Din ce în ce mai populară şi în afara continentului african, minuscula cereală numită teff este originară din Etiopia, de unde şi denumirea de “mei etiopian” care i-a fost atribuită. Nu ar fi de mirare dacă este pentru prima dată când auziţi de ea, în cazul în care nu aţi avut contact până acum cu bucătăria etiopiană, însă proprietăţile sale nutritive au făcut din teff o nouă vedetă a cerealelor. Deşi este promovată ca un „nou super-aliment”, teff-ul este, fapt o cereală antică, fiind cultivată şi folosită în alimentaţie de acum 6000 de ani.
Conţinutul ridicat de proteine, uşurinţa şi rapiditatea cu care se pregăteşte, concentraţia mare de substanţe nutritive, precum şi versatilitatea teff-ului, fac din el un înlocuitor ideal pentru cerealele cu gluten, mai ales în cazul celor care suferă de boala celiacă.
Ce substanțe nutritive conține teff-ul și ce beneficii aduce organismului?
Dimensiunile sale extrem de reduse (bobițele de teff sunt mai mici decât seminţele de chia) nu sunt nicidecum proporţionale cu calităţile sale nutritionale şi beneficiile pe care le poate aduce organismului. De aceea, este folosit ca aliment de bază în ţările din sudul Africii, fiind ingredientul principal al pâinii tradiţionale etiopiene (injera) şi o importanţă sursă de minerale şi vitamine pentru copiii. Nu-i de mirare că producţia de teff din Etiopia rerezintă un sfert din totalul de cereale cultivate.
Teff se situează în topul cerealelor, din punct de verdere al conţinutului de calciu şi reprezintă o importanţă sursă de magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan și vitaminele B1, B2, B3, B5 şi B6. Conţine proteine în procent de 11% şi reprezintă o excelentă sursa de aminoacizi esenţiali, în special lizină. Probabil cel mai important aspect nutriţional al teff-ului este că are în compoziţie amidon rezistent, un tip aparte de fibre dietetice care au atras atenţia cercetătorilor datorită infuenței pe care o au asupra nivelului de zahăr din sânge şi a sănătăţii intestinului subţire. Între 20 şi 40% din carbohidraţii din teff îl reprezintă amidonul rezistent.
Pachetul nutriţional de care se bucură această mică cereală este în strânsă legătură cu beneficiile asociate consumului de teff: reducerea simptomelor asociate sindromului premenstrual, reglarea greutăţii corporale, întărirea oaselor şi a sistemului imunitar, optimizarea digestiei şi a circulaţiei sângelui, reglarea nivelului de zahăr din sânge şi menţinerea sănătăţii inimii.
Când pot introduce teff în alimentația copilului?
Teff-ul se poate introduce în alimentația copiillor după vârsta de 1 an. Este indicat să cereți părerea medicului pediatru și, ca în cazul oricărui aliment nou introdus în alimentație, să respectați regula celor 4 zile.
Cum aleg și cum ofer teff copilului?
Teff se pregăteşte la fel ca meiul sau quinoa şi poate fi folosit fiert, încolţit sau sub formă de făină, în componenţa pâinii au al altor aluaturi fără gluten. Un preparat cu tradiţie în etiopia este pâinea injera, un tip de lipie din faină de teff.
Se găseşte, de regulă, sub formă de făină sau pâine ambalată în magazinele naturiste.
Surse:
https://ethnomed.org/clinical/nutrition/more-about-ethiopian-food-teff
https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/teff-grain.html
http://www.huffingtonpost.ca/2014/02/06/teff-benefits-_n_4740219.html
http://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/teff-and-millet-november-grains-of-the-month
Sursa foto: www.huffingtonpost.com