Rubarbă, de căutat prin piață în lunile mai-iunie

Rubarba (reventul, rabarbura) este o plantă străveche, originară din China, care în antichitate a fost cultivată în scop medicinal. În prezent, pe lângă întrebuințările medicinale, este folosită în scopuri culinare sau ca plantă ornamentală. Nu este o plantă foarte populară în România, mai ales după plecarea sașilor. Sașii aveau câteva rețete delicioase cu rubarbă: de compot, de plăcintă, de prăjitură, de supă, rețete pe care, din fericire, ni le-au lăsat moștenire după plecarea lor.
Rubarba este o plantă care poate atinge până la 2 metri înălțime, cu rădăcini puternice de circa 2 cm diametru, cu o tulpină asemănătoare tulpinii de țelină (apio) și frunze mari, lucioase, de culoare roșie sau galbenă.

Părțile comestibile sunt tulpinile și pețiolii frunzelor, în timp ce frunzele sunt toxice datorită concentrației mare de acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile uscate sunt folosite în scopuri medicinale. Când vine vorba de prepararea rubarbei, unii o preferă pe cea roșie, pentru că are un gust mai bun și este mai fragedă.

Ce substanțe nutritive conține rubarba?

Rubarba este bogată în vitaminele A, B, C, în fibre, respectiv minerale – fier, calciu, potasiu, seleniu, fosfor. Daca ar fi să ne raportăm la necesarul zilnic de vitamine și minerale al unui copil de 1-3 ani, o ceașcă de cubulețe de tulpină de rubarbă (aproximativ 60 grame) ar acoperi 15% din necesarul zilnic de vitamina C, 4% din necesarul zilnic de vitamina A, 10% din necesarul zilnic de calciu și 8% din necesarul zilnic de fibre.

Rubarba are următoarele efecte benefice asupra organismului: este un bun diuretic, laxativ, tonic, antihemoragic, antiinflamator, astringent, antibacterian. Este recomandată în cazul bolilor de stomac, constipației, durerilor abdominale sau disfuncțiilor biliare. De asemenea este indicată în caz de febră. Stimulează apetitul, scade colesterolul, curață ficatul și ajută la detoxifierea întregului organism.

Când pot introduce rubarbă în alimentația copilului meu?

Rubarba este recomandată a fi introdusă în alimentația diversificată a bebelușului după vârsta de 10 luni, în varianta compot (în amestec cu alte fructe, pentru a atenua gustul acrișor). La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care îl introduceţi în dieta micuţului, nu uitaţi să cereţi sfatul medicului curant şi să urmaţi regula celor 4 zile.

Cum se păstrează rubarba?

Rubarba se păstrează la frigider și rezistă până la 7 zile dacă este depozitată corespunzător, adică învelită în folie alimentară sau într-o punguță de plastic și plasată în cel mai răcoros compartiment din frigider. Se poate congela proaspătă sau fiartă, dacă se dorește depozitarea ei pe o perioadă mai lungă de timp.

Cum se gătește rubarba?

Tulpinile se taie de la bază, de pe rădăcină, și de la vârf, de unde încep frunzele. Frunzele de rubarbă nu se consumă nici crude și nici fierte, pentru că sunt toxice datorită conținutului ridicat de acid oxalic. Această toxină din frunze provoacă intoxicaţii deoarece se găsește în concentrație mare. De la frunze se consumă cel mult pețiolii.

Cele mai populare rețete cu rubarbă sunt: compotul, plăcinta, prăjitura și supa rece. Este foarte răcoritoare, de aceea este preferată pentru deserturile din zilele călduroase de vara. Gustul acrișor al rubarbei o face potrivită și pentru acrirea ciorbelor.

Atenție! Rubarba nu se gătește în vase de aluminiu tocmai datorită acidității lui.

Surse (en): http://en.wikipedia.org/wiki/Rhubarb
http://www.fruitsandveggiesmatter.gov/month/rhubarb.html
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2056/2

Sursa foto: http://flic.kr/p/8a7jFM