7 lucruri interesante despre spanac

Plin de vitamine, minerale şi fitonutrienți care acţionează ca puternici antioxidanţi cu rol important în protejarea structuriii celulare şi a ADN-ului, spanacul este inclus în grupul aşa numitelor super-alimente, adică alimente cu o concentraţie mare de substanţe nutritive. Aşadar, este una dintre cele mai hrănitoare legume de care ne putem bucura atât în salate, cât şi în preparate calde.

Deşi ne este binecunoscut încă din copilărie, am descoperit câteva lucruri interesante despre leguma preferată a lui Popeye.

Iată câteva lucruri interesante despre spanac:

Fitochimicalele din spanac: prieteni sau duşmani?

Răspunsul este: ambele. Consumul de fitochimicale sau fitonutrienți este benefic pentru oameni, datorită rolului lor atioxidant. În același timp, aceste substanțe protejează spanacul de dăunători, diverse insecte care încearcă să guste din frunzele sale verzi şi hrănitoare.

Spanacul iubeşte soarele

Se pare că frunzele de spanac depozitate la lumina soarelui conţin mai multe substanţe nutritive decât cele care sunt ţinute la umbră. Ideal este să consumăm spanacul cu frunze mici şi fragede, cât mai proaspăt.

Crud sau fiert?

Şi crud şi fiert. Ambele metode de gătire aduc avantaje diferte. Un lucru uimitor pe care l-am aflat despre spanac este ca fierberea (scurtă) îi sporeşte calitatea nutritivă, având valori uşor crescute ale unora dintre substanţele nutritive: calciu, magneziu, fier, mangan sau sodiu. În acelaşi timp, spanacul crud are o cantitate mai mare de vitamina C (care se reduce semnificativ la temeraturi ridicate) şi folați.

Acidul oxalic

Spanacul este una dintre plantele cu un conţinut mare de acid oxalic, care împiedică absorbţia calciului şi a fierului. O modalitate eficientă de a remedia problema oxalaţilor este ca spanacul să se fiarbă pentru 2-3 minute, fără capac. Apă în care a fiert spanacul se aruncă.  De asemenea, este indicat ca spanacul să se  consume împreună cu o bună sursă de vitamina C, precum citricele.

Spanacul şi fierul

Timp de mai bine de 50 de ani, cantitatea de fier conţinută de spanac a fost supraestimata datorită unei erori de  cercetare.

Mâncarea preferată de Popeye

Datorită desenului cu Popeye marinarul, popularitatea şi consumul de spanac au avut o creştere puternică în anii 30’ în Statele Unite ale Americii.

Spanac pentru o digestie bună

Din copilărie am asociat spanacul cu forţa şi conţinutul de fier. Adevărul este ca fierul nu este punctul forte al spanacului, mai degrabă vitamina A şi K, precum şi manganul. Consumul de spanac este benefic ochilor, oaselor, dar şi digestiei. Protejează mucoasa stomacală, previne constipaţia, curăță colonul, prin eliminarea toxinelor şi contribuie la înfrumuseţarea tenului.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=43
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2
http://www.care2.com/greenliving/8-surprising-health-facts-about-spinach.html
http://www.softschools.com/facts/plants/spinach_facts/645/