Un păstârnac pentru puțin dulce


Recunosc că am descoperit recent cât de bun este păstârnacul crud. Dulce și aromat, mai gustos și mai moale decât morcovul. Unii spun că ar fi chiar mai bogat în nutrienți decât acesta din urmă. Păstârnacul face parte din familia rădăcinoaselor și se înrudește cu morcovul, feniculul, țelina și rădăcina de pătrunjel.

Ca și morcovul, își are originile în Eurasia, fiind menționat în scrierile grecești și romane. Are o culoare albicioasă și o consistență cremoasă și este un aliment foarte bun pentru perioada de iarnă.

Ce nutrienți conține păstârnacul?

Păstârnacul nu are colesterol și este bogat în fibre, vitamine și minerale, fiind un aliment sănătos pentru întreaga familie. Conține cantități importante de potasiu, dar și cupru, vitamina K, vitamina E, vitamina B3 și vitamina C. Deși în cantitați mici, păstârnacul conține calciu, fier, mangan, seleniu și zinc.

Când pot introduce păstârnacul în alimentația copilului meu?

Păstârnacul este un aliment care se digeră ușor și nu prezintă risc de alergii. Din acest motiv este recomandat a fi introdus în alimentația bebelușului de la începutul diversificării, în general de la 6 luni. Având un gust dulceag, este ușor acceptat de către bebeluși.

Recomandarea noastră este să consultați medicul pediatru înainte de a oferi acest aliment copilului. Totodată, ca orice aliment nou, este bine să urmăriți regula celor 4 zile pentru a depista eventualele reacții alergice.

Cum alegem păstârnacul?

Păstârnacul nu se numără printre alimentele cele mai contaminate cu pesticide.

Păstârnacii mici sunt mai moi și mai gustoși față de cei mai mari care sunt în general mai fibroși și mai amărui. Alegeți-i pe cei fermi, fără tăieturi sau pete, și să nu fie încolțiți. Cei cu o culoare mai deschisă au o textură mai bună.

Amidonul din păstârnac se transformă în zaharuri atunci când este expus temperaturilor joase. Astfel că păstârnacul recoltat iarna este mai dulce decât cel de toamnă.

Păstârnacii se păstrează în frigider nespălați, înveliți în hârtie și rezistă mai mult de 2 săptâmâni.

Cum se prepară?

Deși sunt gustoși cruzi, în general se mănâncă gătiți, fie fierți, la aburi sau copți sau folosiți în preparate (fripturi, supe etc). Cel mai gustos este copt, având o aromă puternică.

Păstârnacul se curăță și se taie ca și morcovul. Dacă aveți un păstârnac mare, este bine să înlăturați mijlocul pentru că este lemnos. Dacă doriți să-l faceți piure sau să-l coaceți, puteți să nu îndepărtați coaja, dar e bine să-l lăsați în apă călduță pentru a îndepărta mai ușor orice strat protector de ceară.

Puteți să oferiți bebelușilor la începutul diversificării păstârnac fiert sau copt și pasat. Copiilor mai mari puteți să le oferiți bucăți de păstârnac (crude sau ușor fierte pentru a fi mai ușor de mestecat).

Fapt divers: Păstârnacul copt este unul dintre preparate tradiționale puse pe masa de Crăciun în anumite zone englezești.

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Parsnip
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/parsnipsbabyfoodrecipes.htm
http://www.livestrong.com/article/389317-parsnip-nutrition-information/

Surse (ro):
http://sfatulparintilor.ro/37810/pastarnaculradacina-hranitoare/
http://www.utilecopii.ro/articole/alimentatia/schema-de-diversificare-pentru-bebelusi/9842/

Sursă foto: http://flic.kr/p/7ipFLW