etc), vitaminele E și C.

De asemenea, conțin amidon rezistent. Este acel amidon care nu este digerat. Trece neschimbat prin colon și hrănește bacterille din intestin precum un pre-biotic. Amidonul rezistent din nucile Tigru scade nivelul glicemiei, reduce apetitul (nucile acestea sunt și foarte sățioase) și ajută digestia.

Nucile Tigru sunt foarte sănătoase. Previn trombozele, infarctul și stimulează circulația sângelui. Datorită conținutului ridicat de glucoză solubilă, consumul de nuci Tigru ajută și la prevenirea cancerului, în special, la colon, dar și la prostată.

Mamele care alăptează trebuie să știe că aceste nuci stimulează lactația și oferă toate beneficiile nutritive pentru ca bebe cel mic să crească sănătos și puternic. Sunt folosite în diete și combat osteoporoza.

Când pot introduce nucile Tigru în alimentația copilului?

De obicei, nucile intră în categoria alimentelor cu potențial alergen, de aceea, introducerea lor în alimentația celui mic este recomandată după vârsta de 1 an. Aceste nuci, însă, par a fi excepția de la regulă. Ele pot fi introduse, cu grijă, totuși, de la 8 luni. Chiar și așa, cereți înainte sfatul pediatrului și nu uitați de regula celor 4 zile când introduceți ceva nou în alimentația copilului.

Cum pregătesc nucile Tigru?

Înainte de a fi consumate sau folosite în tot felul de rețete, nucile Tigru se hidratează foarte bine în apă, cel puțin 12 ore. De obicei, se lasă peste noapte. Dimineața nucile se scurg de apă și adulții le pot consuma ca atare la micul-dejun.

Horchata este o bautură tradițională în Spania și este obținută din nuci Tigru hidratate, apă plată și puțin îndulcitor. Sau simplă, depinde cum o preferi. Este un fel de lapte cremos prieten al celor cu intoleranță la lactoză.

La noi, cel mai adesea, se gasește făina de nuci Chufa (nuci Tigru), ideală pentru orice rețetă de musli, în panificație și patiserie. Poate fi folosită simplă sau în combinație cu alt tip de făină standard.

Surse:

http://empoweredsustenance.com/tigernuts-nutrition/
http://www.tigernuts.com/tigernuts-health/
http://blacktoeden.weebly.com/tiger-nuts.html
http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/57-alimentatie/6055-tot-ce-trebuie-s-stiti-despre-amidonul-rezistent-.html

Sursă foto: https://flic.kr/p/dRuX7f