Piper, pentru o digestie ușoară

Piperul ocupă un loc fruntaș între cele mai folosite ingrediente pentru mâncare, după apă și sare. Dintre cele peste 1000 de sortimente de piper identificate, piperul negru (Piper nigrum) își păstrează popularitatea, în bună măsură datorită accesibilității sale. Un alt sortiment celebru este piperul alb, care provine din aceeași plantă ca piperul negru, doar că, spre deosebire de cel din urmă, este cules la maturitate și nu cât încă este verde.

O mențiune importantă a piperului se află în cartea de bucate a lui Apicius, publicată în anul 400 d. Hr., unde este consemnat în calitate de mirodenie de neratat în numeroase preparate.

Ce substanțe nutritive conține piperul și ce beneficii aduce?

Piperul este o sursă excelentă de mangan, dar și o sursă bună de vitamina K, fier, cupru și fibre. Conținutul ridicat de fenoli îl recomandă drept un antioxidant puternic.

Știm că piperul este de un real folos în tratarea problemelor digestive crescând nivelul secreției de acid clorhidric din stomac. Acest acid este necesar pentru digestia proteinelor și distrugerea bacteriilor care cauzează tulburări ale tractului intestinal. Datorită acestei acțiuni este și un carminativ eficient, calmând durerile abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale.

Studii recente au demonstrat că piperina, substanța care dă gustul iute al piperului, stimulează producția de pigment, fiind utilă în tratamentul vitiligo-ului sau în alte boli de piele.

În medicina ayurvedică se adaugă piper în tonicurile folosite pentru tratarea răcelilor și a tusei, deoarece are efect decongestionant, desfundând nasul și sinusurile.

Când pot introduce piper în alimentația copilului?

Nu există suficiente date referitoare la introducerea piperului în alimentația copilului. Totuși, fiind un condiment puternic, este și iritant pentru mucoasa gastrică sau piele (în aplicații externe) și trebuie folosit în cantități mici.

În general, atunci când oferim celor mici un aliment nou, este bine să urmăm regula celor 4 zile și să consultăm în prealabil medicul pediatru.

Persoanele care au suferit intervenții chirurgicale abdominale trebuie să-l folosească cu moderație, deoarece poate irita intestinele. De asemenea, este contraindicat bolnavilor de ulcer.

Cum poate fi utilizat piperul în alimentație?

Piperul este utilizat în primul rând în calitate de condiment. Termenul „a pipera” („a condimenta cu piper”) s-a extins și cu referire la alte condimente iuți. Este folosit în aproape orice preparat, de multe ori chiar mai frecvent ca sarea: în condimentarea cărnurilor (pentru gust, dar și pentru o digestie ușoară), a supelor, în prepararea dressing-urilor pentru salate sau în anumite băuturi.

În bucătăria occidentală, piperul alb este folosit pentru asezonarea sosurilor albe sau pentru sporirea iuțelii preparatelor, fără a le schimba prea mult gustul. În China este folosit mai des decât alte sortimente de piper, chiar și decât cel negru.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Piper_(genus)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=74
http://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-black-pepper.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/e6eLup