Continuăm articolul Oțet, licoare cu utilizari multiple cu alte varietăți de oțet (în articolul precedent ofeream informații despre oțetul din mere și cel din vin). În curând vă vom oferi o rețetă de oțet de măr.
Oțetul balsamic
Este originar din Modena, Italia și se obține dintr-un soi de vin roșu, îmbătrânit zeci de ani (peste 15 ani). Varianta autentică încă păstrează metodele artizanale de obținere, dar majoritatea variantelor din comerț doar imită gustul. Oricum sunt o alegere bună, fiind indicate pentru salate sau pentru a fi adăugate ulterior preparatelor deja gătite (ulterior, deoarece prin încălzire își pierd din aromă).
Este indicat pentru: dressing-uri pentru salate, condimentarea ulterioară a preparatelor gătite.
Oțeturi din orez
Oțeturile de orez chinezești sunt mai puternice decât cele japoneze, care au un gust mai blând și mai fin. Oțeturile chinezești sunt brune, în timp ce cele japoneze sunt gălbui.
- oțetul din orez negru este popular în China, are culoarea brună și are un gust ușor afumat. Se folosește la salate și sosuri.
- oțetul din orez roșu – tot chinezesc – este închis la culoare, dar nu la fel de închis ca cel negru și are un gust dulce-acrișor. Se adaugă în supe și preparatele cu tăiței (noodles).
- oțetul japonez din orez este de regulă pregătit la prepararea sushi-ului.
Indicat pentru: preparate asiatic e/orientale, salate, sosuri, supe, tăiței (noodles), sushi.
Oțetul din fructe
Este preparat de regulă din fructe de pădure – zmeură, afine, coacăze și este excelent pentru salate (dressing-uri).
Indicat pentru: dressinguri pentru salate
Oțetul de malț
Este preparat printr-o metodă similară cu cea prin care se obțin oțeturile din vin, în care îmbătrânirea este valoroasă. Se obține dintr-o băutură asemănătoare berii, folosind malț de orz. Are un gust puternic și o aciditate medie, fiind folosit pentru murături sau pentru dressing-uri.
Indicat pentru: dressing-uri pentru salate, murături
Oțetul distilat
Oțetul distilat este prea puternic pentru a fi folosit la gătit, însă se poate folosi la murături. Se poate aromatiza prin adăugarea de ierburi proaspete – tarhon, mentă, legume – usturoi, chilli sau citrice. Acidul acetic va conserva ierburile, respectiv legumele /fructele.
Indicat pentru: murături
Alte variante
Oțetul din porumb – se obține din sirop de porumb prin fermentarea alcoolică a fructozei.
Oțetul din nucă de cocos – are aciditate mică și este folosit ca ingredient în preparatele thailandeze.
Surse (en):
http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/the-health-benefits-of-vinegar.htm
http://canigivemybaby.com/apple-cider-vinegar/
http://www.hellobee.com/2012/08/30/baby-friendly-uses-for-vinegar/
Surse (ro):
http://www.sfaturilebunicii.ro/2010/07/19/25-de-utilizari-ale-o%C8%9Betului/
Sursă foto: http://flic.kr/p/2arHCf