Mai puțin cunoscută în România, fasolea neagră este un aliment foarte sănătos și bogat în substanțe nutritive, fiind menționată în topul celor mai bune alimente pentru:
– memorie alături de spanac, sparanghel și țelina;
– inimă alături de ovăz, spanac, broccoli;
– slăbit alături de ovăz, orez brun, broccoli, grapefruit.
Din păcate, puţină lume realizează puternicul potenţial al modestelor boabe de fasole neagră.
Ce substanțe nutritive conține fasolea neagră și ce beneficii aduce?
Fasolea neagra este foarte bogată în antioxidanți, culoarea ei neagră datorându-se unei substanțe numită antocianină, un adevarat combustibil pentru creier. Antioxidanţii întârzie procesul de îmbătrânire, accelerează refacerea celulelor, ajută sistemul imunitar să lupte cu bolile şi asigură un ten frumos.
Reprezintă o sursă importantă de proteine, fiind, din acest motiv, un aliment recomandat în cazul unui regim vegetarian. Boabele de fasole neagră sunt bogate în fibre solubile care ajută la scăderea aşa-numitului ,,colesterol rău’’, stabilizează nivelul zahărului din sânge şi stimulează procesul de digestie. E bine de ştiut că o cană cu fasole neagră asigură mai mult de jumătate din cantitatea de fibre recomandată zilnic.
Fasolea neagră este şi o sursă excelentă de magneziu, substanţă ce ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar şi la stabilizarea fierului în organism, prevenind anemia. Are un conținut bogat de acid folic și un conținut scăzut de grăsimi.
Fasolea neagră este una dintre cele mai bune surse de molibden, mineral ce contribuie la metabolizarea glucidelor şi a grăsimilor. Mai mult decât atât, distruge sulful din alimente, ceea ce îl face un aliat de nădejde pentru cei care au o sensibilitate la sulf.
Când pot introduce fasolea neagră în alimentația copilului?
Fasolea negră este considerată unul dintre sortimentele de fasole care provoacă cele mai puține gaze,astfel încât poate fi introdusă în alimentația copiilor înainte de un an. Totuși, este recomandat să consultaţi medicul pediatru cu privire la momentul oferirii acestui aliment bebeluşului, ținând cont în același timp de regula celor 4 zile.
Cum se prepară?
Datorită dimensiunilor boabelor, nu mai mari de 7-8 mm, dar şi din cauza învelişului mai subţire şi uşor penetrabil al boabelor, sunt suficiente 2-4 ore de înmuiere în apă rece sau numai 1 oră în apă fierbinte, în vas acoperit, după ce apa a clocotit pentru 1-3 minute. Dar cum învelişul boabelor negre este mai uşor permeabil, cea de-a doua metodă are dezavantajul pierderii de substanțe nutritive, o parte din cei conţinuţi în miez trecând în apa fierbinte.
Rehidratată, fasolea neagră fierbe în 2 ore, la foc mic. Daca le fierbem in oala sub presiune, timpul de preparare se reduce mult. Pentru a evita disconfortul digestiv, la fierbere putem adăuga chimen, ghimbir, mărar, dafin, alge marine. Adăugați sare la sfârșit.
Fasolea neagră se combină foarte bine în meniurile care conțin orez si porumb. Usturoiul, frunzele proaspete de coriandru sunt condimentele care acompaniază cel mai bine fasolea neagră. Ați putea încerca, de asemenea, combinarea fasolei negre cu piure de morcovi, mazăre, mere sau banane pentru a adăuga arome, vitamine și minerale, transformând-o în gustări savuroase ori într-un preparat adecvat prânzului.
Surse:
http://www.gradinamea.ro/index.php?module=news&news_id=7259
<http://http://www.traiescsanatos.ro/articol/fasolea-neagra-un-adevarat-panaceu-pentru-inima-si-creier
Sursă foto: http://flic.kr/p/7S4aeX