Spumă colorată – Experiment cu bicarbonat de sodiu

Astăzi experimentăm în bucătărie. Învătăm despre reacțiile chimice care au loc în prăjiturile în care punem bicarbonat de sodiu sau praf de copt (care are la bază aceeași substanță). Pentru a face lucrurile și mai interesante, vom testa fiecare informație. Să înceapă distracția!

Experiment cu bicarbonat de sodiu

Listă cu ingrediente:

  • 1 plic de bicarbonat de sodiu (sau mai multe, pentru ca cel mic sigur va cere un bis)
  • apă
  • colorant alimentar sau suc de fructe/legume colorate
  • oțet

Obiecte necesare:

  • 1 ibric
  • 1 vas termorezistent
  • 2-3 borcane
  • 1 tavă
  • 1 linguriță

De ce cresc prăjiturile doar când le punem în cuptor?

Prima parte a experimentului se realizează de către părinte sau, sub atentă supraveghere, de copiii mai mari de 10 ani.

Se pune apă la fiert, iar după ce clocotește, se oprește focul și se adaugă o linguriță cu vârf de bicarbonat. Se amestecă și se observă ce se întâmplă cu apa.

experiment 1experiment 2

Vor apărea mici bule cu gaz la contactul bicarbonatului cu apa fierbinte.  Repetați testul, de data aceasta cu apa rece și veți observa că nu se mai întâmplă nimic.

Explicația: Bicarbonatul în contact cu apa fierbinte formează o reacție, în urma căreia se eliberează dioxid de carbon, un gaz care formează bule în interiorul aluatului și îl face să crească. De aceea, la temperaturi ridicate prăjiturile cresc dacă au în compoziție bicarbonat sau praf de copt. Totuși, reacția pe care am tocmai am văzut-o este una prea mică pentru a crește un aluat.

De ce este nevoie de un ingredient acid atunci când folosim bicarbonat?

Se așază un vas de sticlă pe o tavă și se umple pe jumătate cu oțet, după care se presară o lunguriță cu vârf de bicarbonat.

experiment 3
Observați cum se formează spumă din abundență.

Explicația: Oțetul este un acid, care în contact cu bicarbonatul de sodiu produce dioxid de carbon și rezultă spuma, adică multe bule mici de gaz.

experiment 4
Cum facem spumă colorată?

Se pregătesc câteva vase cu oțet amestecat cu colorant alimentar sau cu suc de fructe/legume și se presară câte o linguriță de bicarbonat. Amestcați cu lingurița și acum vă puteți bucura de spectacol 🙂

 

experiment 6

Mai mult bicarbonat.

experiment 7

Și mai mult bicarbonat.

experiment 8

Iar distracția continuă…

experiment 9

Foto: diversificare.ro