pâine de casă simplă 1 an

Pâine de casă simplă (de la 1 an)

Fel de mâncare

Pâine

Ingredient principal

Pâine & aluaturi

Timp de preparare

30

Timp de gătire

60

Dificultate

ușor

Porţii

6 porții

Astăzi avem reţeta de pâine de casă simplă şi uşor de preparat pentru mămicile care încă nu au încercat să facă singure pâine.

Astăzi avem reţeta de pâine de casă simplă şi uşor de preparat pentru mămicile care încă nu au încercat să facă singure pâine..

Pâine de casă simplă

paine simpl[ de cas[

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediente:
– 2 kg făină de grâu (fără aditivi)
– 25 g drojdie
– 600 ml lapte de vacă (sau zer proaspăt)
– 1 linguriță de sare
– 3 ouă proaspete plus un gălbenuş pentru uns
– o ceaşcă de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:
Fâina cernută se pune într-un lighean încăpător în care se va frământa aluatul. Se face loc cu mâna în mijlocul făinii şi se toarnă laptele călduţ. Se adaugă drojdia şi se amestecă puţin cu mâna până se dizolvă drojdia complet. Se trage cu mâna puţină făină peste drojdia astfel dizolvată şi se amestecă. Se va obţine o compoziţie moale, ca smântâna, în mijlocul făinii de grâu. Acum se acoperă ligheanul cu un prosop curat şi se lasă la  dospit timp de 15-20 de minute, la temperatura camerei. Apoi se adaugă sarea peste compoziţia cu drojdie, ouăle şi o jumătate din ulei.

Se frământă aluatul cu o parte cât mai mare din făină. Pentru a putea folosi toată cantitatea de făină se va adăuga pe parcurs lapte călduţ dacă va fi necesar. Când aluatul începe să se fie mai vârtos se adaugă restul de ulei şi se frământă bine. Se frământă cât mai bine coca până când nu se mai lipeşte de mână.

Când e gata de frământat, se acoperă cu un prosop şi se lasă sa dospească iarăşi, pentru 20-40 de minute la temperatura camerei. După ce a crescut auatul se formează pâini şi se aşează în tăvi unse cu ulei.

Se încălzeşte cuptorul şi se pun tăvile cu aluat înăuntru. Focul la cuptor se stinge şi se lasă timp de 5-10 minute pâinile să mai crească acolo. Această etapă nu este obligatorie insă dacă veţi lăsa pâinea la crescut şi în tavă veţi obţine un rezultat mai bun, pâinile vor fi mai mari şi miezul lor va fi mai pufos.
Pentru a se rumeni mai bine, se poate unge fiecare pâine înaintea coacerii, cu gălbenuş de ou, folosind un penson sau o pană.

Se dă drumul la cuptor. Pâinea de casă se coace la început la temperatură mare, pentru 10 minute. Asta va face ca ea să se mai înalţe. După aceea se va da focul la putere medie. În total, timpul de coacere va fi de 45 de minute sau o oră, până când se va rumeni pâinea. Când pâinea s-a copt, ea se scoate din cuptor şi se acoperă imediat cu unul sau două prosoape. Acest lucru va face coaja pâinii să se înmoaie.

Atenţionări: Pâinea nu se mănâncă fierbinte sau caldă ci după ce s-a răcit complet. Ideal este ca pâinea de casă să fie consumată a doua zi după coacere.

 Sursa foto: https://flic.kr/p/7hDXUb

Ingrediente

Paşii necesari preparării

  1. Fâina cernută se pune într-un lighean încăpător în care se va frământa aluatul. 
  2. Se face loc cu mâna în mijlocul făinii şi se toarnă laptele călduţ. 
  3. Se adaugă drojdia şi se amestecă puţin cu mâna până se dizolvă drojdia complet. 
  4. Se trage cu mâna puţină făină peste drojdia astfel dizolvată şi se amestecă. 
  5. Se va obţine o compoziţie moale, ca smântâna, în mijlocul făinii de grâu. 
  6.  Acum se acoperă ligheanul cu un prosop curat şi se lasă la  dospit timp de 15-20 de minute, la temperatura camerei.  
  7. Apoi se adaugă sarea peste compoziţia cu drojdie, ouăle şi o jumătate din ulei. 
  8. Se frământă aluatul cu o parte cât mai mare din făină. Pentru a putea folosi toată cantitatea de făină se va adăuga pe parcurs lapte călduţ dacă va fi necesar.
  9.  Când aluatul începe să se fie mai vârtos se adaugă restul de ulei şi se frământă bine. 
  10. Se frământă cât mai bine coca până când nu se mai lipeşte de mână.
  11. Când e gata de frământat, se acoperă cu un prosop şi se lasă sa dospească iarăşi, pentru 20-40 de minute la temperatura camerei. 
  12. După ce a crescut aluatul se formează pâini şi se aşează în tăvi unse cu ulei.
  13. Se încălzeşte cuptorul şi se pun tăvile cu aluat înăuntru. Focul la cuptor se stinge şi se lasă timp de 5-10 minute pâinile să mai crească acolo. Această etapă nu este obligatorie insă dacă veţi lăsa pâinea la crescut şi în tavă veţi obţine un rezultat mai bun, pâinile vor fi mai mari şi miezul lor va fi mai pufos. Pentru a se rumeni mai bine, se poate unge fiecare pâine înaintea coacerii, cu gălbenuş de ou, folosind un penson sau o pană.
  14. Se dă drumul la cuptor. Pâinea de casă se coace la început la temperatură mare, pentru 10 minute. Asta va face ca ea să se mai înalţe. 
  15. După aceea se va da focul la putere medie. 
  16. În total, timpul de coacere va fi de 45 de minute sau o oră, până când se va rumeni pâinea. 
  17. Când pâinea s-a copt, ea se scoate din cuptor şi se acoperă imediat cu unul sau două prosoape. Acest lucru va face coaja pâinii să se înmoaie.
  18. Atenţionări: Pâinea nu se mănâncă fierbinte sau caldă ci după ce s-a răcit complet. Ideal este ca pâinea de casă să fie consumată a doua zi după coacere.

Comentarii