Metode de preparare a mâncării bebelușului

Orice început poate părea greu. În principal pentru că vine la pachet cu multe lucruri noi.

Așa este și în cazul alimentației diversificate a bebelușului. Greul poate însemna lipsă de timp pentru cumpărături, pentru prepararea mâncării sau lipsa uneltelor necesare preparării.

Totul este o chestiune de alegere și de obișnuiță cu alegerea făcută. Astfel vom întâlni mame care aleg să meargă în piață pentru a cumpăra pentru prânzul copilului cei mai bio morcovi pe care îi vinde o bătrânică de la țară, sau mame care dau repede o fugă la farmacia din colț pentru a-i cumpăra micuțului un borcănaș steril cu mere și banane.

Acest articol este pentru mamele care au ales prima variantă.

Odată alese legumele sau fructele ce urmează a fi preparate bebelușului, aveți grijă la câteva aspecte de igienă cu nimic ieșite din normal:

  • spălați-vă temeinic pe mâini înainte de a începe pregătirea mesei. Da, este evident, dar mulți dintre noi uităm să o facem!
  • spălați ustensilele (castron, tacâmuri, cratiță etc.) pe care le veți folosi. Lăsați-le să se usuce singure în loc să le ștergeți cu un prosop de bucătărie.
  • spălați foarte bine legumele și fructele sub jet de apă rece foarte bine.
  • folosiți tocătoare diferite pentru carne, inclusiv pește și pentru legume sau fructe. Dacă aveți unul singur, spălați-l după fiecare folosire.

Acum, că totul este pregătit, putem trece la treabă.

Mâncarea bebelușilor poate fi pregătită prin mai multe metode. Cele mai utilizate sunt:

  • la aburi
  • la cuptor
  • prin fierbere

Prepararea la aburi este cea mai bună din punct de vedere al păstrării substanțelor nutritive din alimente. Se poate folosi atât un aparat de aburi electric, cât și unul clasic ce se pune

într-o cratiță cu apă, acoperită. Un astfel de aparat de aburi este util, ieftin și ușor de folosit.

Apa rămasă puteți să o dați copilului în loc de apă, de exemplu, sau o puteți folosi pentru a subția consistența piureului de legume sau fructe.

Prepararea la cuptor este și ea extrem de simplă și benefică, prin cantitatea de substanțe nutritive salvată. Legumele și fructele se coc în sucul lor propriu, păstrându-și aroma foarte bine.

Preparea prin fierbere are ca principal dezavantaj distrugerea majorității substanțelor hrănitoare. Ce puteți totuși face este să folosiți o cantitate de apă cât mai mică. În procesul de fierbere, o parte din nutrienți trec din legume în apă, dar apoi pot ajunge din nou în mâncare, dacă folosiți apa în care au fiert legumele la subțierea piureului.

Eu, de exemplu, prefer prepararea la aburi. Legumele sunt mai dulci și mai aromate.

Voi ce metodă preferați în pregătirea mâncării bebelușilor voștri?

Sursa(en): http://www.homemade-baby-food-recipes.com/baby-food-storage.html

Sursă foto: http://flic.kr/p/7Epr2F


Author: Eugenia

Înainte de orice, sunt mama a 2 copii mâncăcioși și jucăuși. Le mulțumesc că au (re)adus în viața noastră de părinți ocupați mâncarea sănătoasă, gustoasă și preparată în casă.

Share This Post On
  • Eu i le fac la aburi si la cuptor.La cuptor am un vas mic de ceramica in care incape o portie de adult de mancare si asa le gatesc.Asa ies cel mai gustoase din punctul meu de vedere.Se pare ca si din punctul lui de vedere ca asa le mananca cel mai bine:)

    • Același rezultat bun am avut și cu domnișoara mea. La aburi și la cuptor sunt moetodele cele mai folosite.

  • DenisR

    Cred ca marea majoritate avem steamere electrice. Mi-am dat seama ca sunt sanse destul de mari ca aceste aparate sa fie din categoria “cu BPA”.

    BPA: “Bisfenol A, cunoscut si ca BPA, este un compus organic folosit in productia de plastic bicarbonat care, la randul sau, este utilizat in realizarea maselor plastice. Acesta se regaseste in procesul de fabricatie al amalgamelor dentare, recipientelor reincarcabile pentru apa, recipientelor din plastic pentru bauturi, al ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

    BPA-ul este suspectat de o crestere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostata sau san si de anomalii de reproducere.”
    (Sursa: http://medlive.hotnews.ro/biberon-bisfenol-a-plastic-bpa-interzis-ue.html)

    So pentru aburi, variantele sigure ar fi: vasele din sticla termo/inox sau steamerul din bambus (cred). Cei de la Philips Avent au 2 aparate care sunt 0% BPA, dar pretul este destul de mare (aprox. 200 euro).

    • Într-adevăr trebuie avută grijă cu obiectele suspecte de a conține BPA.
      Cu siguranță vasele de sticlă, ceramică, inox și lemn sunt cele mai potrivite pentru prepararea mâncării bebelușilor.

      La IKEA se găsește un steamer de inox care arată ca o floare și se poate pune în mai multe tipuri de oale cu diverse dimensiuni, iar prețul este în jur de 15 RON. Noi avem unul și suntem foarte mulțumiți de el.
      Mi-aș fi dorit un steamer din bambus, dar nu sunt ieftine deloc nici ele, din câte am văzut.

  • DenisR

    Indeed. Dar si blenderul are aceeasi problema. Imi place tare mult aparatul de la Philips Avent. 0% BPA, este si steamer si blender.

    Ma gandesc sa-l iau de pe Amazon Uk. 86P cu transport. Este aproape la jum de pret fata de Ro.

  • Pingback: Diversificare.ro()

  • Pingback: Un păstârnac pentru puțin dulce | Diversificare.ro()

  • Mihaela

    Cum se prepara la abur prin metoda clasica? Eu nu am mai preparat niciodata si nu stiu exact cum se face

    Multumesc

    • Andreea Archip

      Mihaela, poti folosi acea sita care se deschide ca o floare. Intr-o oala pui putina apa si aceasta sita care are un piciorus ce ajuta ca apa sa nu ajunga la legume. Pui legumele in sita apoi pui capac. Sita vine si cu un carlig detasabil care te ajuta sa o scoti fara a te frige. Verifica din cand in cand sa nu ramai fara apa. Asta e cea mai simpla si la indemana metoda. Mai sunt si oale care vin cu sita lor. Mai este si sita din bambus, ca cea din imagine, dar eu personal nu am folosit niciodata. Spor la treaba!

      • Mihaela

        Si de unde as putea cumpara acea sita care se deschide ca o floare?

        • Andreea Archip

          De la IKEA