Barba caprei, rădăcina exotică uitată

Barba caprei este o rădăcinoasă asemănătoare la aspect cu păstârnacul, însă, de culoare neagră. Unii ar spune că are gust de stridii, alții că se apropie de cel al miezului de anghinare.

Este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, iar numele i-a venit de la rădăcina “păroasă”. În trecut era folosită ca antidot pentru mușcăturile de șarpe. Barba caprei mai este cunoscută și sub numele de: salsify, iarba-viperei, rădăcina-șarpelui.

Ce substanțe nutritive conține barba caprei și ce beneficii aduce?

Rădăcina de barba caprei conține fibre, inuline, un amestec de polizaharide considerate prebiotice, vitamina A, E, B, C, potasiu, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, fier, mangan, cupru și zinc.

Inulinele favorizează dezvoltarea bifidobacteriilor benefice intestinelor. Astfel, consumul acestei rădăcinoase protejează aparatul digestiv, întărește sistemul imunitar, scade nivelul de colesterol din sânge, reduce riscul de accident vascular și este admis în regimul bolnavilor de diabet. La copii, conținutul de magneziu și fosfor ajută la dezvoltarea armonioasă a văzului și a memoriei.

Când pot introduce barba caprei în alimentația bebelușului?

Ca orice altă rădăcinoasă, barba caprei poate fi introdusă în alimentația bebelușului începând cu vârsta de 6-7 luni. Nu uitați de regula celor 4 zile și cereți întotdeauna, înainte, părerea medicului pediatru.

Cum aleg, cum păstrez și cum folosesc barba caprei?

Rădăcina de barba caprei se găsește în hypermarket-uri și în unele piețe. Când alegeți barba caprei, aveți grijă ca rădăcina să fie proaspătă, fermă, iar la bază să aibă frunzele verzi.

Rădăcina de barba caprei se curăță precum păstârnacul sau morcovul, însă, cu un cuțit ceramic pentru a nu oxida și se ține în apă rece, în care ați adăugat puțină zeamă de lămâie, din același motiv.

Se păstrează la rece, într-un recipient închis etanș și se folosește în decurs de maxim o săptămână.

Rădăcina poate fi consumată cu alte legume, atât fiartă, coaptă, gratinată, cât și sub formă de chifteluțe sau piure (pentru piure, recomandăm fierberea în coajă). Tot rădăcina este potrivită pentru supe, iar frunzele și mugurii folosite cu succes în salate.

Surse:

https://ierburiuitate.wordpress.com/tag/barba-caprei/
http://alisonstrials.ro/2014/02/salsifi-sau-barba-capreio-leguma-de-altadata.html
http://www.bbcgoodfood.com/glossary/salsify
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/salsify.html

Sursa foto: https://flic.kr/p/aTW9c4