Caisa protejează ochii și menține inima sănătoasă

Se cultivă de atât de mult timp încât istoria ei se pierde în amintiri. După nume, prunus armeniaca, ești tentat să spui că vine din Armenia. Se pare că nu este chiar așa. În Armenia s-au găsit primele și cele mai multe urme de cultivare a copacului. Totuși, caisul își are originile în India unde se pare că a fost pentru prima dată cultivat începând cu anul 3000 î.Chr.
Este unul dintre fructele de la care se folosesc atât pulpa cât și sâmburii, care sunt foarte gustoși. În plus, din sâmburii de caisă se prepară ulei cu un conținut ridicat de grăsimi nesaturate (acid linolenic și oleic).

Ce substanțe nutritive conțin caisele?

Caisa este bogată în vitamina A, vitamina C, betacaroten și licopen.
Două caise de dimensiune medie acoperă 40% din necesarul zilnic de vitamina A al unui copil. Betacarotenul protejează colesterolul LDL de oxidare prevenind astfel bolile de inimă. Lipoproteinele LDL, lipoproteine cu densitate joasă, transportă “colesterol rău”, care atunci când se găsește într-o cantitate mare la nivel sangvin duce la creșterea riscului în apariția bolilor cardiovasculare. Conform studiilor efectuate, vitamina A previne în 40% din cazuri apariția cataractei. Licopenul este un antioxidant puternic care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Caisa are și un conținut mare de fibră ajutând astfel la digestie.

Când pot introduce caisă în alimentația copilului?

Caisele pot fi introduse oricând începând cu 6 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.

Cum alegem caisele?

Alegeți caisele cu o culoare portocaliu spre roșcat, puțin moi fără însă a fi zdrobite. După ce le-ați cumpărat este bine să le păstrați în frigider pentru a întrerupe procesul de coacere. Astfel depozitate ele pot rezista până la o săptămână. Caisele care sunt verzi nu se vor mai coace însă cele care au o culoare portcalie deschis da.
Din fericire caisele nu sunt tratate în mod agresiv sau modificate genetic. Puteți astfel cumpăra fără grijă și caise ce nu provin din agricultura ecologică.
Atunci când achiziționați fructe uscate evitați-le pe cele care conțin dioxid de sulf, responsabil pentru o serie de alergii.

Cum se prepară?

Se consumă preponderent crude dar ele pot fi fierte sau gătite la aburi. Fructele uscate se pot înmuia în apă fierbinte înainte de consum.
Cu mult timp în urmă, în Europa, caisele erau considerate un aliment afrodisiac și se credea că pot induce travaliul în cazul femeilor însărcinate. 
În medicina tradițională chineză, caisa este considerată un detoxifiant, un regenerator al fluidelor corporale și un leac împotriva setei arzătoare.
Mie mi se par cele mai fine și elegante fructe.
Vouă ce vă inspiră?

Surse (eng):http://wholesomebabyfood.momtastic.com/apricotbabyfoodrecipes.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Apricot

Sursă foto: http://flic.kr/p/4ZyYuS