Numite nuci de Brazilia datorită învelișului maroniu asemănător cu cel al nucilor, acestea „fructe” sunt, de fapt, semințe ale unor pomi ce pot ajunge chiar și la 50 m înălțime. Aceste nuci au devenit cunoscute și sunt frecvent consumate în toate țările, fiind foarte gustoase și sănătoase. Atenție însă, datorită conținutului ridicat de seleniu se recomandă consumul în cantități mici, aproximativ trei nuci de Brazilia într-o zi, chiar și pentru adulți.
Ce substanțe nutritive conțin nucile de Brazilia și ce beneficii aduc organismului?
Nucile de Brazilia sunt renumite pentru cantitatea mare de seleniu conținută care este de aproximativ 2500 de ori mai mare decât la celelalte tipuri de nuci și alune. Este știut faptul că seleniul protejează inima, previne cancerul și este un antioxidant foarte bun, prevenind îmbătrânirea prematură. Aceste nuci de Brazilia sunt bogate în minerale precum magneziu, zinc, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier și în grăsimi sănătoase omega 3 și omega 6. Printre vitaminele conținute se numără vitamina A, B1( tiamină), B2, B3, B9, vitamina E.
Pentru persoanele ce adoptă un regim vegetarian nucile de Brazilia ajută la acoperirea necesarului zilnic de proteine, deoarece conțin o cantitate la fel de mare precum peștele sau carnea în general.
Pe lângă substanțele nutritive benefice, nucile de Brazilia conțin multe calorii, aproximativ 655 de calorii la 100 gr, lucru ce poate avea efecte negative asupra siluetei.
Pentru organism, consumul moderat de nuci de Brazilia prezintă numeroase beneficii. Menține sănătatea masei musculare, mineralele ajută organismul să asimileze substanțele hrănitoare din alimente și să le transforme în energie. Sănătatea dinților și a oaselor este asigurată tot de acest tip de nuci.
Bogate în antioxidanți, nucile de Brazilia reglează numeroase procese în organism printre care și funcționarea tiroidei, menține producția de melanină ce asigură sănătatea ochilor și a pielii protejând împotriva radiațiilor ultraviolete.
Cu alte cuvinte, pentru un organism echilibrat, ferit de îmbătrânirea prematură și boli, se recomandă includerea unor cantități moderate de nuci de Brazilia în dieta săptămânală.
Când pot introduce nuci de Brazilia în alimentația copilului?
Dintre toate tipurile de nuci și alune, nucile de Brazilia prezintă riscul de alergii cel mai crescut. Se recomandă a se introduce în alimentația copilului după vârsta de 3 ani și în cantitate mică, pentru a reduce riscul de intoxicare datorită cantității foarte mari de seleniu. Pentru mai multă siguranță cereți părerea medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.
Cum aleg și cum ofer nuci de Brazilia ?
Nuci de Brazilia se găsesc în supermarketuri sau magazine naturiste în stare crudă, prăjite și sărate, însă cele procesate riscă să se deterioreze mai repede. Pentru a savura gustul bun se recomandă achiziționarea nucilor de Brazilia în stare naturală. Acestea trebuie să aibă coaja maro și să fie grele.
Nucile necurățate se pot ține la loc uscat și răcoros (chiar și în frigider) pentru câteva luni.
Se pot consuma în stare naturală, prăjite sau se pot folosi în prăjituri, înghețată, biscuiți, pâine sau chiar în supe. Nuci de Brazilia mărunțite pot fi adăugate în salate de fructe dar și de legume.
Surse(En):
http://www.anaphylaxis.org.uk/what-is-anaphylaxis/knowledgebase/brazils-nuts
http://www.ehow.com/about_5382624_dangers-brazil-nuts.html
http://www.livestrong.com/article/288745-what-are-the-health-benefits-of-brazil-nuts/
http://www.nutrition-and-you.com/brazil-nuts.html
http://www.seedguides.info/brazil-nuts/
Surse(ro):
http://www.suntsanatos.ro/fructe/nucile-de-brazilia-sursa-excelenta-de-seleniu-si-magneziu.html
http://ultrafood.ro/nuci-braziliene.html
Sursa foto: https://flic.kr/p/dkUHHa