Semințe de muștar, condiment și remediu

Muștarul este folosit de secole atât în scopuri culinare cât și medicinale. Plantă valoroasă, nelipsită din mâncărurile grecilor și romanilor, muștarul se află în centrul parabolei grăuntelui de muștar din Noul Testament, iar cea mai veche mențiune a sa datează din secolul al V-lea î. Hr. și se regăsește într-una dintre poveștile lui Gautama Buddha.

Muștarul face parte din familia cruciferelor și crește, cel mai adesea, în zone cu climă temperată. Dintre cele 40 de soiuri descoperite până în prezent doar 3 sunt întrebuințate pe scară largă – muștarul negru (Brassica nigra), muștarul alb (Brassica alba) și muștarul brun (Brassica juncea).

Planta ne este cel mai bine cunoscută din industria alimentară sub forma muștarului de masă, condiment preparat din semințele albe de muștar care sunt și cele mai puțin picante. Muștarul brun (care are de fapt un colorit galben-închis) este aproape la fel de răspândit, semințele sale picante fiind principalul ingredient în prepararea celebrului muștar de Dijon.

Ce substanțe nutritive conțin semințele de muștar și ce beneficii aduc?

Semințele de muștar sunt o sursă importantă de seleniu, dar și de alte minerale ca: mangan, magneziu și fosfor. De asemenea, boabele mai conțin și triptofan, un aminoacid utilizat pentru sinteza vitaminei B3 și a producției de serotonină („hormonul fericirii”) și care nu poate fi sintetizat de către organism în mod natural. Acizii grași Omega 3 din compoziția lor ajută la scăderea tensiunii arteriale și mențin inima sănătoasă.

Semințele de muştar brun conțin cantități importante de vitamine din complexul B, esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului nervos, reglarea metabolismului şi a digestiei.

Uleiul din boabe de muştar are proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și antiseptice, iar în India este folosit în nenumărate afecțiuni, de la probleme digestive până la cele circulatorii. Muștarul mai este folosit și ca vomitiv eficient fără a priva organismul de substanțele nutritive esențiale.

Când pot introduce semințele de muștar în alimentația copilului?

Nu există suficiente date referitoare la introducerea semințelor de muștar (ca atare sau sub formă de condiment) în alimentația copilului. Totuși, fiind un aliment iritant pentru mucoasa gastrică sau piele (în aplicații externe) și un condiment puternic, este recomandat să fie folosit ocazional și în cantități mici.

În general, atunci când oferim celor mici un aliment nou, este bine să urmăm regula celor 4 zile și să consultăm în prealabil medicul pediatru. În cazul semințelor de muștar acest aspect este foarte important deoarece studii recente îl plasează în rândul alimentelor alergene.

Cum pot fi utilizate semințele de muștar în alimentație?

Culinar, semințele de muștar cunosc numeroase utilizări. Alături de binecunoscutul „muștar la borcan” mai sunt folosite ca ingredient în diverse sosuri, în special maioneză și vinegretă sau în marinarea cărnurilor.

În Olanda și Belgia, din semințele sale se prepară o supă cremă de muștar foarte apreciată.

Condimentul din boabe de muștar poate fi preparat cu ușurință și în casă: boabele sunt lăsate să se macereze în vin, oțet sau apă, iar apoi sunt măcinate și transformate într-o pastă omogenă la care se pot adăuga ierburi sau alte mirodenii (curcuma, usturoi, piper etc.) după preferințele fiecăruia.

Surse (en):
http://www.herbwisdom.com/herb-mustard.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=106
http://www.anaphylaxis.org.uk/userfiles/files/Factsheets/Mustard%20allergy%20factsheet%20july%202013.pdf

Surse (ro):
http://www.doctor.info.ro/semintele_de_mustar.html

 Sursă foto: http://flic.kr/p/e9Enbf