Alimentaţie diversificată, soare și sport pentru oase puternice

Sănătatea oaselor copiilor este una dintre cele mai mari preocupări ale părinţilor chiar din primele zile de viaţă ale copilului. Acesta este un lucru firesc, din moment ce oasele reprezintă fundaţia pe care se dezvoltă întreg organismul şi care suportă transformări majore până când copilul ajunge la vârsta adultă (de regula 18 ani pentru fete şi 20 de ani pentru băieţi), moment în care sistemul osos atinge maximul de putere şi densitate. Este important de ştiut că aceşti 18-20 de ani sunt esenţiali pentru dezvoltarea unor oase puternice şi ar trebui văzuţi ca o investiţie în sănătatea lor pe viaţă.

Un sistem osos puternic se construieşte în timp, iar stabilirea unor obiceiuri sănătoase încă din copilăria timpurie este piatra de temelie pentru un organism fără predispunere la afecţiuni osoase (osteoporoza sau fracturi). Ştiaţi că osteoporoza este considerată o boală pediatrică, care are consecinţe geriatrice? Asta pentru că masa osoasă acumulată în copilărie determina în mod direct sănătatea osoasă la bătrâneţe.

Factori esenţiali pentru dezvoltarea şi menţinerea unui sistem osos sănătos

Ştim cu toţii că oasele au nevoie de două elemente esenţiale pentru o dezvoltare normală: calciu şi vitamina D. Însă sursele din care copiii îşi iau aceste substanţe nutritive, precum şi alţi factori, de exemplu nivelul consumului de sare şi alimente de origine animală, au de asemenea o influenţă majoră în asimilarea calciului de către oase. Cei mai importanți factori care detemină sănătatea sistemului osos sunt:

  • Activitate fizică regulată – Mişcarea ajuta oasele să devină mai dense şi mai puternice. Un studiu publicat de jurnalul Pediatrics a relevat că adolescenţii cu un stil de viaţă sedentar aveau o densitate a oaselor mai scăzută la vârsta de 18 ani decât cei care făceau mişcare în mod constant.
  • Dieta bogată în fructe şi legume
  • Vitamina D obţinută prin expunerea la soare, alimentaţie şi/sau suplimente
  • Calciu obţinut dintr-o alimentaţie diversificată, bogată în alimente de origine vegetală

Oasele sunt un complex de colagen, apă, calciu, fosfor, magneziu şi alte minerale. Deşi esenţiale pentru sănătatea oaselor, calciul şi vitamina D nu pot face treaba singure, ci în echipă cu vitamina C, vitamina K, potasiu şi magneziu, care se găsesc din plin în fructe şi legume.

Pe de altă parte, unele alimente pot împiedica absorbţia calciului în oase: brânzeturile, carnea, peştele şi unele cereale, care determină sângele să aibă o aciditate mai crescută. Pentru a neutraliza aciditatea crescută din sânge, mineralele (în deosebi calciul) sunt trase din oase pentru a îndeplini un alt scop. Şi în acest caz fructele şi legumle au puterea de a remedia situaţia pentru că o dietă bogată în vegetale neutralizează aciditatea din sânge, ajutând calciul să îşi menţină poziţia acolo unde este nevoie de el. De asemenea s-a descoperit că și excesul de sare lucrează în detrimentul oaselor, pentru că în procesul de filtrare a sării în exces, rinchii elimina şi calciul odată cu ea.

Laptele şi produsele lactate – surse de calciu controversate

Tema lactatelor ca sursă principală de calciu este intens dezbătută. Mai mute studii au arătat că sănătatea oaselor la vârsta adultă este mai degrabă în strânsă legătură cu activitatea fizică în perioada copilariei și adolescentei decât cantitatea de lactate sau calciu din dietă acestora. Un studiu realizat la Harvad pe o perioada de 12 ani a arătat că femeile care consumau lactate aveau oase mai fragile decât cele care îşi luau calciul din alte surse.

Echilibru pentru o viaţă sănătoasă

Precum în multe alte teme din domeniul nutriţiei, recomandările pot fi uneori contradictorii. Studii apar tot timpul şi ne uimesc spunând că tot ce ştiam până acum era greşit. Ca părinte, am o sursă în plus de îngrijorare atunci când iau o hotărâre în ceea ce priveşte alimentaţia şi sănătatea familiei mele, iar cu cât citesc mai mult cu atât mi se întăreşte principiul după care am ales să mă ghidez în orice, mai ales de la apariţia celui mic în viaţa mea: calea de mijloc este cea mai bună atunci când eşti în dubii. Pentru mine echilibrul este cheia şi în privinţa surselor de calciu: păstrăm o dietă diversificată, bogată în fructe şi legume, cereale integrale şi leguminoase, profităm de soare şi alergăm după minge de câte ori avem ocazia.

Surse:

http://www.niams.nih.gov/health_info/bone/bone_health/juvenile/default.asp
http://pcrm.org/health/health-topics/parents-guide-to-building-better-bones
http://www.bidmc.org/YourHealth/Health-Notes/Bones-and-Joints/Top-Stories/5-Foods-to-Strengthen-Bones-and-Joints.aspx
http://www.webmd.com/osteoporosis/living-with-osteoporosis-7/diet-nutrition

Sursa foto: 

https://flic.kr/p/hHADgr