Morcovul – prietenul lui Bugs Bunny și al bebelușilor

Numit chiar și “regele legumelor”, având în vedere larga răspândire a lui în mâncărurile de toate felurile, morcovul poate primi locul I în clasamentul legumelor cel mai des folosite la gătit.

După cum indică și culoarea, morcovul este una dintre legumele bogate în beta-caroten. Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, utilă pentru vedere, în special cea nocturnă. Așa că dacă vreți ca princhindelul să fie sănătos și să poată circula ușor prin casă noaptea, dați-i să manânce des morcov. Dar nu foarte des! Consumul excesiv de morcovi poate dăuna nasului celui mic, colorându-l portocaliu. Dacă aveți parte de așa ceva, nu vă impacientați! Reduceți consumul de morcovi și situația va reveni la normal în scurt timp.

Ce nutrienți conține morcovul?

Morcovul este cea mai importantă sursă naturală de vitamina A. Vitamina A îmbunătățește vederea, atenuând efectele îmbătrânirii ochilor și prevenind apariția unor boli de vedere, cum ar fi cataracta, atât de răspândită la vârste înaintate.
Morcovii conțin fibre alimentare, acid folic, vitamina C, vitamina B, potasiu, fier, magneziu și calciu.

Cum alegem morcovii și cum îi depozităm?

Dacă puteți cumpăra morcovi cu tot cu frunzele lor, aveți un indiciu important cu privire la prospețimea lor. Cu cât frunzele sunt mai verzi și mai proaspete, cu atât morcovul este mai “nou”. Un morcov prea moale, din care cresc mici firișoare albe sau dimpotrivă, foarte uscat, este vechi și nu ne mai poate oferi substanțele nutritive pe care le deținea în perioada lui de prospețime.
În ceea ce privește coaja morcovului, ea conține mare parte dintre nutrienți. Dacă ai însă dubii cu privire la proveniența morcovului, mai înțelept ar fi să renunți la coaja lui înainte de a-l găti. Și chimicalele se concentrează în cea mai mare parte în coaja legumei.
Cea mai indicată metodă de a găti morcovii pentru a păstra nutrienții conținuți este fierberea la aburi.
Cea mai bună metodă de a păstra frăgezimea morcovului și substanțele hrănitoare din el este de a-l depozita în frigider, în compartimentul special pentru fructe și legume.

Când pot introduce morcovii în alimentația copilului meu?

Morcovul este un aliment ușor de digerat, se face responsabil de alergii în cazuri extrem de rare, este ușor acceptat de bebeluși, atuuri care îl recomandă ca prim aliment de introdus în alimenția diversificată. Dacă medicul pediatru este de acord cu vârsta de 6 luni ca start pentru diversificare, morcovul devine candidat pentru primul aliment solid introdus în alimentație. El poate fi consumat de către bebeluș sub formă de suc, ras prin răzătoarea metalică sau de sticlă, sau pasat.
Coaja morcovului trebuie înlăturată dacă morcovul este consumat de către un copil mai mic de 8 luni pentru că sistemul lui digestiv nu o poate digera.

De ceva timp am remarcat în rafturile supermarketurilor “baby carrots”. I-am și încercat, de curiozitate. Fiind mai degrabă lipsiți de gust, i-am abandonat repede. Am citit ulterior că cei “adevărați” sunt destul de scumpi la vedere și pentru portofel, nefiind atât de ușor de găsit. Cei mai accesibili, categorie în care se încadrează și cei încercați de mine, sunt morcovii obișnuiți, tăiați după un “calapod”, toți de aceeași mărime, fără coajă, și spălați în soluții speciale.
În concluzie, alegeți cu încredere morcovi cât mai naturali, organici dacă aveți de unde, a căror coajă nici nu trebuie înlăturată.

Cum se poate găti morcovul?

Spre deosebire de majoritatea legumelor, morcovul este mai nutritiv dacă este gătit, în comparație cu varianta lui crudă. Explicația – prin procesare termică se rup membranele celulare, fibrele devenind mai ușor accesibile organismului, la fel și nutrienții, eliberându-se în același timp și zahărul din morcov (astfel morcovul ajunge să fie mai dulce prin fierbere/coacere).

O calitate deosebită a morcovului este capacitatea lui de a regla problemele care pot apărea cu burtica copilului. El știe să repare atât constipația cât și diareea.
Dacă tranzitul intestinal al micuțului vă ridică ceva probleme, îi puteți face un piure din morcov crud, eventual în combinație cu măr crud.
Dacă diareea vă dă bătăi de cap, puteți prepara pentru copil o supă/băutură din 500g de morcovi, fierți într-un litru de apă. Fierbeți morcovul în această cantitate de apă timp de o oră, la foc mic, adăugând apă din când în când, în așa fel încât după o oră de fierbere să aveți tot 1 l de lichid. Scoateți morcovul fiert, pasați-l foarte fin, cu orice instrument aveți la îndemână, apoi încorporați-l în apă în care a fiert. Oferiți-i copilului o cantitate cât mai mare din supa preparată, pentru rezolvarea diareei. În cazul în care vă confruntați cu o problemă mai severă vă recomandăm să apelați și la medicul pediatru.

Vă doresc copii sănătoși și cel puțin curioși să încerce morcovul. Dați-l ca exemplu și pe Bugs Bunny, că doar știe el ce știe!

Surse (en):
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/carrot-baby-food.html
http://www.freshforkids.com.au/veg_pages/carrot/carrot.html

Sursă foto:
http://flic.kr/p/4rnB47