Ridichea neagră (Raphanus sativus niger) este o legumă rădăcinoasă ce aparține familiei Crucifere. Ea este mai mare decât ridichea roşie şi are coaja groasă, neagră. Cunoscută încă din vremea egiptenilor, este apreciată în gastronomia franceză pentru proprietăţile sale gustative. În România, ea este cunoscută în special ca tratament naturist contra tusei şi a răcelii, dar şi pentru proprietăţile anticancerigene pe care ea şi rudele ei din familia cruciferelor le au.
Ce substanţe nutritive conţine ridichea neagră și ce beneficii aduce?
Lista substanţelor pe care ridichea neagră le conţine este una foarte lungă. Ea aduce multe beneficii organismului copiilor, însă nici adulţii nu ar trebui să o ignore. Ca aport de substanţe nutritive şi benefice sănătăţii, ea conţine potasiu, calciu, vitaminele din complexul B, proteine, magneziu, fier, iod, fibre, glucide, enzime, flavonoide, uleiuri volatile, grăsimi. Toate aceste substanţe fac din ridichea neagră un important aliat al imunităţii şi al sănătăţii.
Ridichea neagră contribuie mult la fixarea calciului şi la consolidarea imunității, în special datorită conţinutului ridicat de vitamina C (100 de grame de ridiche neagră oferă 75 % din doza zilnică recomandată de vitamina C). Având calităţi antimicrobiene, ea îi va apăra de boli si infecții pe cei mici. Este un lucru dovedit faptul că ridichea neagră vindecă rahitismul și scorbutul datorită conţinutului de vitamina C şi iod.
La adulţi, este recomandată în combaterea colesterolului, pentru prevenţia bolilor de inimă, pentru drenajul ficatului şi al vezicii biliare, dar ajută şi la eliminarea toxinelor din organism. Deasemena, artroza poate fi atenuată printr-o cură cu sirop obținut prin macerarea ridichii negre. Ridichea neagră ajută și la vindecarea unor afecțiuni renale și pulmonare, calmarea tusei, reglarea tensiunii arteriale. Are proprietăți diuretice, fiind utilă, de asemenea, și în afecțiuni cutanate, alergii şi eczeme, datorită proprietăților sale dezinfectante.
Cum aleg și cum prepar ridichea neagră?
Ca toate ridichile, şi aceasta se consumă crudă, în general în componenţa salatelor. În gastronomia franceză, ea se adaugă şi în sosuri pe post de condiment. În general, francezii o folosesc ca garnitură pentru somon, ficat de gâscă sau avocado.
Pentru cei aflați la dietă, trebuie cunoscut faptul că ridichea neagră stimulează apetitul, de aceea nu trebuie consumată în cantităţi mari. Doza zilnică recomandată pentru tratarea diverselor afecţiuni este de 100 până la 400 ml suc de ridiche, însă ea poate provoca tulburări digestive. Ca tratament, nu se recomandă depăşirea unei cantităţi de maxim 400 de ml suc de ridiche neagră (în general se consumă 100-200 ml de suc).
Înaintea preparării sucului, ridichea neagră se curăță de coajă, se zdrobește și sucul pe care îl lasă se bea pe stomacul gol, pentru toate afecțiunile ficatului și bilei. Se poate consuma și macerată în vin alb, pentru combaterea artrozei.
Pentru tusea persistentă se face un amestec de bucăţi mari de ridiche şi zahăr (după vârsta de 3 ani) sau se prepară un sirop cu miere (după vârsta de 1-2 ani). Acest sirop se consumă în cantităţi de 2-3 lingurițe pe stomacul gol, timp de 2-3 săptămâni.
Când pot introduce ridiche neagră în alimentaţia copilului meu?
Puteți introduce ridichile în alimentația bebelușului oricând după vârsta de 1 an. Totuși, recomandarea noastră este să discutați în prealabil cu medicul pediatru și să respectați regula celor 4 sau 7 zile, pentru a vă asigura că ridichile sunt bine tolerate de micuți.
Alte informaţii legate de consumul de ridiche neagră:
Ca efecte secundare ale consumului de ridiche neagră ar fi “arsurile stomacale”. Persoanele care care au arsuri după ce consumă ridiche neagră trebui să evite acest aliment sau să reducă din cantitatea consumată. De asemenea, poate provoca o respiraţie urât mirositoare şi balonări. De aceea este recomandat să cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură sau un tratament cu ridiche neagră.
Surse:
http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/01/13/leacuri-din-gradina-ridichea-neagra-09-16-28
http://www.culinar.ro/articole/farmacia-verde/ridichea-neagra–izvor-de-sanatate/199/1839/
http://www.evz.ro/ce-efect-au-asupra-ta-100-de-grame-de-ridiche-neagra.html
http://www.dcnews.ro/sirop-de-ridiche-neagra-prc-c8prc-99i-miere-pentru-raceala–cum-se-prepara_459845.html
Sursă foto: https://flic.kr/p/aH41Ha