Carmin (E 120) colorant alimentar natural?

Continuăm articolele din seria “Ingrediente de care ne ferim“, cu un articol despre unul dintre cele mai întâlnite ingrediente în produsele alimentare “de raft”: colorantul natural carmin sau E 120.
El oferă sucurilor, dulciurilor, lactatelor, mezelurilor, medicamentelor și altor preparate… colorate, culoarea roșu, purpuriu sau roz.

Ce este carmin E 120?

Carminul este un colorant alimentar natural, căci (așa cum îi spune și una dintre denumiri) este extras dintr-o specie de gândaci, numită coșenilă sau Dactylopius coccus/Coccus cacti. Insecta este originară din America de Sud și trăiește pe anumite varietăți de cactus. Colorantul carmin este fabricat din pulberea obținută prin zdrobirea femelei acestei specii, după ce a fost în prealabil înecată, apoi uscată. Pentru producerea a 250 g de carmin sunt necesare aproximativ 70.000 de insecte.
Colorantul carmin este folosit din cele mai vechi timpuri pentru vopsirea textilelor, dar acum este folosit din belșug și în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică.

Care sunt efectele colorantului carmin E 120?

În jurul acestui subiect informațiile sunt contradictorii. Unele surse spun că E 120 nu este un aditiv periculos, el fiind pe lista aditivilor aprobați de Uniunea Europeană și FDA (Federal Drug Administration, SUA). Alte surse, spun că E 120 este răspunzător pentru o serie de reacții alergice cum ar fi rinite, astm, dermatite de contact.
Nu este recomandat copiilor, căci poate produce hiperactivitate (iar acest lucru este menționat pe unele etichete).
În 2012, autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a înlocuit carminul din produsele farmaceutice cu un colorant de origine vegetală.
Produsele care conțin carmin (E 120) nu pot fi consumate de persoanele care au adoptat regimul vegan și nici de membri anumitor comunități religioase, din considerente morale și spirituale.

Cum ne ferim de carmin?

  1. Citind eticheta! E 120 poate fi găsit și sub denumirea de carmin, acid carminic, coșenilă sau roșu natural 4.
  2. Evitând pe cât posibil produsele ambalate și înlocuindu-le cu alimente preparate acasă, din ingrediente naturale.
  3. Puteți colora preparatele făcute în casă (inclusiv deserturile și băuturile), folosind culori vegetale, cum ar fi: sucul de sfeclă, sucul fructelor de pădure, sucul de morcovi, turmericul (curcuma), spanacul.

Colaj foto: diversificare.ro

Surse:
(RO):
http://www.apc-romania.ro/ro/i-inghetata-cu-arome-sau-cu-suc-de-fructe-/Mzg5LTE.html

http://www.alegesanatos.ro/ingrediente/cosenila-carmin-(e120)-1194/
http://cesamancam.ro/e-120-carmin.html
http://www.e-uri.ro/in-spatele-etichetei-iaurtul-cu-zmeurica-este-de-fapt-iaurtul-cu-gandacei/#more-938
http://www.apc-romania.ro/ro/search.html?srcstring=carmin&submit=
http://www.romaniatv.net/unul-din-cele-mai-consumate-iaurturi-este-facut-din-gandaci-ce-spune-dr-mencinicopschi_138593.html
http://www.businessmagazin.ro/actualitate/42-dintre-crenvurstii-din-romania-sunt-colorati-cu-extract-de-gandaci-cum-arata-gandacul-din-care-este-obtinut-colorantul-foto-15303533
(EN):
https://en.wikipedia.org/wiki/Carmine
http://www.ukfoodguide.net/e120.htm
(
FR):
http://www.sciencepresse.qc.ca/blogue/2011/02/11/rouge-cochenille-colorant-naturel