Smochine, cele mai vechi fructe cultivate de om

 Smochina este fructul unui arbore mic, sau arbust, care face parte din genul Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, smochinul creşte sub formă sălbatică şi în zona Mării Mediateraneene, dar şi în România, în special în Dobrogea. Recente cercetări ştiinţifice au arătat că smochinul este cea mai veche plantă cultivată de om, acesta fiind domesticit înaintea cerealelor şi legumelor. Smochinele constituiau un aliment de bază în antichitate şi erau foarte apreciate de greci şi de romani, datorită proprietăţilor nutritive şi curative deosebite. Se spune chiar că smochinele erau fructele preferate ale Cleopatrei…
Există mai multe varietăţi de smochine, dintre care amintim: Alma, Brown Turkey, Celeste, Desert King.

Ce substanţe nutritive conţin smochinele?

Smochinele sunt o sursă importantă de fibre, acizi graşi omega-3 şi omega-6 .
Conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, fier, fosfor, mangan, sodiu, clor, beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajuta la digestie.
Şase smochine contin 891 mg de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnică si de două ori conţinutul de potasiu dintr-o banană mare.
Smochinele sunt şi o sursă de calciu. Şase smochine conţin la fel de mult calciu ca o jumătate de cană de lapte degresat.

Când pot introduce smochinele în alimentaţia copilului meu?

Smochinele nu sunt un factor alergen şi nici nu au contra-indicaţii, de aceea pot fi oferite bebeluşului de la vârsta de 8 luni, proaspete sau rehidratate, tăiate în bucăţele mici pe care să le poată lua cu mâna.
La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl introduceţi în dieta micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.

Beneficiile smochinelor:

Smochinele sunt o ”mină de aur” pentru organism:
– sunt un foarte bun tonic şi energizant, ceea ce le face indispensabile în dieta sportivilor, a femeilor însărcinate, a persoanelor care depun mult efort fizic sau psihic și a convalescenților;
– sunt un ajutor de nădejde în cazul unei digestii leneşe: latexul conţinut de smochine este o substanţă cu proprietăţi asemănătoare sucului pancreatic. În plus, au şi un uşor efect laxativ;
– reglează pH-ul corpului;
– conţinutul mare de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale;
– smochinele sunt utile şi în diverse afecţiuni respiratorii, otite, abcese;
– protejează împotriva cancerului de colon şi de sân;
– înlătură insomnia datorită unei substanţe numită triptofan.

Cum aleg şi cum păstrez smochinele?

Atunci când le achiziţioanţi, fructele trebuie să aibă o culoare intensă, să fie umflate şi moi, dar nu storcite. Coaja trebuie să fie netedă, nepătată, fără zgârieturi (acestea se contaminează foarte repede cu mucegaiuri). Un fruct de calitate trebuie să aibă un miros dulceag, plăcut. O aromă acră, acidă, ar putea indica un fruct stricat.
Smochinele proaspete sunt fructe perisabile şi nu rezistă mai mult de două zile în frigider. Este de preferat să le păstraţi aşezate una lângă alta, acoperite sau învelite, pentru a evita uscarea lor şi/sau contaminarea cu mirosuri ale alimentelor „vecine”.

Cum se prepară?

Smochinele sunt delicioase în starea lor naturală, dar şi uscate. Pentru că la noi se găsesc mai des în varianta uscată, vă recomandăm ca înainte de a le consuma să le lăsaţi la rehidratat pentru câteva ore într-un vas cu apă. Apa o puteţi folosi apoi ca îndulcitor pentru diverse preparate.
Smochinele se mai pot consuma sub formă de piure, în diverse salate, prăjituri, îngheţate.
Pentru a le păstra mai mult timp le puteţi transforma în dulceaţă, vin sau compot.

Surse (ro):
http://ro.wikipedia.org/wiki/Smochin
http://www.doctor.info.ro/smochinele.html

Surse (en):
http://en.wikipedia.org/wiki/Common_fig
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/babyfoodexotics.htm
http://valuk.hubpages.com/hub/healthy-Baby-Food-recipes
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=24
http://www.nutrition-and-you.com/fig-fruit.html

Sursă foto:http://flic.kr/p/7eX1Vm