Ceapă verde pentru oase puternice

Print Friendly, PDF & Email

Originară din Asia, ceapa verde (eng.: scallions) face parte din familia Allium şi este deseori confundată cu ceapa (albă, galbenă sau roşie) recoltată primăvara, înainte de a ajunge la maturitate. Diferenţele de aspect sunt destul de mici: ceapa obișnuită, cu frunze verzi, dezvoltă bulbi mici, care mai târziu ar deveni cepe mature, pe când ceapa verde are o formă alungită, subţire și dreaptă. Cele două se diferenţiază în privinţa gustului, care este ceva mai subtil în cazul cepei verzi, fiind de preferat în reţetele de salate sau alte preparate crude. Dar, mai mult decât gust şi formă, vom afla mai departe care sunt beneficiile cepei verzi, spre deosebire de alte varietăţi de ceapă.

ceapă verde

Ce substanțe nutritive conține ceapa verde?

Toate varietăţile de ceapă sunt sărace în calorii, lipsite de grăsimi şi reprezintă bune surse de calciu, fier, vitamina C, dar şi fibre. O cană de ceapă verde tăiată felii, asigură 4 grame de carbohidraţi, din care 1.3 grame de fibre. Carbohidraţii oferă energia necesară funcţionării organismului, iar fibrele ajută la menţinerea unei digestii sănătoase. Mai mult decât varietățile cu care se înrudeşte, ceapa verde este o sursă bună de vitamina A şi vitamina K.

Carotenoizii pe care îi conţine, inclusiv luteină și zeaxantină, contribuie la o bună sănătate a ochilor. Vitamina A joacă un rol important în menţinerea unei vederi agere. Consumul de luteină şi zeaxantina previne degradarea celulelor şi a maculei, parte a ochiului cu un rol important în vederea culorilor şi detaliilor obiectelor. O cană de ceapă verde ar asigura 95% din necesarul zilnic de vitamina A pentru adulți.

Atât vitamina C cât şi vitamina K, aduc contribuţii importante sănătăţii oaselor. Vitamina C ajută la sintetizarea colagenului și menţinerea unor oase puternice, iar vitamina K ajută la asimilarea calciului în oase, pentru a menţine o densitate osoasă optimă. Mai mult decât atât, vitamina K reglează coagularea sângelui, iar despre vitamina C ştim deja că este un antioxidant puternic cu beneficii multiple. O cană de ceapă verde asigură aproximativ 90% din necesarul zilnic de vitamina K  şi mai mult de 10% din necesarul zilnic de vitamina C.

Când pot introduce ceapa verde în alimentația copilului meu?

Ceapa nu este un alergen des întâlnit și se poate oferi bebelușilor, gătită, după vârsta de 6 luni. Din cauza disconfortului digestiv pe care îl poate provoca, nu este recomandată introducerea sa printre primele alimente din diversificarea copilului. Ceapa verde, în stare crudă, se va introduce abia după vârsta de 1 an. Dacă bebelușul are un sistem digestiv mai sensibil, este indicat sa se amâne introducerea cepei în alimentația sa.  Recomandarea noastră este să consultați medicul pediatru și să respectați regula celor 4 zile.

Cum alegem și depozităm ceapa verde?

Atunci când cumpăraţi ceapă verde, căutați să aibă frunze verzi, sănătoase şi partea albă curată, fără semne de îngălbenire. Se păstrează la frigider, într-o pungă de plastic, timp de aproximativ o săptămână.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=45
http://www.livestrong.com/article/354600-are-green-onions-healthy/
http://pediatriconcall.com/Journal/Article/FullText.aspx?artid=297&type=J&tid=&imgid=&reportid=374&tbltype=

Sursa foto:
https://flic.kr/p/a5Q4uE

Author: Catalina

Sunt mama unui băieţel care îmi este atât critic culinar, cât şi ajutor în bucătărie. Susţin ideea responsabilităţii personale, iar, pentru mine, aceasta porneşte chiar de la respectul şi atenţia pentru propria sănătate și alimentație. Îmi place să mănânc, ador dulciurile şi mă bucur să descopăr mereu reţete pe cât de gustoase, pe atât sănătoase.

Share This Post On