Ce dulciuri oferim copiilor?

Nu demult a fost și decembrie, luna cadourilor, a vizitelor, implicit a dulciurilor. Băiețelul meu este încă foarte mic așa că nu a primit încă în dar ciocolată sau bomboane, dar tot s-a mai găsit câte o bunică să-i întindă câte un pic din porția ei. În alte ocazii, în magazine sau chiar pe stradă i-a mai fost oferită câte o napolitană sau o prăjitură pentru că “uite cum se uită, sărăcuțul, îi e și lui poftă” sau “îi face bine la gingii”. Noi încercăm să evităm pe cât posibil situațiile acestea pentru că, se știe, dulciurile nu sunt bune pentru bebeluși și pentru copii. Dar oare putem găsi o alternativă sănătoasă la dulciurile nesănătoase?

Ce sunt dulciurile și de ce le plac copiilor?

Se spune că preferinţa pentru dulce este înnăscută. Se pare că gustul dulce amintește de gustul lichidului amniotic, în timp ce alții susțin că de fapt laptele matern ar sta la baza preferinţei pentru dulce de mai târziu.

Când se vorbește despre dulciuri se face în general referire la produsele procesate, care conțin zahăr (bomboane, jeleuri, acadele, dropsuri, prăjituri, biscuiți, torturi, înghețată etc.), cumpărate sau făcute în casă. Acestea nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 2 sau 3 ani (părerile diferă de la un medic pediatru sau nutriționist la altul) pentru că pot cauza probleme de sănătate, în special carii dentare, diabet sau obezitate. De asemenea, nu sunt recomandate dulciurile sau produsele care conțin îndulcitori sintetici (zaharină, sorbitol, ciclamat etc), cofeină, cacao sau grăsimi în exces.

Pe de altă parte, se spune că, dacă oferim dulciuri prea devreme, copiii vor fi predispuși să consume o cantitate mai mare mai târziu. O altă abordare este că preferințele alimentare se dezvoltă în primul an de viață și că acei copii care primesc dulciuri până la vârsta de 1 an  vor accepta mai greu alimentele cu valoare nutrițională mare, de aceea acestea ar trebui introduse în alimentația bebelușului cât mai târziu.
Sunt totuși și nutriționiști care recomandă introducerea dulciurilor sănătoase în alimentația copilului de la o vârstă mai mică. Motivul ar fi că astfel putem controla mai ușor cantitatea și tipul dulciurilor oferite și vom evita ca cei mici să deprindă acest gust de la persoane nefamiliarizate cu obiceiurile noastre alimentare.
În cazul copiilor mai mari de 3 ani, consumul de zahăr trebuie să fie de asemenea monitorizat și controlat.

Când și cum oferim copiilor dulciuri?

În locul dulciurilor cu zahăr putem oferi copiilor noștri fie fructe, fie așa numitele dulciuri sănătoase. Dulciurile sănătoase sunt acelea care, pe lângă faptul că satisfac dorința de dulce, au și o valoare nutritivă importantă.

Atunci când alegem să facem dulciurile în casă, putem opta pentru înlocuitori ai zahărului sau ai altor ingrediente considerate nepotrivite pentru copil (de exemplu, făină albă sau conservanți, coloranți etc).
Atunci când cumpărăm dulciurile, este bine să citim lista ingredientelor, având în vedere că anumite alimente pot conține cantități importante de zahăr cum ar fi fructele confiate, anumite produse pentru bebeluși, sucuri etc.

În cazul fructelor, este de preferat să optați pentru fructe proaspete sau uscate (doar deshidratate, care păstrează o mare parte din proprietățile fructului în stare naturală).
Fructele confiate sunt fructe uscate pregătite într-o soluție de glucoză sau zahăr pentru a le face mai dulci, dar fără a fi mai sănătoase.
De asemenea, este bine să îi învățăm pe copii noștri de când sunt mici care sunt dulciurile sănătoase și faptul că acestea se servesc cu moderație.

În ceea ce privește momentul în care oferim dulciuri copilului, părerile medicilor nutriționiști sunt diferite. De mici copii știm că desertul se mănâncă la sfârșitul mesei, după ce ne-am asigurat necesarul de substanțe  nutritive, acest lucru fiind susținut în general de medicii nutriționiști. Nu mâncăm dulciurile înainte pentru că ne strică pofta de mâncare.
Sunt însă nutriționiști care spun că mâncarea dulciurilor după masă este cel mai prost moment pentru că stomacul este ocupat cu digerarea mâncărurilor ingerate anterior, iar zahărul din dulciuri va fermenta până când acestea vor fi digerate. Aceștia spun că este de preferat ca desertul să fie servit ca o masă individuală pentru a nu fi afectată digestia. Și nu în ultimul rând, sunt alți nutriționiști care afirmă că vitaminele și mineralele vor fi asimilate mult mai bine dacă mâncăm câteva guri de desert înainte de masă, cu condiția să ne limităm la doar câteva guri.
Un compromis ar fi ca dulciurile să fie servite la interval de cel puțin o oră după masa principală pentru a oferi timp suficient organismului să răspundă noii solicitări.

Oricare dintre variante ar fi cea pe care o preferați, este indicat să oferiți o cantitate mică de dulce, care să fie și nutritivă.
Este recomandat ca dulciurile să fie mâncate în prima parte a zilei, alimentele dulci producând energie care va fi astfel consumată pe parcursul întregii zile.
Este bine să ținem în casă și să mâncăm noi înșine dulciuri sănătoase pentru ca cei mici să ne urmeze exemplul.

Exemple de dulciuri sănătoase

Pe lângă fructe proaspete sau fructe uscate (caise, goji, curmale, prune, merișoare etc) care pot satisface pofta de dulce, puteți oferi copiilor:
– Bucăți de fructe înmuiate în miere sau sirop de arțar și tăvălite prin fulgi de cocos, semințe sau nuci măcinate
– Tot felul de budinci cu fructe
Bomboane de nuci
Biscuiți integrali sau cu fructe
Iaurt cu semințe și nuci, făcut în casă, îndulcit cu miere sau vanilie (cel din comerț conține zahăr)
– Înghețată de fructe
– Suc de fructe cu bucăți de fructe
Smoothie-uri
Fructe coapte

Mai multe rețete de dulciuri delicioase și sănătoase pentru pitici voioși și sănătoși puteți găsi în secțiunea Rețete.