Șofran, mai mult decât un colorant alimentar natural

Înregistrat multă vreme drept cel mai scump condiment, șofranul este extras din florile unei plante mediteraneene, Crocus sativus, cultivată inițial de către greci. Utilizările sale sunt descrise într-un tratat de botanică asirian din secolul al VII-lea î. Chr., deși planta pare să fi fost deja cunoscută cu milenii înainte de atestarea sa scrisă.

Planta crește până la 20-30 cm înălțime și poate avea cel mult patru flori. Fiecare floare este lăsată la uscat, iar stigmatul și stilul acesteia sunt sursa celebrului condiment, folosit adesea și pentru a colora diverse preparate. Prețul său ridicat se datorează acestui procedeu migălos care nu poate fi realizat decât manual. Condimentul șofran, uleiurile aromatice, dar și alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație, sunt extrase dintr-o variantă domesticită a plantei, cultivată în prezent nu doar în Grecia și în partea de sud-vest a Asiei ci și în zone precum Africa de Nord, America de Nord sau în Oceania.

Ce substanțe nutritive conține șofranul și ce beneficii aduce?

Șofranul este o sursă bună de vitamine din complexul B, vitamina A și vitamina C.

Condimentul conține un număr impresionant de compuși volatili (peste 150) și nonvolatili, responsabili pentru proprietățile sale benefice. Dintre cei nonvolatili, șofranul este o sursă excelentă de carotenoizi, substanțe cu proprietăți antioxidante ce protejează organismul împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi: alfa și beta-caroten, licopen, luteină și zeaxantină. Se pare însă că culoarea sa galben-roșiatică se datorează unui alt compus al său și anume alfa-crocinei, despre care studii recente ne spun că ar ajuta la îmbunătățirea memoriei sau la ameliorarea insomniei sau depresiilor.

Șofranul pare să fie de un real ajutor în afecțiunile digestive, stimulând circulația sângelui la nivelul organelor aparatului digestiv. Condimentul s-a dovedit benefic în alinarea durerilor cauzate de artrită și este utilizat totodată și de către atleți pentru refacerea țesutului muscular, susținând eliminarea acidului lactic care se acumulează în corp în urma unui efort fizic solicitant.

Când pot introduce șofranul în alimentația copilului?

În calitatea sa de condiment, șofranul poate fi introdus, în mod precaut, în alimentația diversificată a copilului după vârsta de 7 luni. Înainte de utilizarea șofranului, asigurați-vă că nu există un istoric de alergii la condimente în familie. În general, atunci când oferim celor mici un aliment nou, este bine să urmăm regula celor 4 zile și să consultăm în prealabil medicul pediatru.

Totodată, șofranul nu este recomandat în perioada sarcinii deoarece poate acționa ca un stimulent uterin.

Cum aleg și cum pot folosi șofranul în alimentație?

Șofranul se poată găsi pe tot parcursul anului la magazinele de mirodenii sau în supermarketuri. Este important ca atunci când îl achiziționați din magazin, ambalajul să fie bine sigilat – preferabil în mai multe straturi. Odată ce-l desfaceți, este bine să-l păstrați într-o cutie ferit de orice sursă de lumină, deoarece poate oxida pigmenții acestuia, pierzându-și astfel proprietățile.

Culinar, șofranul poate fi utilizat în numeroase mâncăruri – un fir minuscul de șofran adaugă culoare și gust oricărui preparat (supe, sosuri, orez ș.a.m.d.). Este folosit în special ca bază aromatică și colorant în înghețate, prăjituri sau torturi în India, Pakistan și zone din Asia Centrală.

Surse:
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-844-SAFFRON.aspx?activeIngredientId=844&activeIngredientName=SAFFRON
http://www.thecambodiaherald.com/health/detail/5?page=19&token=NzkyMzJmMGQyNTU5ZWY2MzZiZjUyZDM1ZjJmNTEz
http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-saffron/

Sursă foto: https://flic.kr/p/6KbKZ3