Lobodă, ruda spanacului

Mulțumim, Simona, pentru articol!

Loboda (Atriplex hortensis) sau spanacul francezului este o plantă originară din Europa și Asia. Astăzi se cultivă în grădini atât primăvara cât și toamna. Loboda crește atât la umbra cât și la soare, fiind rezistentă la secetă și frig. Este o planta înaltă, cu tulpina simplă sau ramificată iar frunzele au un gust plăcut, asemănător cu cel al spanacului.

Deoarece semințele de loboda sunt ușoare, ele sunt purtate de vânt pe distanțe lungi, putând apărea pe marginea drumurilor sau în locuri virane.

Ce substanțe nutritive conține loboda și ce beneficii aduce pentru sănătate?

Loboda conține 120-140 mg de vitamina C la 100 de grame, fiind de aproape doua ori mai concentrată în vitamina C decât kiwi și lămâia. De asemenea, loboda conține fier și cantități însemnate de vitamina K, ajutând la creșterea rezistenței vaselor sanguine și reducerea riscului de accident vascular.

Planta conține glucide, celuloză, proteine, substanțe minerale, acid oxalic liber și pigmenți clorofilieni și carotenoizi care ajută organismul să se regenereze. Are un ușor efect laxativ și acțiune diuretic-depurativă, remineralizantă, vitaminizantă, emolientă și calmantă.

Loboda previne și combate astenia de primăvară și contribuie la detoxifierea organismului. În afecțiuni pulmonare și dureri de stomac, loboda este utilizată sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din semințe. Extern, sub formă de cataplasme din frunze fierte sau tocate, contribuie la vindecarea bubelor .

Când pot introduce loboda în alimentația copilului meu?

Întrucât loboda se aseamănă sub aspectul compoziției cu spanacul, este recomandat ca aceasta sa fie introdusă în alimentația bebelușilor cu vârstă de peste 10 luni. Cu toate acestea, înainte de a introduce loboda în alimentația acestuia, consultați medicul pediatru. Ca orice aliment nou loboda trebuie oferită în cantități progresive, urmând regula celor 4 zile și urmărind semne care indică o posibilă reacție alergică.

 Unde găsim loboda și cum o alegem?

Loboda se poate cumpăra din piețele agro-alimentare la  „legătura”, precum ștevia, mărarul sau pătrunjelul. O putem distinge foarte ușor de celelalte verdețuri datorită frunzelor sale. Acestea au culoarea mov, roșu închis sau verde, forma ușor triunghiulară și sunt moi și catifelate la atingere.

Important de știut este faptul că frunzele de loboda se pot conserva pentru iarnă, așezând alternativ în borcane un strat de frunze și unul de sare mare de bucătărie. De asemenea, o putem lega mănunchi și presa în pungi închise ermetic la congelator, menținându-i intact atât gustul cât și proprietățile.

Cum putem oferi loboda copiilor?

Loboda poate fi utilizată în salate, ciorbe sau plăcinte. Probabil cea mai testata rețetă este ciorba de lobodă, care poate fi oferită cu succes întregii familii.

Surse (ro):

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/remedii-naturale/loboda-deliciul-ciorbelor-de-primavara-1085222

http://www.manager.ro/articole/sanatate/loboda-concentrat-de-sanatate-5553.html

http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/loboda-atriplex-hortensis_14501

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lobod%C4%83

Sursă foto: http://flic.kr/p/6nLHiK