Nuca de cocos, sursă completă de hrană

Cocosul (Cocos Nucifera) face parte din familia palmierului. Numele se referă la copacul al cărui fruct este nuca de cocos. Considerată în culturile unde crește un aliment fundamental, nuca de cocos oferă beneficii dincolo de valoarea nutritivă, capabile să vindece orice boală.
Din punct de vedere botanic nu este o nucă, fiind clasificată ca o sămânță (cea mai mare din lume), fie ca o drupă, alături de cireșe și prune.

Nuca de cocos ne oferă pulpa albă, apa de cocos, lapte și ulei. Acest aliment complet a hrănit popoare întregi de multe generații. În multe insule unde crește asigură aproape în totalitate alimentația localnicilor. Pentru aceștia este atât un aliment, cât și leac foarte apreciat cu o lungă istorie, fiindu-i atribuite multe beneficii.
Recent, și medicina modernă a început să îi exploreze potențialul, descoperindu-i secretele și proprietățile tămăduitoare.

O nucă de cocos în stare matură poate ajunge până la 1,5 kilograme. Se poate utiliza în totalitate: conținutul apos, miezul, dar și partea fibroasă (coaja), în diverse industrii.
Când este încă tânără, nuca are un înveliș verde iar partea din interior este mai gelatinoasă. Când ajunge la maturitate, coaja devine maro iar apa dinăuntru ușor amară.

Când pot introduce nuca de cocos în alimentația copilului meu?

În cultura thailandeză, nuca de cocos constituie un prim aliment solid oferit copiilor de către preotul lor.

Deși nuca de cocos face parte din familia palmierului și tehnic nu este o nucă, unele forumuri au catalogat-o ca fiind un aliment cu factor alergen, așa că a fost introdusă în categoria “tree nuts” (nucile de copaci). Cu toate astea, majoritatea indivizilor care au fost înregistrati cu alergii la nuca de cocos nu erau alergici și la alte nuci.

În India, unde nuca de cocos se consumă foarte frecvent, alergia la nuca de cocos este în topul primelor 5 alergii, dar în alte țări precum SUA, Australia, Marea Britanie, alergia la nuca de cocos este considerată foarte rară.

Cu acordul medicului dumneavoastră puteți să utilizați cocos în rețete pentru copilului dumneavoastră odată ce a acceptat și se bucură de majoritatea fructelor și legumelor, rescpectând totodată regula celor 4 zile.

Efecte benefice

Nuca de cocos constituie un aliment de bază, din care se poate consuma pulpa, apa și laptele. Atenția cea mai mare, însă, se îndreaptă spre uleiul de cocos, aflat în dieta celor ce trăiesc în zonele tropicale de mii de ani, cu o aplicație largă atât în pregătirea hranei, cât și în medicina tradițională și modernă.

Acidul lauric din acest ulei, convertit de organism în monolaurin are efecte antivirale și antibacteriene, distrugând diverse bacterii patogene. Există studii care au subliniat și efectele antimicrobiene ale acidului lauric. Este eficace și persoanelor cu hipotiroidie în stimularea metabolismul și pierderea kilogramelor acumulate în plus.

Uleiul de cocos conține acizi grași cu molecula medie (MCFA). Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale acestor acizi este capacitatea de a distruge bacterii ce cauzează ulcer gastric, infecții ale sinusurilor, tractului urinar, carii dentare, pneumonie și alte infecții. Pot distruge și ciuperci, viruși ce cauzează gripă, pojar, herpes, mononucleoză, hepatita C și SIDA.

Uleiul de cocos consumat în cantitate de 60% din procentajul caloric zilnic nu are nici nu efect negativ. Cei care trăiesc în zonele tropicale și au o dietă bogată in ulei de cocos se bucură de o stare generală de sănătate bună.

Ce nutrienți conține nuca de cocos?

Bogat în proteine, miezul alb al nucii de cocos conține vitamina B, zinc, fosfor și fier.

