Surse de iod în alimentația copilului

Știm despre iod că poate fi utilizat pentru dezinfectarea rănilor, însă acesta are și un rol important în buna funcționare a organismului. Corpul uman nu are nevoie de cantități mari de iod, dar nu poate produce acest oligoelement. De aceea, cantitatea de iod necesară poate fi asimilată doar din alimentele pe care le consumăm. Atât surplusul, cât și deficitul de iod pot avea ca rezultat diverse afecțiuni, unele dintre ele foarte grave.

Ce rol are iodul în organism?

Iodul este esențial pentru buna funcționarea glandei tiroide, care prin hormonii produși controlează metabolismul bazal. Dacă procesele metabolice se desfășoară corect, organismul este capabil să asimileze și să proceseze substanțele nutritive, oferind corpului energia necesară. Astfel, glanda tiroidă reglează activitatea sistemului cardio-vascular, a căilor respiratorii, influențează excitabilitatea sistemului nervos și rezistența organismului la infecții.

Iodul este important pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor. Deficitul de iod în perioada sarcinii poate avea consecințe grave asupra dezvoltării mentale a fătului.

De asemenea, deficitul de iod la copii și nu numai, are ca efect slăbirea sistemului imunitar, slăbirea capacității de concentrare, apariția stărilor de nervozitate și iritabilitate. Durerile de cap, la fel ca și stările de oboseală pot avea ca motiv  lipsa iodului din organism.

Care sunt cantitățile de iod recomandate?

Cantitatea de iod necesară organismului variază între 100 și 200 micrograme/zi în funcție de vârstă, după cum urmează:
–  Sugari: 40-50 micrograme/zi
–  Copii 1-3 ani: 70 micrograme/zi
–  Copii 4-6 ani: 90 micrograme/ zi
–  Copii 7-10 ani: 120 micrograme/zi
–  Adulți: 150 micrograme/zi
–  Femei însărcinate: 175 micrograme/zi
–  Femei ce alăptează: 200 micrograme/zi

Care sunt sursele bogate în iod?

Iodul se găsește din abundență în apa mărilor și a oceanelor, de aceea principalele surse de iod sunt:
– sarea de mare
– fructele de mare (creveți, stridii)
– algele marine
– peștele de captură (hering, păstrăv, sardine, ton)

Iodul se mai găsește și în alte alimente precum:
–  lapte de vacă
–  iaurt
–  ou
–  cartof dulce
–  dovlecei
–  ceapă
–  usturoi
–  spanac
–  nap
–  boabe de soia
–  banane
–  kiwi
–  nuci
–  semințe de susan

Ce anume influențează absorbția de iod în organism?

Trebuie menționat faptul că o mare parte a iodului din alimente se pierde în urma procesării termice, însă mai sunt și alte alimente care încetinesc rata de absorbție a iodului. Acestea sunt: broccoli, varză și arahide.
De asemenea, absorbția și eficacitatea iodului sunt în strânsă legătură cu alte două minerale de care organismul are nevoie: seleniu și fier.

Surse(En):

https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-iodine.html
http://www.thyroid.org/iodine-deficiency/
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=69
Surse( Ro):
http://dieta.romedic.ro/iod
http://www.sanatateatv.ro/sfaturi/endocrinologie/importanta-iodului/
http://www.sfatulmedicului.ro/Vitamine-si-minerale/importanta-iodului-in-dieta_1517
Sursa foto: https://fl2SC7rgic.kr/p/