Văcuţa pătată

Blanca era o văcuţă complet albă. Împreună cu o broască ţestoasă, ea locuia pe o insulă tropicală. Casa lor era pe plajă, sub un cocotier.

Ţestoasele se simt foarte bine la soare şi în apa sărată, însă vacile, chiar şi cele care au trăit toată viaţa pe plajă, nu sunt obişnuite cu soarele puternic. Nici apa sărată a mărilor şi a oceanelor nu le face bine.

Broasca ţestoasă era foarte bătrână, avea aproape o sută douăzeci de ani.
Văcuţa Blanca însă, avea numai doi ani. Chiar şi pentru o vacă, aceasta era o vârstă foarte fragedă.

Blanca trăia o viaţă fericită. Ea stătea la soare de dimineaţa până seara. Apoi, se scălda în ocean. Ţestoasa însă, căuta locurile cu umbră şi ieşea la plajă numai spre apusul soarelui.
Ea îi spunea tot timpul văcuţei:
– Nu mai sta la soare toată ziua! Mai aşteaptă până spre seară, apoi să ieşi la plajă! Şi să te speli cu apă dulce când ieşi din mare!
Însă Blanca, se făcea că nu aude nimic. Ea era încăpăţânată ca un catâr, cu toate că, era doar o văcuţă tânără. Nu se mai sătura de plajă şi de soare!

Zilele treceau, iar Blanca era la plajă toată ziua și nici nu se gândea să se adăpostească la umbră.
– Mie îmi place soarele! spunea văcuţa.

– Stai la umbră! îi spunea iarăşi ţestoasa cea bătrână.
Dar, degeaba! Blanca nu asculta deloc…

Într-o după-amiază însă, Blanca se pregătea să se scalde în apa oceanului. Înainte să intre în ocean, ea se privi în oglinda apei:
– Vai! Ce mi s-a întâmplat dintr-o dată!? strigă ea, speriată. M-am îmbolnăvit!
Când a auzit-o pe Blanca, ţestoasa veni într-un suflet.
– Ce s-a întâmplat? întrebă ea.
– M-am înroşit toatăăăă!!!! se plângea ea, ţestoasei.
Broasca ţestoasă nu ştia ce să îi spună văcuţei. Acum, ea se transformase dintr-o văcuţă complet albă, într-o văcuţă complet roşie! Asta, fiindcă a stat la soare mult şi, fără nici un fel de protecţie.
– De câte ori am spus ” du-te la umbră” tu nu ai ascultat. Iată ce ai păţit acum!
– Ce e de făcut? întrebă Blanca.
– Du-te la umbră şi aşteaptă să treacă! răspunse iritată, ţestoasa.
Blanca plecă spre cocotier.
– Trebuia să stau la umbră şi înainte. Nu mă înroşeam în halul ăsta! spunea ea.

Veni seara. Pielea roşie a Blancăi începea să usture puternic. Biata Blanca nu putea nici măcar să stea culcată. Dacă s-ar fi aşezat pe jos, pielea ar fi durut-o îngrozitor. Şi era atât de obosită…

Ţestoasei îi părea rău pentru văcuţă, însă ea nu cunoştea nici un leac pentru arsurile solare…
Din cauza durerii, Blanca începu să se plimbe nervoasă de colo-colo. Mergea şi mergea şi tot mergea în cerc, în jurul cocotierului. De la atâta mers în cerc, ea a ameţit. Ameţită cum era, s-a izbit până la urmă, chiar în trunchiul lung al copacului.
– Pielea mea! strigă ea de durere. Dar nu apucă să strige prea mult fiindcă, din vârful cocotierului, două nuci de cocos, au picat fix în vârful coarnelor ei şi s-au crăpat. Din coaja lor a început să se prelingă puţin lapte de cocos. Laptele de cocos a curs pe pielea ei înroşită. Apoi, ca prin vrajă, usturimile Blancăi au mai dispărut. Ţestoasa a ajutat-o pe văcuţă să se ungă peste tot cu laptele de cocos.

A doua zi, pielea arsă de soare a văcuţei, arăta ceva mai bine.  Apoi, ea şi-a petrecut următoarele zile, la umbră. După câtva timp, Blanca nu mai avea usturimi deloc.
– Gata, am scăpat de durere! se bucura văcuţa. Noroc cu nucile de cocos!
– Da, laptele de cocos a fost un leac foarte bun! a răspuns ţestoasa.
Fericită, Blanca se grăbi să se scalde din nou în ocean. Dar, ea nu aflase încă ceva foarte important: de fapt, pielea ei nu mai era la fel de albă ca înainte.

Ea se opri să se privească din nou în oglinda apei:
– Vai… pielea mea cea albă… ce ţi s-a întâmplat…  Acum… acum…. acum sunt o văcuţă pătată!!! se plângea Blanca. Şi asta, pentru că am stat la soare prea mult! Şi, mai ales, în timpul amiezei!
În zlele care au urmat, văcuţa s-a tot uns cu lapte de cocos. Dar, nu a mai putut să scape de petele de pe spate. Acum, îi părea rău că nu s-a ferit de soare.

Laptele de cocos este perfect pentru protecţia pielii. Dar, numai când este folosit la timpul potrivit. Adică, din prima clipă de stat la soare.

Sfârşit!

Acest material este realizat de diversificare.ro și este protejat prin Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe cu completările și modificările ulterioare. Este interzisă copierea, modificarea, afişarea, distribuirea, transmiterea, publicarea, comercializarea, licenţierea, crearea unor materiale derivate (inclusiv înregistrări audio sau video ale materialului disponibil pe site) sau utilizarea conţinutului site-ului în orice scop fără confirmarea prealabilă scrisă din partea diversificare.ro.

Citarea corectă în condițiile legii se face prin menționarea titlului materialului, numelui autorului, anului publicării și a sursei de unde provine materialul. Pentru informații despre folosirea acestui material ne puteți contacta la: [email protected]

Puteţi descărca şi ilustraţia de colorat!

vacuta patata de colorat