Păpădie în salate și sanvișuri?

Da, pentru vitaminele și mineralele conținute.
Păpădia este o floare cu utilizări multiple, pe care majoritatea nu le cunoaștem. Am fost surprinsă să aflu atât de multe despre păpădie:
– rădăcinile pot fi folosite ca înlocuitori de cafea, ca stimulent al poftei de mâncare și al digestiei, pentru probleme de ficat și vezică biliară
– florile se pot folosi la producerea vinurilor; alături de frunze, florile pot să ajute în maturarea fructelor necoapte: se introduc într-o pungă de hârtie impreună cu fructele; păpădia va elimina gaz etilen care ajută la coacerea fructelor
– frunzele pot fi utilizate pentru tratarea bolilor hepatice și pentru purificarea organismului; frunzele tinere de păpădie conţin mult bor şi ocupă locul doi, după varză, în ierarhia vegetalelor care conservă ţesutul osos, prevenind osteoporoza.

Ce substanțe nutritive conține păpădia?

Păpădia este bogată în vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum și minerale – fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc. Planta este şi o sursă valoroasă de lecitină.

Ca un sumar la cele menționate în introducere, păpădia contribuie la sănătatea organismului:
– prin efectul diuretic și laxativ
– prin contribuția în tratarea bolilor de ficat, de stomac, de rinichi, de pancreas
– prin stimularea apetitului și accelerarea metabolismului
– prin întărirea sistemului imunitar

Când pot introduce păpădia în alimentația bebelușului?

Consumul de păpădie (în orice formă) este considerat sigur chiar și în cazul copiilor, dar totuși poate provoca alergii. Unii copii sau adulți pot dezvolta o reacție alergică la atingerea păpădiei sau chiar leziuni bucale ușoare după consumare. Persoanele alergice la gălbenele, mușețel, coada șoricelului, margarete sau iod, ar trebui să evite consumul de păpădie.

Nu am găsit însă informații concrete legate de introducerea păpădiei în alimentația celor mici. Adresați-vă medicului curant înainte să oferiți unui copil suplimente care conțin păpădie, pentru dozarea optimă, și urmați regula celor 4 zile.

Unde găsesc păpădia, cum o aleg și cum o depozitez?

Se găsește peste tot, aproape pe tot parcursul anului, de primăvara devreme până toamna târziu. Planta crudă culeasă primăvara este mai potrivită pentru salate, iar planta culeasă toamna este mai potrivită pentru uscare.

Cum pot oferi păpădia copiilor?

Păpădia se poate consuma crudă /proaspătă sau uscată.

În cazul în care doriți să consumați planta crudă, folosiți frunze tinere deoarece le puteți consuma integral. Pentru frunzele bătrâne trebuie să înlăturați nervura centrală – îndoiți frunza în jumătate pe lungime, și tăiați margina cu nervura. Păpădia crudă se poate combina în salate cu urzici, grâu încolţit, nuci măcinate, seminţe de in, mac sau în sandvișuri. De asemenea se poate folosi ca ingredient pentru supe.

Frunzelele și rădăcinile uscate (tăiate foarte mărunt) se folosesc pentru infuzie. Se toarnă apă fierbinte (200ml) peste 1-2 lingurițe de frunze uscate de păpădie, și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Infuzia de păpădie, pe lângă beneficiile menționate mai sus, este eficientă în calmarea durerilor provocate de calculii renali

Surse (en):
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=preptip&dbid=127
http://mydandelionisaflower.org/did-you-know/
http://en.wikipedia.org/wiki/Dandelion

Surse (ro):
http://www.sfatulmedicului.ro/Remedii-naturiste/beneficiile-pentru-sanatate-ale-papadiei_10191#Generalitati
http://www.nutritie-sanatoasa.ro/articol/Retete-naturiste/Terapii,-cure/1219/

Sursă foto: http://flic.kr/p/ahsYi