Orezul este o cereală versatilă, uşor digerabilă şi bine accepată de bebeluşi. Disponibil în diverse forme şi culori, gusturi şi texturi, orezul se poate folosi în supe, rizotouri, chiar şi deserturi. Poate fi gătit în diverse moduri, având rezultate cât se poate de diferite. Astăzi vă vom da câteva sfaturi pentru a pregăti un rizoto cremos sau un orez tip garnitură, care nu este lipicios.
Orez alb aerat, care nu se lipeşte
Ca garnitură pentru peşte, preparate din carne sau din legume se foloseşte un orez care nu este lipicios. Iată câteva trucuri pentru a găti un orez aerat:
Se pune apa la fiert împreună cu o linguriţă de sare, într-o cratiţă cu capac. Se vor folosi două măsuri de apă pentru o măsură de orez. Apa se aduce la punctul de firbere şi se adăugă orezul, clătit în prealabil. Folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca o dată, cât să se repartizeze uniform în vas. Nu amestecaţi mai mult, pentru că orezul va deveni lipicios. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă uşor, la foc mic, timp de aproximativ 18 minute. Se ia vasul de pe foc şi se mai lasa să stea 5 minute cu capactul pus, la abur. Descoperiţi vasul şi folosiţi o furculiţă pentru a separa uşor boabele de orez.
Orez brun, moale și aerat
Orezul brun este ceva mai pretenţios datorită învelişului tare care protejează bobul de orez. Acesta trebuie fiert destul de mult pentru a înmuia învelişul exterior, dar fără a obţine un orez lipicios şi moale şi la interior. În plus, fiind vorba de o cereală integrală, vom avea nevoie de ceva pregătire în avans.
Orezul integral se hidratează timp de 9 ore sau peste noapte, într-un vas cu trei măsuri de apă la o măsură de orez şi un praf de sare sau câteva picături de lămâie. Se clăteşte bine într-o strecurătoare, sub jet de apă rece, pentru 30 de secunde.
Folosiţi un vas larg şi încăpător, în care se va pune suficientă apă pentru a nu se evapora complet până la finalul fierberii. Sunt suficiente 10 căni de apă la 1 cană de orez. Se aduce apa la punctul de fierbere şi se adaugă orezul, se amesteca o dată, la fel ca la orezul alb şi se lasa să fiarbă timp de 30 de minute, la foc mic, fără capac. Orezul se scurge de apă timp de 10 secunde, apoi se pune din nou în vas şi se ţine la aburi, timp de 10 minute, acoprit bine cu capac. La final se ia capacul de pe vas şi se foloseşte o furculiţă pentru a separa uşor boabele de orez.
Rizoto (risotto)
Atunci când gătit rizoto este ideal să folosiţi supă concentrată sau supa de bază. În lipsa acesteia se poate folosi şi apă, dar supa aduce un plus de savoare.
Supa concentrată se toarnă într-o cratiță medie şi tine la un foc potrivit până când ajunge la punctul de fierbere. Se reduce focul la minim, păstrând supa la o temperatură constantă dar fără a fierbe. La fel se procedează și în cazul în care folosiți apă. Se sotează într-o tigaie largă ceapa şi alte ingrediente, în funcţie de reţeta, se adaugă orezul spălat în prealabil, iar după 1 minut se toarnă o jumătate de cană de supă concentrată clocotită. Se găteşte la foc mic, amestecând continuu până ce orezul absoarbe supa. Se repetă procedeul până orezul devine moale şi cremos.
Voi cum preferaţi orezul: moale şi cremos sau aerat? Dar cei mici?