Agrişe, fructe mici bogate în vitamina C

Agrişul este un arbust fructifer, ce rodeşte în luna iunie, dar fructele pot fi recoltate întreaga vară. Fructele agrişului sunt mici, cu forma asemănătoare cu cea a bobului de strugure, au culoarea roşie, verde sau gălbuie, iar gustul lor este dulce-acrişor.
Se găsesc în regiuni deluroase, cu siguranţă le-aţi întâlnit în perioada de vară, la munte.

Ce substanțe nutritive conțin agrişele și ce beneficii au?

Agrişele sunt fructe cu multe beneficii şi foarte bogate în vitamine. Agrişele conţin: vitamina A, vitamina B, vitamina P, vitamina C (mai mult decât portocala), acid pantotenic, săruri minerale (iod, fier, calciu, pectine, fosfor, potasiu) şi conţin doar 70 de calorii (la 150g).

Agrişele ameliorează afecţiunile hepatice, tratează afecţiunile respiratorii,  ajută activitatea cardiovasculară și formarea globulelor roşii, protejează sistemul reproducător, pot trata infecţiile bacteriene şi parazitare, sporesc puterea de concentrare, îmbunătăţesc vederea.

Ajută totodată la absorbţia vitaminelor şi a mineralelor, sunt antiinflamatorii și au efect antiîmbătrânire. Pot fi consumate şi de diabetici întrucât ajută la reglarea valorii glicemiei.

E posibil ca agrişele să interacţioneze cu antibioticele şi anticoagulantele, aşadar e recomandat să evitaţi consumul agrişelor dacă urmaţi un tratament cu acest tip de medicamente. Femeile însărcinate ar trebui să consume cu precauție agrişele, deoarece pot provoca probleme în sarcină.

Când pot introduce agrişele în alimentaţia copilului?

Agrişele sunt recomandate copiilor de la 1 an sau după ce aceştia au deja meniul diversificat, datorită vitaminelor pe care le conţin. Introducerea acestora în alimentație trebuie făcută cu precauții existând riscul de înec și având un conţinut mare de acid citric. Este totodată recomandat să consultați medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum consumăm agrişele?

Agrişele pot fi consumate ca atare sau în gem/dulceaţă (când încă nu sunt complet coapte), în sosuri, în ciorbe, sub formă de nectar, în ceaiuri. Agrişele rezistă aproximativ 3 zile proaspete, iar pentru iarnă pot fi congelate în caserole cu capac şi se pot păstra între 6 luni şi un an.

Surse (ro): 

http://www.mediculmeu.com/dieta-nutritie/fructe/valoarea-alimentara-si-terapeutica-a-fructelor/agrisele.php

http://www.dietetik.ro/agrise/8187.html

http://www.ziare.com/articole/agrise+sanatate

http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/agrisul-ribes-uva-crispa-sau-ribes-grossularia_14471

http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/5059-agrisele-scut-impotriva-bolilor-nr330-sapt21-27-iul-2011.html

Sursa foto: http://flic.kr/p/a7sNPM