10 lucruri pe care nu le știai despre dude

Când ies cu copiii în parc trecem pe lângă mulți duzi care țin umbră blocurilor și, inevitabil, de fiecare dată, cei mici îmi cer câte o dudă.

Dudele sunt de fel originare din China, dar se cultivă în regiunile cu climat temperat. Dudele sunt dulci și zemoase și, adesea, pătează atât pielea, cât și hainele care sfârșesc a fi stropite atunci când le mâncăm. Sunt albe, rosii sau negre și au un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Conțin vitamina A, CE și antioxidanți care ajută în combaterea cancerului, diabetului, infecțiilor bacteriene. De asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire al organismului.

În timp ce aici poți afla mai multe informații utile despre substanțele nutritive pe care dudele le conțin, hai să aflăm și câteva lucruri interesante despre dude pe care, poate, multe dintre noi nu le cunosc:

1. Dudele ajută la filtrarea luminii la nivelul retinei ochilor

2. Conțin o cantitate mare de fier care, de altfel, nu se regăsește în fructele de pădure

3. Dudele conțin potasiu, mangan și magneziu, vitamina K și complexul de vitamine B

4. Frunzele dudului alb sunt utilizate în scopuri ecologice, ca hrană pentru viermii de mătase

5. În bucătărie, dudele se folosesc la prepararea înghețatei, a gemurilor, jeleurilor, prăjiturilor și plăcintelor, în sosurile pentru mâncare, ca aromă pentru diverse băuturi, dar și la parfait-uri

6. Pentru plantarea unui dud trebuie să ții cont că are nevoie de spațiu, mult soare și un sol suficient de umed

7. Până la producerea primelor dude, este nevoie câteodată și până la 10 ani de rabdare de la plantarea copacului

8. Conținutul ridicat de fibre pe care îl au dudele ajută la scăderea în greutate

9. Din punct de vedere medicinal, are multe întrebuințări – este folosit ca diuretic, laxativ, expectorant, folosirea scoarței copacului ajută la expulzarea teniei, ameliorează afecțiunile gâtului și cavității bucale

10. Din dude se prepară un ceai delicios și extrem de sănătos recomandat a fi consumat zilnic

Ceaiul se prepară foarte simplu: se culeg frunze mature, curate, fără urme de dăunatori sau pătate și se spală sub jetul de apă. Asigurați-vă că nu există nici impurități pe frunze. Frunzele de dud astfel curățate sunt pregătite pentru a fi uscate sub soarele generos până la 3 zile.

Dacă este mai rece sau înnorat, procesul poate fi de durată având în vedere că programul de uscare este de aproximativ 5 ore pe zi. Când par să se sfărâme în mână la atingere, atunci sunt pregătite pentru a fi savurate într-o cană cu apă fierbinte. Vara, ceaiul de dude poate fi servit și rece, desigur!

Surse:
http://www.nc-mag.com/2012/02/facts-about-mulberries.html
http://alliumcepa2u.blogspot.ro/2012/03/how-i-make-my-own-mulberry-tea.html
http://www.livestrong.com/article/408406-health-benefits-of-mulberries/

Sursă foto: https://flic.kr/p/6AcXzR