Multă vreme uleiul de cocos a fost blamat, fiind considerat nesănătos din cauza nivelului mare de grăsimi. Abia recent s-a demonstrat contrariul. Grăsimile din acest ulei sunt foarte bune pentru sănătatea nostră, prin prezența acidului lauric, pe care îl mai găsim doar în laptele de mamă. Este cel care face laptele de mama atât de bine digerabil, protejând organismul de infecții și sprijinind sistemul imunitar.

Uleiul organic, virgin, obținut prin presare manuală este considerat cel mai sănătos ulei folosit în alimentație. Nu este cazul și uleiului de cocos procesat, hidrogenat.

Ce este apa de cocos?

Adesea confundată cu laptele de cocos, apa de cocos este cea care se aude atunci când luați o nucă proaspătă și o agitați.

Este bogată în electroliți: potasiu, calciu, sodiu. Prezenta electroliților în organism este critică pentru funcționalitatea nervilor și a mușchilor, hidratare și menținerea nivelului ph-ul din sânge.

După ce consultați medicul, puteți da copiilor mai mari apă de cocos ca băutură răcoritoare.
Apa de cocos se poate ține la frigider maxim 24 de ore.

Laptele de cocos

Laptele de cocos se găsește în supermarket-uri sau se poate face acasă. Se folosește la gătit diverse mâncăruri iar “smântâna” din cocos, un lapte mai gras, se folosește în general la dulciuri.
Dacă vreți să folosiți lapte de cocos în rețetele micuților, asigurați-vă că nu este îndulcit  și nu are alte adaosuri.

Cum puteți face lapte de cocos acasă?

Alegeți o nucă de culoare maro închis și plină de lichid. Dacă nu pare a avea prea multă apă înăuntru când o agitați, înseamnă că e crăpată, ceea ce indică faptul că a început să putrezească înăuntru.
Crăpați-o, apoi scoateți miezul alb. Puteți să păstrați sau nu pelicula maronie (plină cu fibre). Tăiați miezul în bucăți mai mici și băgați-le la blender. Apoi adăugați apă caldă sau fierbinte, doar cât să cuprindă toată nuca și lăsați să se înmoaie cam 15 minute. Dacă apa este fierbinte, laptele va fi mai gras. Procesați la viteză mare, apoi strecurați prin tifon. Se păstrează la frigider. Când stă mai mult la rece, laptele se decantează și deasupra se adună ceea ce putem numi smântână de cocos.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este extras din miezul alb de nucă. În insulele tropicale, acest ulei constituie o sursa principală de grăsimi. Are dintre cele mai variate aplicații: la gătit, în medicină și în industrii.
Multă vreme uleiul de cocos a fost neglijat din cauza conținutul mare de grăsimi și de aceea a fost trimis la raftul cu uleiuri rele pentru organism.
Cercetările ulterioare arată că, de fapt, grăsimile saturate conținute de aceste uleiuri sunt chiar binefăcătoare pentru organism, ajutând la scăderea colesterolului rău și la scăderea greutății corporale.

Alte efecte benefice ale uleiului de cocos:
– este foarte stabil la căldură, deci potrivit la procesare termică;
– oxidează greu, rezistând la râncezeală.

Grăsimile saturate prezente în uleiul de cocos acționează altfel decât cele existente în alte plante sau produse de origine animală. Aceasta se datorează conținutul majoritar de acizi grași cu moleculă medie (MCFA), în comparație cu celelalte uleiuri în a căror compoziție găsim acizi grași cu moleculă lungă (LCFA). Aceștia din urmă sunt mai greu de procesat de către organism și sunt acele grăsimi care tind să se instaleze pe șolduri, coapse, etc. Evident, pentru copilul dumneavoastră, aceasta nu este un aspect demn de luat în calcul deocamdată, dar pe termen lung e bine să limitați consumul lor.

