Nuci, migdale, alune și alte cele…

…sau așa cum sunt denumite ele în engleză “nuts”. În limba engleză cuvântul denumește fructele tari provenite din copaci. Sub această denumire generică se vorbește, în general, despre: nuci, migdale, nuci caju, nuci braziliene, alune de pădure și fistic. Sunt incluse tot în această categorie și speciile mai rare de nuci, cu condiția ca ele să provină din copaci.
Pornind de la acest punct, alunele nu sunt considerate a face parte din familia nucilor ci sunt o legumă.

Nuci sau legume, din copac sau nu, sunt categoria de alimente care a stârnit și stârnește cele mai multe dispute în jurul ei. Au fost și sunt considerate alimente cu un puternic potențial alergen. Alergia la alune este alergia alimentară cea mai des întâlnită. Reacțiile provocate de ea sunt de obicei extrem de vehemente, iar recomandările în ceea ce privește introducerea lor variază.
Pe de altă parte, atât nucile de tot felul cât și alunele sunt extrem de bogate în nutrienți și un element foarte important în dieta copiilor vegetarieni.

Când pot introduce nuci și alune în dieta copilului meu?

Studiile conduse din 2008 și până acum de către AAP (Academia Americană de Pediatrie) spun că nucile și alunele pot fi introduse în alimentația copilului la fel ca orice alt aliment, nu mai devreme de 6 luni, respectându-se regula celor 4 zile și numai după o discuție în prealabil cu medicul pediatru. La copiii cu un istoric alergic declarat introducerea oricărui aliment posibil alergen se face cu o precauție deosebită. În cazul acestor copii, regulile generale de nutriție și diversificare trebuie adaptate și personalizate.
În concluzie nucile și alunele se pot introduce în alimentația copiilor fără istoric de alergii începând cu vârsta de 1 an. Copiilor cu istoric de alergii, dermatite, intoleranțe li se vor oferi nuci și alune abia începând cu vârsta de 2 ani.
Pe lângă potențialul alergenic trebuie ținut cont de faptul că atât nucile cât și alunele pun o mare problemă în ceea ce privește înghițirea lor. De aceea, pentru copii sub 3 ani, se recomandă oferirea lor sub formă de făină sau lapte sau mărunțite extrem de bine.

Ce nutrienți conțin nucile și alunele?

Toate nucile și alunele conțin o importantă cantitate de proteine. Sunt astfel o importantă sursă de proteină vegetală pentru vegetarieni. Pe lângă asta conțin: potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, E, K, C, B1, B2, B6, Niacin, acid pantotenic, folați. Sunt foarte bogate în fibre și în grăsimi nesaturate.

Cum prepar?

În general nucile se consumă în stare crudă.
Cu toate astea, nucile și alunele se pot prăji pentru o mai bună păstrare. Ele trebuie prăjite fără alt adaos de ulei sau sare. Prin procesul de prăjire ele își pierd o parte din calitățile nutriționale, dar pot fi păstrate pentru mai mult timp.
Din diversele nuci se poate face lapte și se poate folosi făina rezultată din ele.

Surse (en): http://www.healthalternatives2000.com/nut-seed-nutrition-chart.html
http://www.foodallergy.org/page/tree-nut-allergy
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/when-can-baby-have-nuts.htm

Sursă foto: http://flic.kr/p/9w7NLb