Obiceiuri alimentare sănătoase

De mici, copiii au nevoie de obiceiuri alimentare sănătoase pentru a menține o greutate sănătoasă și o creștere normală. În plus, sunt mari șanse ca acestea să îi ajute să mențină un stil de viață sănătos când vor fi adulți.

Câteva sfaturi practice pentru crearea și menținerea unor astfel de obiceiuri:

  • Ghidează alegerile alimentare ale familiei tale, nu le dicta. Asigură-te că ai în casă o mare varietate de alimente sănătoase, limitând gama alegerilor nesănătoase. Dacă nu există sucuri îndulcite în casă, copiii vor fi mai dispuși să încerce sucuri proaspete sau smoothie-uri, fără a face o alegere forțată. După mese, oferă apă.
  • Încurajează copiii să mănânce încet. Copil sau adult, cu toții observăm mai ușor senzațiile de foame și sațietate când mâncăm încet. Înainte de a oferi a doua porție, așteptați împreună câteva minute pentru a vedea dacă îi mai este într-adevăr foame.
  • Mâncați împreună ca familie cât mai des posibil. Faceți perioada mesei cât mai plăcută, susțineți conversația și împărtășiți impresii, în niciun caz nu încurajați cearta. Dacă mesele sunt neplăcute, copiii pot încerca să mănânce mai repede și să părăsească masa cât mai repede. De asemenea, se poate asocia mâncatul cu stresul.
  • Ia copiii la cumpărături alimentelor și la pregătirea meselor. În felul acesta poți afla și mai multe indicii despre preferințele copiilor, iar ei pot învăța despre nutriție. În plus, copiii pot fi mulțumiți de implicarea lor și de valorizarea opiniilor lor, se pot simți mai responsabili. Nu în ultimul rând, este foarte posibil să fie mai dispuși să mănânce sau să încerce alimente la a căror achiziționare sau preparare au participat.
  • Planifică gustările. Gustările sunt mici și rapide și este destul de ușor să uităm că le-am oferit și să oferim prea multe, ceea ce poate influența pofta de mâncare a copilului la ora mesei. Așadar alege un program de gustări care să țină cont de orele de masă, și oferă cât mai multe opțiuni sănătoase: fructe, legume, cereale integrale.
  • Descurajarea meselor sau gustărilor la televizor. Încercați să mâncați numai în zonele de masă, în sufragerie sau bucătărie. Mâncatul în fața televizorului deturnează atenția de la senzațiile corporale de sațietate sau poate accelera ritmul mesei, ducând la supraalimentare.
  • Încearcă să nu folosești alimentele ca pedepse sau recompense. Pedepsirea copiilor prin reținerea alimentelor le poate genera îngrijorare că nu vor primi suficientă hrană. Dacă, de exemplu, îi trimitem pe copii în pat fără să fi mâncat masa de seară, ei pot deveni preocupați să nu le fie foame și pot încerca să mănânce ori de câte ori au ocazia. Pe de altă parte, atunci când folosim dulciurile, de exemplu, ca recompensă, copiii pot presupune că ele sunt mai bune sau mai valoroase decât alte alimente. De exemplu, a le spune copiilor vor primi desert dacă mănâncă toate legumele trimite un mesaj greșit despre legume.
  • Încurajează copiii să bea mai multă apă. Consumul excesiv de băuturi și sucuri îndulcite este unul din vinovații creșterii ratelor obezității la copii.
  • Asigură-te că mesele copiilor sunt echilibrate și în afara casei. Verifică masa de prânz de la grădiniță sau oferă un pachețel pentru prânz în care să incluzi o varietate mai mare de alimente. La restaurant, alege feluri de mâncare mai simple și sănătoase, oferă o supă sau un fel de mâncare cu paste.
  • Gătește mai mult acasă. Mâncarea pregătită acasă este mai sănătoasă pentru întreaga familie și oferă un bun exemplu copiilor despre importanța hranei. Restaurantele tind să folosească mai multe grăsimi, zahăr și sare.
  • Atenție la porție și ingrediente. Citește cu atenție etichetele produselor alimentare și fă o selecție mai drastică. De asemenea, atenție la conținutul fiecărei porții de mâncare și la dimensiunile ei.

Sabina Dumitrescu
Psiholog si Farmer – Mother la Cosul de Legume

Sursă foto: http://flic.kr/p/9kn9