Se crede că organismul metabolizează acizii grași cu moleculă medie (MCFA), găsiți în laptele de mamă și în uleiul de cocos, astfel încat grăsimile sunt utilizate într-un mod eficient. Spre deosebire de acizii grași cu moleculă lungă (LCFA) care blochează arterele și se depozitează în zonele cu probleme, cei cu moleculă medie ajută organismul să absoarbă vitamine și minerale din alte alimente, jucând un rol important în prevenirea și tratarea diabetului. Totodată sunt ușor de procesat și pot oferi o cantitate importantă de energie copilului. Se găsesc în formule date copiilor în spitale și chiar adulților.
Uleiul despre care vorbim este cel virgin, pur, nu cel hidrogenat, așa că citiți cu mare atenție etichete atunci când îl cumpărați. E bine de știut că nu este nici o diferență calitativă între “virgin” și “extra-virgin”, această menționare din urmă de pe etichete fiind doar menită să atragă cumpărători.

Nuca de cocos deshidratată

Dacă nu aveți acces atât de ușor la o nucă de cocos proaspătă puteți opta și pentru varianta deshidratată și rasă. O puteți utiliza chiar pentru a obține lapte de cocos, după metoda descrisă anterior.Verificați însă cu atenție eticheta, întrucât poate conține zahăr, conservanți (dioxid de sulf) sau alți aditivi.

Cum puteți folosi uleiul de cocos în mâncarea copiilor?

Uleiul de cocos are o temperatură de topire mare, devenind lichid la peste 24 de grade Celsius. De aceea sub această temperatură este în stare solidă. Acest factor determină rezistența la râncezeală. Nu necesită refrigerare și poate rezista până la 2 ani.

Deoarece este stabil la temperaturi înalte, poate fi folosit la toate tipurile de gătit. Deci dacă trebuie să prăjiți, mai bine prăjiți cu ulei de cocos. Uleiul pur are un gust și miros ușor de cocos, însă nu alterează semnificativ gustul final al mâncării.

Cum  puteți include uleiul de cocos în mâncarea copilului:

– când sotați sau prăjiți legume, ouă, pește;
– în smoothie, băuturi din fructe;
– la prepararea maionezei;
– în salate, pentru o aromă tropicală;
– la popcorn în loc de ulei sau unt.

Uleiul de cocos este foarte bun și pentru pielea bebelușului. Astfel, îl puteți:
– adăuga în loțiunea bebelușului pentru o mai mare protecție și hrănire a pielii;
– aplica pe scalpul bebelușilor cu dermatită seboreică;
– aplica pe fundulețul bebelușului iritat de la scutece.

Cum puteti folosi lapte de cocos în mâncarea copilului:

– adăugați puțin lapte sau foarte puțină smântână de cocos la banana pasată;
– în cartoful dulce copt și pasat puneți puțin lapte și un praf de ghimbir măcinat;
– în piureul de dovleac;
– în terciul de ovăz;
– în smoothie;
– în loc de apă când fierbeți legumele sau peștele dezosat;
– adăugați nucă de cocos proaspăt răzuită la orezul fiert.

Cum aleg si depozitez o nucă de cocos?

Nuca de cocos trebuie să fie destul de grea pentru mărimea ei. Când o agitați ar trebui să se audă și să se simtă destul de mult lichid în ea (apa de cocos). Toate cele 3 puncte pe care orice nucă le are, să fie intacte și să nu prezinte nici o urmă de scurgere.

Nuca se poate ține intactă în frigider timp de 2 luni. După ce spargeți nuca, miezul alb se poate păstra doar câteva zile. Nuca măcinată, proaspătă, se poate congela, iar cea din care s-a făcut laptele se poate usca și folosi la prăjituri sau în cereale.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut
http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/can-babies-eat-coconut.html
http://www.coconutresearchcenter.org/
http://products.mercola.com/coconut-oil/
http://blog.homemade-baby-food-recipes.com/the-benefits-of-coconut-oil-for-baby/
http://aciar.gov.au/files/node/748/PR125%20full%20text.pdf

Sursă foto:  http://flic.kr/p/8eYsik