Cele mai importante 7 lucruri de știut despre Diversificare

Print Friendly, PDF & Email

Deseori întâlnesc mămici cu adevărat panicate și înspăimântate de cum va decurge procesul de diversificare al alimentației unui bebeluș.

Pentru ele și nu numai, am să punctez în acest articol 7 lucruri pe care le consider importante atunci când unui bebeluș i se introduc mese solide în alimentație:

1 – Introduceți câte o singură masă de solide. Începeți cu masa de prânz. Urmând schema de diversificare procesul poate dura și 1 lună. Abia după ce ați terminat cu introducerea legumelor puteți trece la cea de-a doua masă din zi, cea de fructe. Și aici procesul poate fi de durată, așa că aveți răbdare. Abia după ce ați introdus și masa de fructe puteți trece la masa de seară.

Stomacul unui bebeluș este fragil și sensibil într-o prima etapa. Pe de altă parte amintiți-vă mereu de regula celor 4 zile în care testați toleranța copilului la fiecare aliment nou introdus.

2 – Răbdare, răbdare, răbdare. Nu vă dezarmați din prima zi. Lăsați deoparte orice așteptări ați avea pe tema diversificării alimentației bebelușului. Aveți încredere în el și în voi că va mânca ceea ce-i oferiți. Luați eventualele refuzuri ca atare. Amintiți-vă că până la vârsta de 1 an alimentul pe care se bazează este laptele matern. Solidele sunt la început mai degrabă o joacă și un proces de descoperire prntru copil.

3 – Alimentele implică descoperire. Atunci când introduceți un nou aliment în dieta copilului, jucați-vă cu el. Joaca voastră presupune găsirea unor variante noi de prezentare, de preparare sau de “administrare”. Devenind creativi, șansele de a avea mai multe alimente acceptate decât refuzate cresc considerabil.

4 – Gustul înainte de toate. Gustul este un simț extrem de important pe tot parcursul vieții unui om. Folosiți-l la maxim încă de la începutul diversificării. Așa că făceți-vă un obicei din a gust mâncarea bebelușului îninate a i-o oferi. Așa veți știi de unde anumite grimase. Dacă totuși nu sunteți nici voi încântați de gustul mâncării ce urmează a fi oferită celui mic, folosiți-vă de aromele plantelor aromatice și condimentelor. Nu vă sfiiți să le folosiți încă de la primele mese de legume. De multe ori mi s-a întâmplat să constat că o anumită mâncare refuzată inițial de copiii mei a fost ulterior acceptată cu ușurință doar pentru că avea un strop de oregano sau busuioc în ea. Și aici, vă îndemn la joaca cu aromele și gusturile.

5 – Perseverență, perseverență, perseverență. Cei mai buni profesori de la care putem învăța să fim perseverenți sunt chiar copiii. Transpus conceputul în diversificare, v-aș spune să nu deznădăjduiți atunci când cel mic refuză vreun aliment anume. Încercați mai multe zile să-i dați alimentul respectiv. Bineînțeles, fără să-l forțați pe micuț. Dacă totuși refuză și refuză, treceți la următorul aliment și după câteva zile sau săptămâni reveniți la “Marele Refuzat”. La o nouă încercare e posibil să aveți o surpriză și să-l accepte.

6 – Nu vă stresați dacă sunt zile în care nu mănâncă nimic. E posibil să aveți și astfel de zile. Nu intrați în panică. Amintiți-vă că laptele matern este alimentul de bază pentru un bebeluș în primul an de viață. Așa că păstrați-vă calmul și răbdarea. Astfel veți putea găsi și alte idei de cum să-l faceți pe copil să mănânce.

7 – Fără așteptări și fără temeri. Cred că atunci când pornim la drum cu diversificarea alimentației este important să o facem fără a avea așteptări sau temeri. Așteptați să se întâmple fiecare lucru și în funcție de rezultat o să vă decideți ce veți face. Lăsați timpul să fie cel care vă inspiră.

Sursă foto: http://flic.kr/p/bkZzHL

Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
  • Andreea

    Buna ziua! Foarte bune sfaturile, ca tot site-ul de altfel! Incepem si noi diversificarea in scurt timp si am o intrebare. Sub ce forma ati adaugat condimentele (oregano, busuios) in mancare?

    • Bună Andreea, mirodeniile le-am adăugat proaspete sau uscate, dar tocate foarte mărunt.