Orezul, un aliment bine tolerat de bebeluși

Alături de grâu, orezul (Oryza sativa) este astăzi una dintre cele mai consumate cereale din lume. Datorită proprietăților sale nutritive și gastronomice, el este alimentul de bază a peste jumătate din populația planetei. Dacă inițial era cultivat în China și India, diferitele tipuri de orez provin acum nu doar din Asia, ci și din Africa, America de Sud sau Europa.

Orezul

Ce nutrienți conține orezul ?

Pe lângă celuloză, orezul conține o serie importantă de minerale : calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, iod, zinc și fluor. Sărac în proteine și grăsimi, el este bogat în amidon și reprezintă o sursă de vitamine A, B1, B6 și B12. Acestea se regăsesc în coaja bobului de orez, care este adesea eliminată în timpul procesului  industrial de prelucrare.

Ce beneficii aduce orezul organismului ?

Consumul orezului nedecorticat sau brun ajută la prevenirea bolilor de inima, a diabetului, a bolilor de rinichi cât și a obezității. Uleiurile nesaturate din orezul brun contribuie la reducerea colesterolului, iar fosforul din compoziția boabelor de orez stimulează sistemul nervos central.

Deoarece nu conține gluten, orezul este o alternativă foarte bună pentru bebelușii sau copiii care suferă de intoleranță la gluten. Totodată, el este un aliment cu ajutorul căruia veți putea prepara mese consistente pentru cei mici, în primele luni ale procesului de diversificare.

Când pot introduce orezul în alimentația copilului?

Puteți introduce orezul în alimentația bebelușului încă de la vârsta de 4 sau 6 luni, însă anumiți pediatri recomandă să așteptați pragul celor 6 luni. În general, orezul este bine tolerat de copii, fiind ușor digerabil și cunoscut ca un remediu împotriva diareei. Totuși, este bine să consultați medicul pediatru înainte de a introduce orezul în alimentația bebelușului și totodată să urmăriți regula celor 4 zile.

Cum alegem orezul ?

Există mai multe tipuri de orez, în funcție de mărimea boabelor (lung, mediu și scurt) și de textura acestuia (pufos, cremos sau lipicios). În privința culorilor, multitudinea de rețete utilizează orez alb, brun sau roșu.

Deși orezul este un aliment sănătos în sine, specialiștii ne recomandă să îl consumăm nedecorticat. Acest lucru se datorează faptului că în coaja bobului de orez se află uleiuri esențiale (două fosfolipide și un sterol), cu rol important în procesul de hrănire și de reparare al membranei celulare. Acest tip de orez poate fi procurat din magazinele de tip plafar sau din cele specializate în vânzarea produselor bio.

Orezul decorticat trebuie consumat cu precauție, deoarece el are un aport considerabil de hidrați de carbon în alimentația noastră și a copiilor noștri.

În comerț, veți întâlni de asemenea și “brizură de orez” sau “spărtură de orez ”. Această denumire corespunde unui produs rezultat din boabe de orez sparte sau din amestecul boabelor de orez sparte cu cele întregi. Deși comestibil, el este de calitate inferioară, ceea ce explică prețurile mai accesibile în comparație cu anumite varietăți de orez.

Cum prepar?

Pentru cei mai mici, amestecați făina de orez cu diferite combinații de fructe sau legume, obținând cereale instant. La prepararea acestora se utilizează apă fiartă și răcită, lapte- formulă sau lapte matern. Piureul de fructe sau de legumelaptele și iaurtul pot fi de asemenea preparate cu un amestec de făină de orez.

Surse(ro) :

http://www.adevarul.ro/life/sanatate/alimentatie/Orezul_prelungeste_viata_0_160784427.html
http://agricultura-romania.ro/orez-generalitati-si-intrebuintari/
http://www.bursaagricola.ro/Info-Orezul-3-24041-1.html
http://www.reteteleluiradu.ro/2009/07/07/foarte-pe-scurt-despre-orez/

Surse(fr):
http://www.unctad.org/infocomm/francais/riz/descript.htm
Sursă foto: http://flic.kr/p/9afN1X

Author: Alexandra

Dintotdeauna mi-a plăcut să am grijă de cei mici și să mă joc alături de ei. Pentru asta mă folosesc și de ingrediente culinare atent alese, preparându-le mâncăruri deopotrivă sănătoase și savuroase, ori de câte ori am ocazia.

