Studiile din domeniul nutriției confirmă faptul că îmbolnăvirile sunt direct influențate/ cauzate de stilul nesănătos de viață asociat cu obiceiuri alimentare nesănătoase. Pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate și vitalitate, nutriționiștii recomandă consumul crescut de alimente integrale: fructe, legume, cereale integrale, verdețuri, nuci și semințe. Aceste alimente sunt bogate în substanțele nutritive de care are nevoie organismul.Uneori însă, alimentele naturale care sunt tranformate în produse comerciale,sunt sărăcite din punct de vedere al vitaminelor și mineralelor și îmbogățite cu fel de fel de aditivi care să le asigure un aspect plăcut și apetisant.
Ce sunt alimentele integrale?
Alimentele integrale sunt alimentele neprocesate și nerafinate. Alimentele integrale sunt naturale, minim procesate. Decojirea, felierea, gătirea, fac parte din procesele de prelucrare care însă nu afectează în totalitate subtanțele nutritive ale alimentelor.
Alimentele integrale de origine vegetală includ fructele proaspete, legumele și leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele ( semințe de in, de susan, de chia, de dovleac, de floarea-soarelui…). Alimentele integrale de origine animală sunt considerate a fi: ouăle, peștele, fructele de mare.
O primă calitate a acestor alimente integrale ar fi aceea că sunt naturale și se consumă în stare cât mai propiată de cea naturală, adică împreună cu cea mai mare parte a vitaminelor și mineralelor.
Care sunt beneficiile consumului de alimente integrale asupra organismului?
Studiile au demonstrat că o dietă bogată în alimente integrale precum fructe, legume , cereale, semințe și nuci, duce la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, diabet, astm, artită sau bronșită cronică.
Prin consumul de alimente integrale se reduce riscul de îmbolnăvire deoarece acestea sunt bogate în vitamine, minerale, fibre proporționate în cantități ideale și perfect funcționale pentru organism. Chiar daca alimentele după procesare sunt îmbogățite cu vitamine și minerale create în laborator, efectul acestora nu este nici pe departe la fel de benefic, iar alimentul rămâne sărăcit de ceea ce este mai important.
Cum recunoaștem și cum alegem alimentele integrale?
Alimentele integrale sunt așa cum le-a lăsat natura. Fără sare, grăsimi sau zahăr adăugat, fără a fi prăjite. Spre exemplu mai bine alegem un cartof din supermarket decât o pungă cu chips-uri, mai bine o bucată de ton proaspăt decât o conservă cu ton în suc propriu sau ulei, mai bine roșii decât pastă de tomate, mai bine alune neprăjite, mai bine multe fructe proaspete decât compoturi sau dulceață.
Este indicat să procurăm alimentele integrale din grădina proprie pe cât posibil sau din piețe ecologice pentru a evita pericolele ce se ascund în fructe și legume.
Surse:
http://www.foodandhealing.com/articles/article-wholefoods.htm
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=faq&dbid=3
http://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-healthy-whole-foods
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=62664&page=2
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/beneficiile-consumului-de-alimente-in-stare-naturala_1502
Sursa foto: https://flic.kr/p/onsw4y