Creveți pentru a crește un copil sănătos

Fructele de mare sunt din ce în ce mai căutate pe piață în ultima perioadă. Din această categorie a fructelor de mare fac parte și creveții care ar trebui să facă parte dintr-un stil sănătos de alimentație. Deși sunt de dimensiuni relativ mici, creveții au valori nutritive foate mari. Totuși creveții nu sunt și nu pot fi consumați de toată lumea; creveți de bună calitate pot fi uneori greu de găsit sau sunt asociați cu reacții alergice mult mai frecvent în comparație cu alte produse.

Creveții împreună cu alte fructe de mare făceau parte din dieta zilnică în zona mediteraneană încă din cele mai vechi timpuri. Cu timpul creveții au devenit o delicatesă, greu de procurat și cu un preț foarte ridicat până când s-a dezvoltat industria ce a început să producă creveți de acvacultură.

Ce substanțe nutritive conțin și ce beneficii aduc organismului?

Creveții sunt o sursă extraordinară de vitamina A, vitamina B12, B3, B6, vitamina E, proteină, fosfor, cupru, zinc, fier, magneziu, omega 3 și seleniu. În creveți se găsește un antioxidant și antiinflamator foarte bun, prezent într-o concentrație foarte mare , numit astaxantină care are rolul de a proteja organismul împotriva îmbătrânirii premature. De asemenea, cantitatea crescută de proteină asigură și sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. Consumul de creveți este indicat și persoanelor cu nivel al colesterolului crescut. Creveții sunt slabi din punct de vedere caloric ceea ce îi transformă într-o mâncare perfectă pentru diete și sunt bogați în grăsimi saturate ce măresc cantitatea de colesterol bun în detrimentul celui rău. Creveții ajută la prevenirea cancerului prin cantitatea mare de seleniu conținută. Pentru copii este important să consume creveți mai ales pentru cantitatea de fier și vitamina B ce previne anemia, dar care ajută și la procesarea grăsimilor dând corpului energie și vitalitate. Grăsimile sănătoase Omega 3 mențin sănătatea sistemului nervos și previn apariția bolii Alzheimer.

Când pot introduce creveții în alimentația bebelușului?

Creveții fac parte din lista alimentelor cu risc crescut de alergii. Majoritatea alergiilor se manifestă mai ales la copii și sunt provocate de o proteină numită tropomiozină. Reacția alergică este mai rar întâlnită în cazul creveților fierți, însă pentru mai multă siguranță este bine să introduceți crevetele în alimentația copilului după 1 an, chiar dacă studiile nu arată că introducerea cu întârziere a acestei hrane ar elimina riscul de alergie. Ca în cazul oricărui tip nou de hrană este bine să cereți părerea medicului pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cum aleg  și cum ofer crevete copilului?

Creveții proaspeți trebuie să fie fermi și să aibă atașată crusta, iar aceasta nu trebuie să conțină pete. Mirosul specific creveților este cel de apă sărată, alte mirosuri indicând faptul ca aceștia se alterează.

Crevetele, ca orice fruct de mare, este foarte sensibil și se degradează foarte repede dacă nu este ținut în condiții optime. Este indicat să cumpărăm creveți proaspeți de la o pescărie/ magazin în care avem încredere. Creveții proaspeți pot avea maxim două zile și se consumă în ziua cumpărării, pe când creveții congelați pot fi conservați de luni de zile.

Creveții se consumă de obicei fără crustă, însă acest lucru depinde de rețetă. Înlăturarea cochiliei/crustei se face mai ușor în cazul creveților puțin congelați. Creveții se consumă în salate, asezonați cu roșii, lămâie, chili, ulei de măsline. Se pot servi creveți cu salsa sau chiar adăugați în supă de legume.
 

Surse(en):
http://www.babycenter.com/408_when-can-my-baby-eat-shellfish_1368502.bc
http://www.boldsky.com/health/nutrition/2011/health-benefits-prawn-080811.html
http://www.healwithfood.org/health-benefits/eating-shrimp.php
http://health.wikinut.com/10-Health-Benefits-of-Shrimps/2ya8c3oj/
http://www.livestrong.com/article/485658-the-effects-of-prawns-on-the-human-body/
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=107
Sursa foto: https://flic.kr/p/54RwJV