7 lucruri interesante despre avocado

Am mâncat avocado pentru prima oară odată cu băieţelul meu şi a fost dragoste la prima degustare pentru amândoi. Ştiam despre el doar că este un pachet de vitamine şi minerale şi că este bine tolerat de bebeluşi. Între timp am aflat că este un fruct (intr-adevar!) fascinant, și are multe poveşti de spus.

Originar din America Centrală, avocado face parte din familia Lauraceae, la fel ca scorţişoara, camforul şi dafinul. Fructele ajung la maturitate in copac, iar dacă ar fi lăsate să îşi urmeze cursul natural, ar cădea pe pamanat şi s-ar coace acolo. Cu o popularitate crescută, avocado este transportat în toată lumea şi de regulă se coace la noi în bucătărie, alături de o banană sau un măr, care îi dau un imbold pentru a se coace mai repede.

Iată câteva informaţii mai puţin cunoscute despre avocado:

  1. Într-un avocado găsim aproximatv 4 grame de proteine, fiind fructul cu cel mai mare conţinut de proteine dar şi cu cel mai mare conţinut de fibre.
  2. Este un „pachet” cu aproape 20 de vitamine şi minerale, inclusiv potasiu (care reglează presiunea arterială), luteina (importanta în menţinerea sănătăţii ochilor) şi folati (esenţiali pentru refacerea celulară şi pe perioada sarcinii).
  3. Fructele de avocado au nevoie de dragoste. Copacul de avocado nu se auto-polenizează, aşa că au nevoie de alţi copaci în apropiere pentru a se dezvolta. Poate că nu întâmplător acovado este simbolul aztec al iubirii şi fertilităţii.
  4. Avocado este atât de popular încât la un meci de Super Bowl se mănâncă în medie 24 milioane de kilograme de guacamole. Incredibil, nu-i aşa?
  5. Are un conţinut scăzut de zaharuri. Fibrele sunt cele care conferă senzaţia de săţietate.
  6. Este bogat în grăsimi, însă din cele bune. Grăsimile mononesaturate ajuta în scăderea nivelului colesterolului, atât timp cât este consumat cu moderaţie.
  7. Avocado este bogat în calorii. O jumătate de avocado are aproximativ 100 de calorii, însă conţinutul de fibre fac din el un aliat în menţinerea unei greutăţi optime şi a unui metabolism sănătos.

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Avocado
http://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-avocado/
https://greenblender.com/smoothies/2098/avocado-facts
http://www.webmd.com/food-recipes/all-about-avocados
Sursa foto: https://flic.kr/p/9qKDZ7