Surse de crom în alimentația copilului

Cromul este un mineral pe care organismul uman îl necesită pentru a metaboliza anumite substanțe nutritive. În ciuda faptului că este necesar în cantități foarte mici, prezența cromului în corp este de o importanță covârșitoare pentru a putea preveni apariția unor boli grave, cum ar fi diabetul.


Ce rol are cromul în organism?

Rolul cel mai important al cromului este acela de a ține sub control nivelul de zahăr din sânge. Cromul crește activitatea insulinei pentru regla glicemia. În cazul bolnavilor de diabet, cromul în cantitate suficientă este cel care îi poate ajuta să țină boala sub control. Cromul asigură transportul glucidelor din sânge în celule, unde sunt transformate în energie, prevenind în acest fel apariția oboselii, a poftei de dulce. Cromul este cel care împiedică tremuratul mâinilor și starea de iritabilitate.

Tot cromul este implicat în metabolizarea carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor. De aceea cromul este important pentru a elimina surplusul de greutate și pentru a crește nivelul de colesterol bun (HDL) din organism.

Deși cantitatea de crom necesară organismului este foarte mică, acest necesar nu poate fi atins prin consumarea alimentelor procesate industrial. Deficitul de crom în organism are ca efect apariția diabetului, predispune la obezitate și la tulburări grave de metabolism. De asemenea, lipsa cromului din alimentație poate duce la apariția acneei la vârsta adultă, la apariția unor forme de psoriazis, la creșterea nivelului de trigliceride și la hiperglicemie.

Glaucomul este tot o consecință a lipsei de crom, iar carențele sunt ușor de creat deoarece acest mineral nu poate fi sintetizat de organism, ci este asimilat din alimente.

Care sunt cantitățile de crom recomandate?

Organismul uman are nevoie de cantități foarte mici de crom, însă nu există efecte negative dacă acesta primește mai mult decât are nevoie. Oricum, există anumite situații ce favorizează eliminarea cromului din organism, precum consumul excesiv de glucide simple, infecțiile, sarcina, alăptarea sau stresul.

Iată care sunt cantitățile de crom recomandate pentru o creștere armonioasă:

  • 0-6 luni: 0,2 micrograme/zi
  • 7-12 luni: 5,5 micrograme/zi
  • 1-3 ani: 11 micrograme/zi
  • 4-8 ani: 15 micrograme/zi
  • 9-13 ani: 24 micrograme/zi
  • 14-18 ani: 35 micrograme/zi în cazul bâieților și 25 micrograme/zi în cazul fetelor

Necesarul recomandat în cazul adulților este:

  • Bărbați până în 50 de ani: 35 micrograme/zi
  • Femei până în 50 de ani: 25 micrograme/zi
  • Bărbați peste 50 de ani: 30 micrograme/zi
  • Femei peste 50 de ani: 20 micrograme pe zi
  • În timpul sarcinii: 30 micrograme/zi
  • În timpul alăptării: 44-45 micrograme/zi

Care sunt sursele bogate în crom?

Cromul se găsește în foarte multe alimente însă în cantități foarte mici, de aproximativ 2 micrograme/ 100 gr. aliment. Cele mai bogate alimente în crom sunt:

–          Midii: 128 µg/100 g
–          Nuci de Brazilia: 100 µg/100 g
–          Stridii: 57 µg/100 g
–          Curmale uscate: 29 µg/100 g
–          Pere: 27 µg/100 g
–          Creveți: 26 µg/100 g
–          Făina integrală de grâu: 21 µg/100 g
–          Roșii: 20 µg/100 g
–          Ciuperci: 17 µg/100 g
–          Broccoli: 16 µg/100 g
–          Orz: 13 µg/100 g
–          Alune: 12 µg/100 g
–          Porumb: 9 µg/100 g
–          Ou de țară: 6 µg/100 g
–          Carne de vită: 3 µg/100 g

Ce influențează absorbția cromului în organism?

Cromul în organism este asimilat destul de greu și în cantități foarte mici, cuprinse între 0,4 și 2,5 % din cantitatea totală ajunsă în intestin. Absorbția cromului este însă facilitată de vitamina C, care se găsește în majoritatea fructelor și în sucul acestora, dar și de vitamina B, niacina, găsită mai ales în produsele de origine animală, în pește și în cereale. Nivelul de absorbție al cromului în organism mai este influențat și de consumul excesiv de glucide simple, de prezența infecțiilor, sarcină, alăptare sau stres care au ca rezultat eliminarea acestui mineral din corp.

 

Surse(En):
http://drbenkim.com/nutrient-chromium.html
http://www.eufic.org/article/en/diet-related-diseases/diabetes/artid/Chromium-in-the-diet/
http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrient_library/chromium
http://www.livestrong.com/article/199306-what-is-the-best-source-of-chromium-in-food/

Surse(Ro):
http://cesamancam.ro/crom.html
http://www.dietetik.ro/cromul/7567.html
http://www.sfatulmedicului.ro/Suplimente-nutritive/cromul_1434

Sursa foto: https://flic.kr/p/6jnpnz