Camelina este o plantă ce provine din Europa de Nord și din Asia Centrală. Camelina, rudă cu muștarul, este o plantă utilizată în general pentru hrana animalelor. Deoarece studiile confirmă eficacitatea acestei plante pentru menținerea sănătății, semințele sunt utilizate pentru a obține un ulei vegetal de înaltă calitate. Uleiul de camelină se obține prin aceleași procee ca și uleiul de muștar, adică prin presarea la rece a semințelor. Fiind o plantă ce se dezvoltă foarte bine pe terenuri sărace, fără a avea nevoie de îngrășăminte chimice, cea mai mare parte a uleiului de camelină este bio.
Ce substanțe nutritive conține și ce beneficii aduce organismului?
Uleiul de camelină este bogat în grăsimi esențiale precum omega-3 și omega-6, elemente nutritive ce trebuie procurate din alimentație, deoarece organismul nu le poate produce. Dintre toate sursele de omega-3, uleiul de camelină este cel mai stabil, nu oxidează la fel de repede ca alte uleiuri și nu are în compoziție urme de îngrășăminte și fertilizatori. Prin acidul linoleic, adică omega-3, uleiul de camelină susține buna funcționare a sistemului nervos, protejează organismul prevenind atacurile cerebrale sau bolile de inimă.
Uleiul de camelină mai conține și vitamina A, vitamina E, vitamina D, vitamina K, magneziu.
Uleiul de camelină este eficient în creșterea rezistenței sistemului imunitar, are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, putând fi folosit și pentru tratarea unor boli dermatologice. Datorită proprietăților curative, uleiul de camelină ajută la vindecarea bolilor digestive: colită, ulcer gastric, gastrită sau enterocolită. De asemenea ajută și la eliminarea paraziților interni. Substanțele nutritive conținute, fac acest ulei benefic în tratamentul hepatitei, a cirozei hepatice, colecistitei, litiazei și al altor boli ale ficatului și bilei.
Când pot introduce ulei de camelină în alimentația copilului?
Ulei de camelină în alimentația copilului puteți introduce după împlinirea vârstei de 1 an. Chiar dacă este foarte sănătos, este bine ca acest ulei să fie administrat copiilor în cantități mici, mai ales datorită gustului ușor picant. Ca în cazul oricărui aliment nou introdus, este indicat să cereți părerea medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile.
Cum aleg și cum ofer copilului ulei de camelină?
Uleiul de camelină se poate procura de la magazinele naturiste. Este un ulei rezistent ce nu oxidează și nu râncezește repede ca alte uleiuri. Rezistă depozitat la loc răcoros chiar și 2 ani. Întotdeauna verificați ca uleiul achiziționat să fie obținut prin presare la rece.
Uleiul de camelină are un gust intens, ușor picant, cu mult diferit de uleiul de măsline. De aceea se recomandă folosirea lui în rețete cu arome puternice. Se folosește ca dressing la salate sau se adaugă în preparate reci. Se mai poate adăuga în mâncăruri gătite (ciorbe, tocănițe), dar la final, astfel încât să nu fiarbă. Nu este un ulei potrivit pentru prăjit.
Surse (Ro):
http://bodygeek.ro/care-sunt-beneficiile-uleiului-de-camelina-si-cat-de-sanatos-este-acesta
http://prodieta.ro/ulei-de-camelina-bogat-in-omega-3-pret/
Surse(En):
https://www.bozo.coop/news/2013/07/all-about-camelina-oil http://oilhealthbenefits.com/camelina-oil/
http://www.siberiantigernaturals.com/camelinaoil.htm
Sursa foto: https://flic.kr/p/9U7WBB