Cel mai sănătos mod de a mânca este cel de-a te juca!

Print Friendly, PDF & Email

Oare câți copii au auzit măcar odată fraza: “NU TE MAI JUCA CU MÂNCAREA!”? Cred că foarte mulți. Și eu mă număr printre ei, din păcate. Asta totuși nu m-a împiedicat să încep să mă joc cu mâncarea atunci când am crescut.

Cel mai mult îmi place să mănânc cu mâna. Mâncând cu mâna, alimentele capătă o nouă dimensiune. Este uimitor cum la o simplă atingere, mâncărurile devin absolut savuroase. Cu siguranță, ăsta e un bun motiv pentru care grătarul, hamburgerii, nachos sau sandwich-urile sunt atât de populare în întreaga lume.

Mâinile sunt un instrument extrem de sofisticat, ce transmit constant creierului și stomacului mesaje despre natura, temperatura, textura sau consistența alimentelor ce urmează a fi consumate sau respinse, după caz. Mâinile împreună cu ochii și nasul pregătesc întregul sistem digestiv pentru ceea ce urmează, chiar înainte ca alimentele să ajungă în gură.

Pe toate astea le-am descoperit târziu. Însă nu prea târziu, pentru că fetiței mele îi ofer plăcerea de a se juca cu mâncarea aproape la fiecare masă. Și facem din masă o joacă de-a murdăritul, mâncatul, desenatul sau curățatul care ne face pe amândouă să râdem în hohote.

Nu vă faceți griji pentru murdărie. O metodă eficientă este să folosiți o perdea de baie de plastic, de exemplu, pe care o puteți pune sub scaunul de masă al copilului.

A te bucura de mâncare este o abilitate. Lipsa ei împreună cu un comentariu de tipul “Mănâncă tot din farfurie!” i-a făcut pe unii copii să aibă o teamă legată de mâncare. Alții au devenit mofturoși. Și asta doar pentru că nu le-a fost permis să experimenteze gusturile și mâncărurile.

Bine, bine, treaba asta cu mâncatul cu mâna e de făcut mai mult acasă, de acord. E foarte bine să vă învățați copiii cum să folosească și instrumentele de mâncat. Însă explicați-le de ce unele situații cer anumite comportamente. Astfel veți asista la cât mai puține “incidente”.

Încurajați-vă copiii să se joace cu mâncarea cât mai mult. Cu răbdarea părintească de partea lor, vor învăța lucruri noi și se vor distra deopotrivă.

Sursa: “Brain Child-How Smart Parents Make Smart Kids” – Tony Buzan
Sursa foto: http://flic.kr/p/4MdLiB

Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
 • NelaM

  Da, da, la noi asa se incearca aproape TOTUL, la inceput… ne jucam.
  Fetita mea rar ma lasa sa ii dau un aliment nou cu lingura (supica a facut exceptie, bineinteles).
  Totul a trebuit pipait, strosit cu manutele, plimbat pe tava de la scaunelul de masa.

  Hehe, sa stii ca eu prefer sa ii dau fructele si alte cele ce le mananca cu mana afara, in parc… macar nu mai am de strans asa de pe jos 😀

  • E foarte bună ideea cu parcul, am să o încerc și eu 🙂 Mulțumesc Nela.

 • Pingback: Diversificare.ro()

 • ina

  tare as vrea sa vad cum decurge o masa la voi, cu murdarit, mancat si jucat. noi abia am inceput diversificarea si mi-e groaza de hainute patate, scoica murdarita, scuipat pe mami, pe canapea…
  tare as vrea sa am taria sa-mi las manzul sa se joace cu mancarea, dar frumos daca se poate ;).
  poate voi face asta in curand, cand va sta bine in fundulet si il pun in scaunul special in bucatarie.

  • @ Ina: Sper să găsești curajul de a-l lăsa pe cel mic să se bucure de mâncare prin joacă. Beneficiile sunt mult mai mari decât toată murdăria pe care o poate face, te asigur.
   Dacă vrei să vezi cum arăta puștoaica mea când mânca brocolli sau sfecla roșie cu tot corpul ei pe la 6 luni, caută-mă pe FB pentru că am acolo postate niște poze 🙂

 • Maria

  Eu o scot pe terasa in curte, dezbracata (acum ca era f cald). La sfarsitul mesei, pe ea o spalam in chiuveta de la bucatarie, care e exact pe dimensiunea ei, iar scaunul si betonul le spalam cu furtunul. Distractia e garantata. 🙂

  • @Maria: Asta da distracție 🙂 Și eu zilele trecute i-am dat fetiței mele o gustare cu pepene roșu și după ce a terminat-o am pus furtunul și pe trepte și pe ea 🙂 Țineți-o tot așa!