Etichetele alimentelor reprezintă întotdeauna o sursă esenţială de informare despre un anumit produs de pe rafturile magazinelor. De multe ori cumpărăm unele produse pentru că sunt promovate ca fiind sănătoase sau destinate copiilor, însă o privire atentă asupra listei de ingrediente poate spune contrariul.
Unele produse au liste lungi de ingrediente, cu denumiri greu de pronunţat, uneori ascunse sub alte denumiri mai puţin cunoscute. Cum facem să identificam produsele cu adaos mare de zahăr sau alţi îndulcitori, sare, grăsimi trans sau aditivi periculoși?
Iată câţiva paşi simpli pe care îi poţi urma atunci când citeşti lista de ingrediente:
Verifică primele ingrediente listate
Ingredientele sunt listate în ordinea descrescătoare a cantităţilor. Primele două trei ingrediente contează cel mai mult, însă asta nu înseamnă că dacă celelalte sunt prezente în cantitate mai mică pot fi tercute cu vederea.
Alege integral
Când cumpărăm cereale pentru micul dejun, paste, pâine sau orice produs care are ca ingredient principal cerealele, verificaţi dacă ingredientele folosite în compoziţia produsului sunt integrale.
Evită zahărul şi îndulcitorii artificiali
Atunci când primul ingredient este zahărul sau un înlocuitor, înseamnă că acesta este ingredientul care se găseşte în cea mai mare cantitate în produsul respectiv și este cel mai bine să îl puneţi la loc pe raft. Dar asta nu este tot. Uneori producătorii împart îndulcitorul adăugat în mai multe tipuri, de exemplu, dextroză, zahăr de trestie și fructoză. Luate separat, se consideră că pot fi puse la finele listei, însă împreună pot depăşi catitatea ingredientului listat primul. Dacă totuşi optaţi pentru un produs îndulcit, căutaţi să alegeţi produse care conţin îndulcitori naturali, despre care puteti citi mai mult în articolul: De ce să ne ferim de zahăr și care sunt înlocuitorii naturali?
Optează pentru grăsimi nehidrogenate
Grăsimile hidrogenate şi parţial hidrogenate sunt surse de grăsimi tras, dăunătoare organismului uman, care nu au ce căuta în alimentaţia copiilor. Mai mult, grăsimile parţial hidrogenate sunt chiar mai periculoase decât cele hidrogenate, având efecte nedorite mai mari asupra vaselor de sânge.
Atenţie la adaosul de sare
Copiii mai mici de un an îşi iau necesarul de sare din alimente integrale, fructe şi legume. După un an se poate adăuga sare în cantităţi mici. Produsele alimentare pot conţine sare sub diferite denumiri: sare sau orice altă denumire care conţine termenul sodiu. Aceşti compuşi chimici care au în denumire termenul de sodiu, pot fi chiar conservanţi sau alte tipuri de aditivi alimentari. Câteva exemple sunt: benzoatul de sodiu, nitritul de sodiu, nitratul de sodiu sau monoglutamatul de sodiu. Nitritul de sodiu şi nitratul de sodiu, folosiţi în conservarea produselor din carne este cunoscut pentru potenţialul cancerigen, iar monoglutamatul de sodiu poate suprastimula celula nervoasă, produce oscilații ale tensiunii arteriale şi altele, despre care puteţi citi pe larg în articolul: Ingrediente de care ne ferim: (mono)glutamat de sodiu
Evitaţi coloranţii artificiali
Coloranţii artificiali se găsesc într-o varietate largă de alimente, multe dintre ele destinate copiilor, precum: cereale, bomboane, sucuri, snackuri. În lista de ingrediente pot apărea cu denumirea culorii lor sau sub formă de E şi numărul corespunzător substanței folosite. Atenţie la cei 6 coloranţi alimentari consideraţi a fi cei mai periculoşi: E102 (tartrazină), E104 (galben de quinoleină), E110 (galben auriu), E122 (carmoizină), E124 (roşu de coşenilă) şi E129 (roşu alură).
Surse:
http://www.webmd.com/food-recipes/healthy-ingredients?page=1
http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/Understanding-Ingredients-on-Food-Labels_UCM_433234_Article.jsp
http://www.health.com/health/gallery/thumbnails/0,,20708150,00.html
http://www.mediafax.ro/social/etichete-de-avertizare-pentru-produsele-ce-contin-coloranti-artificiali-2914352
Sursa foto:
https://flic.kr/p/9AdfBL