Share This Post On
  • gabi

    Cum se prepara faina de orez in casa? Si odata preparata, necesita fierbere?

    • Gabi, făina de orez nu necesită fierbere în rețeta de mai sus. În schimb, la prepararea unei paste din orez, asemenea grișului, poți adăuga făina de orez odată ce apa a dat în fiert, adăugând puțină sare. Eu am preparat-o acasă cu ajutorul râșniței de la robotul de bucătărie, pentru prepararea laptelui din orez. Tot cu ea am obținut și făina de migdale. Poți încerca și cu o râșniță tradițională de cafea, cu o cantitate mai mică de orez, pentru început, pentru a fi sigură că este măcinat suficient.

  • Gabriela

    Am cumparat niste fulgi de orez de la Benefica Bio, din aia care arata ca boabele de orez zdrobite si nu stiu cum sa-i prepar. Nu imi dau seama daca orezul a fost prefiert sau nu… Ceva sugestii?

  • Anca

    GABRIELA, nu știu cum arată fulgii de orez, n-am cumpărat până acum. Având în vedere însă că sunt cereale, sugestia mea este să îi folosești la fel ca pe fulgii de ovăz sau de porumb. Îi poți fierbe dacă ai un bebe mic sau îi poți înmuia doar, în apă sau lapte vegetal pentru ca ulterior să îi combini cu fructe, semințe sau nuci.

    Pentru a verifica vârsta la care poți introduce în meniul copilului tău diverse alimente, îți sugerez să folosești tabelul de aici: http://diversificare.ro/alimente/2011/06/tabelul-diversificarii-alimentatiei-pentru-bebelusi-si-copii/

  • georgiana

    Buna seara. Vreau sa ii dau bebelui meu de aproape 6 luni faina de orez instant, dar nu stiu cum se prepara. se pune apa fiarta sau lapte? se face simplu sau se mai pun si fructe?

    • Carmen Calin

      Buna Georgiana, eu nu am folosit faina de orez instant, dar ma gandesc ca ar trebui sa fie trecut pe pachet modul de preparare.

  • Buna! Am cumparat faina integrala de orez ca Sa o introduc in alimentatia fetitei mele de 7 luni jumatate, dar nu stiu cum Sa o prepar… O pun pur si simply in piureul de legume? Sau o fierb inainte cu apa si rezultatul il amestec cu piureul?

    • Andreea Archip

      Bună Georgiana!

      O poți prepara ca pe un terci. La 1/4 cană făină- 1 cană de apă.

      Aduci apa la punctul de fierbere apoi adaugi făina de orez integral și amesteci încontinuu, la foc mic, până se îngroașă.

      Poți servi apoi cu lapte, piure de fructe sau legume.

  • dana

    Buna, fetelor. Fetitei mele de un an si 2 luni ii place foarte mult orezul brun, dar mereu il gasesc in scutec nedigerat. L-am tot fiert mai mult, gandindu-ma ca asta e problema, dar degeaba. Cat se fierbe orezul brun? Eu am inceput cu 20 min si am ajuns sa il fiert si 50… Multumesc 🙂

  • Andreea Archip

    @557b5b13d1a30b70e49abc4708859560:disqus

    Dana, eu îl fierb cam 45 de minute, într-o cantitate triplă de apă față de cantitatea de orez. Îl poți pasa pentru a ajuta digestia.

  • Andreea Archip

    Bună Dana !
    Eu fierb orezul integral cam 45 de minute într-o cantitate triplă de apă față de cea de orez, într-o oală acoperită, la foc mic. Poți pasa orezul pentru a ajuta digestia.

  • Guest

    Doresc si eu sa introduc orezul in alimentatia baietelului meu de 7 luni si 3 saptamani. Din ce am citit
    specialistii recomanda orezul basmati, cel integral si brun este mai
    greu digerabil si se recomanda la copii de peste 1 an.
    Cum este mai bine sa procedez…sa cumpar orez basmati/integral si sa il dau la
    blender sau sa cumpar direct faina de orez si sa il prepar ca un terci
    si sa adaug fructe sau legume? Ma gandesc ca rezultatul final e acelasi
    insa nu stiu daca este vreo diferenta intre cele doua. Multumesc.

    • Merg ambele variante la fel de bine.