Chimen sau chimion?

Chimenul și chimionul sunt foarte asemănătoare ca aspect și proprietăți, fac parte din aceeași familie de plante (împreună cu feniculul şi anasonul), însă sunt două plante diferite. E bine de ştiut că ceea ce numin noi „seminţe” sunt în realitate fructe atât în cazul chimionului, cât şi în cel al chimenului.

Chimenul (Carum carvi) este o plantă ierboasă de origine mediteraneană cu rădăcina comestibilă, asemănătoare ca formă cu păstârnacul. El preferă un sol afânat, cu o bun drenare a apei, și multă lumină. Fructele chimenului sunt foarte aromate datorită uleiului eteric, care poate reprezenta chiar 7% din bob. Aroma chimenului este uşor dulce şi înţepătoare, iar gustul este picant. Se foloseşte mai ales în prepararea pâinii cu seminţe, a mâncărurilor pe bază de varză, a supelor şi în realizarea unor feluri de brânză.

Chimionul (Cuminium cyminum) este originar din Asia și crește pe solurile argiloase, uscate. Are nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții optime și pentru a produce fructe aromate. Chimionul este mai amar, dar are o aromă distinctivă şi bogată. Acesta este folosit ca ceai medicinal, dar și în prepararea mâncărurilor mexicane, marocane şi mai ales în curry.

Fructele uscate de chimion sunt uniform eliptice şi brâzdate adânc. Chimenul este mai lung, iar spre capete devine conic.

Ce substanțe nutritive conțin chimenul și chimionul?

Chimenul este bogat în minerale – fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu – , vitamine – vitamina A, vitamina E, vitamina C, complexul vitaminic B -, antioxidanți, fibre (100gr de semințe conțin aprox. 38gr fibre). Chimenul ajută cu succes în tratarea gastritei, constipației (datorită conținutul ridicat de fibre) și altor afecțiuni intestinale. Tot datorită conținutul ridicat de fibre scade colesterolul sangvin. Semințele pisate de chimen se pun în apa de baie a bebelușilor pentru a le calma colicile. Aburul emanat de fiertura de chimen se inhalează pentru a ușura respirația și a vindeca bronșita.

Chimionul conține fier, mangan, magneziu, calciu. Fierul din chimion susține funcțiile de energizare și imunitate. De asemenea, chimionul ajută digestia și are proprietăți anti-cancerigene. Mai multe studii au conturat faptul că administrarea chimenului crește secreția de lapte matern, îmbunătățeste calitatea laptelui, și de asemenea reduce incidența colicilor la bebeluși. Se recomandă consumarea zilnică a 1-3 căni de infuzie combinată de chimion cu miere. În cazul în care apar inflamații ale sânilor, ragade, în timpul alăptării, se pune pe zona afectată o cataplasmă cu semințe de in și de chimion, macerate în prealabil, vreme de patru ore, în apă caldă.

Când pot introduce chimenul sau chimionul în alimentația copilului meu?

Ambele pot fi introduse, ca atare, în alimentația bebelușului după vârsta de 6 luni. Ceaiul de chimion se poate oferi copiilor de la vârsta de 6 luni. Semințele de chimen pot fi râșnite în râșnița de cafea, iar pulberea obținută se poate presăra pe carne, se poate adăuga în mâncarea gătită (în supă sau piureuri) sau se poate presăra peste brânzică.
Nu uitați însă, înainte de a introduce un aliment nou în alimentația copilului dumneavoastră, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Cum se alege și păstrează chimenul sau chimionul ?

Atât chimionul, cât și chimenul sunt disponibile pe întreg parcursul anului, sub forma semințelor sau a pulberii. Vă recomandăm totuși varianta semințelor pentru că puteți să vă dați seama de integritatea lor. Acasă semițele se depozitează în locuri uscate, răcoroase, întunecoase. Pentru obținerea pulberii se poate folosi râșnița de cafea.

Cum se poate oferi chimenul sau chimionul bebelușilor?

Pentru a păstra intensitatea aromei chimenului, acesta se râșnește spre a obține pulberea chiar înainte de a fi folosit, sau se prăjește puțin. Semințele de chimen pot fi râșnite și adăugate în pâine, biscuiți, prăjiturele sau, ca atare, în supă de varză.

Chimionul poate fi oferit bebelușului sub formă de ceai medicinal. Chimionul este totodată un condiment important în bucătăria indiană, mexicană și marocană și se folosește de asemenea la prepararea supelor și a murăturilor. Băiețelului meu îi place foarte mult orezul fiert în apă în care am adăugat chimion.

Surse (en):
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=91
http://www.nutrition-and-you.com/caraway-seed.html
http://www.nutrition-and-you.com/cumin.html

Surse (ro):
http://www.agroromania.ro/articole/Diverse/Condimente-si-medicamente:-Chimenul-si-chimionul-Invata-sa-le-deosebesti-38.html
http://www.formula-as.ro/2009/860/medicina-naturii-44/chimenul-10873
http://www.goodfood.ro/articol/chimen-vs-chimion.html
http://www.terapiinaturiste.ro/fitoterapie-catalog-plante-medicinale.php?planta=Chimen%20negru

Sursa foto:
http://flic.kr/p/5vMA7
http://flic.kr/p/6T8mfV