Zer sau un mod sănătos de a exploata laptele

    Zerul este acel lichid galben-verzui care rămâne după obținerea diverselor brânzeturi. În funcție de tipul de brânză, zerul poate fi dulce sau acru. Poate proveni din lapte de vacă, oaie, capră sau bivoliță.
      Din bătrâni se cunosc efectele terapeutice ale zerului, dintre ele enumerând doar câteva: curăță ficatului, sporește imunitatea și tonusului minții și al corpului, efectele benefice asupra pielii.

În România, în județul Buzău, dar și în străinătate, în stațiuni montane se practică turismul terapeutic cu zer. Se fac băi cu zer, cure de detoxifiere cu zer, se mănâncă brâzeturi făcute din zer.

Ce substanțe nutritive conține zerul și ce beneficii ne aduce?

Zerul conține aceleași substanțe hrănitoare ca și laptele (vitamine, minerale, proteine, grăsimi) dar este mai ușor digerabil din cauza lipsei cazeinei, având și un conținut mai scăzut de grăsimi.

Zerul poate fi o sursă importantă de proteine:

– principalele proteine din zer sunt alpha-lactalbumina și beta-lactoglobulina;
lactoferina (proteină) se găsește și în zer, însă în cantitate mult mai mică decât în laptele matern. Acționează ca agent antiviral, imunomodulator; transportă fierului în sânge, antioxidant, susține flora intestinală benefică;
acidul L-triptofan îmbunătățește funcțiile cognitive;
acidul orotic ( vitamina B13), valoros în tratarea sclerozei multiple. Acest acid fixează magneziul la nivel celular;
– aminoacizii din zer constituie o adevărată sursă de energie pentru cei implicați în exerciții fizice prelungite.

Dintre beneficii amintim:

– protejează împotriva demineralizării țesuturilor dentare
– un bun adjuvant în tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare și osteoporozei
– zerul este eficace în tuberculoza pulmonară, în bolile de stomac și intestine, în cazuri de obezitate, constipație
– întărește unghiile și părul, netezește pielea și o catifelează
– ajută tranzitul intestinal
– reduce valoarea colesterolului din sânge, scade procentul de colesterol din ficat și protejează sistemul cardio-vascular
– distruge bacteriile

Important de știut pentru mame și sugari:
– stimulează lactația
– utilizat în formulele pentru sugari
– tranzitoriu după dieta hidrică în tratarea dispesiilor acute ale sugarilor

Zerul conține lactoză, de aceea persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite produsele ce conțin zer.

Când se poate introduce zerul în alimentația copiilor?

Zerul se găsește în unele formule pentru sugari, fiind digerat foarte bine. Putem folosi zer în prepararea mâncărurilor sau sub formă de urdă, ricotta după vârsta de 6 luni. Ca atare, nefiert, ca băutură și în terapii după vârsta de 1 an. Înainte de a oferi zer bebelușului vă sfătuim să consultați medicul și să respectați regula celor 4 zile.

Sub ce formă putem consuma zerul?

– lichid, adăugat în mâncăruri sau ca băutură
– se poate găsi și sub formă de praf în magazinele naturiste
– sub formă de urdă, ricotta
– în smoothie-uri în loc de apă sau lapte
– în pâine și produse de panificație pentru frăgezirea aluatului
– shake-uri cu proteină din zer pentru sportivi

Surse (ro):
https://sites.google.com/site/delaverdea/terapii/terapia-cu-zer

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Whey
http://www.livestrong.com/article/474156-how-often-can-you-drink-whey/

Sursă foto: http://flic.kr/p/aka1Df