Dintotdeauna oamenii au manifestat interes pentru confortul personal și pentru spațiul în care trăiesc. Curățenia se numără printre cele mai importante aspecte ale calității vieții, însă păstrarea ordinii și a curățeniei devine o provocare atunci când apare chiar și un singur copil. A face curat este la ordinea zilei, însă marea problemă este cum se poate face curat fără ca cel mic să ia contact cu toate toxinele din soluțiile de curățat obișnuite?
Cea mai simplă metodă este curățenia realizată cu produse ecologice sau întoarcerea la metodele tradiționale de curățenie, folosite cândva de bunici sau străbunici.
Care sunt ingredientele necesare pentru produse de curățat ecologice?
Pentru a curăța orice fel de suprafețe trebuie să existe în casă:
– bicarbonat de sodiu,
– oțet din vin/ oțet alb,
– borax,
– săpun de casă,
– lămâie cu coajă cu tot,
– ulei de măsline,
– sare,
– uleiuri aromate.
Cum curățăm bucătăria ecologic și eficient?
Există numeroase tipuri de murdărie, mai ales în bucătărie, deci vor fi mai multe soluții de curățat care se pot obține în casă. O soluție aproape universală este cea obținută din 1 linguriță borax, ½ linguriță bicarbonat, 1 linguriță de săpun de casă pe bază de ulei (castille soap) și uleiuri aromate preferate (picături). Ingredientele se amestecă cu 2 căni cu apă și se obține un detergent universal, util atât pentru bucătărie cât și pentru baie sau dezinfectarea jucăriilor.
- Aragazul este în general prima parte a bucătăriei care se murdărește cel mai tare și cel mai frecvent. Pentru a evita detergenții toxici în înlăturarea resturile de mâncare și ulei, putem curăța aragazul cu bicarbonat de sodiu și cu apă. Pasta formată din bicarbonat și apă se lasă să acționeze pe aragaz câteva ore după care se șterge cu o cârpă și se clătește cu apă amestecată cu oțet.
- Mobila de bucătărie, ce cuprinde dulapurile, se curăță cu soluția universală prezentată anterior, iar mobilierului de lemn îi vom oferi o strălucire aparte și un aer de prospețime folosind un amestec de 2 linguri de ulei de măsline și 1 lingură zeamă de lămâie. Pentru pete de grăsime se freacă cu sare.
- Suprafețele lăcuite din bucătărie care au rămas cu pete se pot curăța cu un amestec de lămâie, ulei și sare. În acest fel pata dispare, iar suprafața rămâne ca nouă.
- Geamurile ne ajută să vedem lumea mai bine, așadar este bine să fie curate. Le putem face să lucească folosind o soluție alcătuită din 1l apă, 4 linguri zeamă de lămâie și alcool sanitar. Geamurile se șterg de preferat cu o cârpă moale și absorbantă.
- Podelele, mai ales în bucătărie au foarte mult de suferit mai ales când bebe se hotărăște să redecoreze cu ce are la îndemână. Există mai multe soluții naturale de curățat în funcție de tipul podelei
– gresia și faianța pot fi ușor curățate cu un pahar de oțet amestecat în apă. Pentru a avea un miros mai plăcut putem adăuga sau clăti mai apoi cu uleiuri de cameră aromate amestecate în puțină apă;
– covoarele pot fi curățate cu același amestec ca în cazul gresiei, la care se poate adăuga puțin detergent de vase dacă există pete de grăsime. Pentru pete dificile în cazul covoarelor/mochetelor se amestecă în cantități egale sare, borax și oțet, iar substanța obținută se aplică pe pată și se insistă până dispare.
– podeaua de lemn/parchetul poate fi curățată cu soluția obținută din amestecul a ½ cană oțet alb și 1 lingură ulei de floarea soarelui. Se amestecă bine și se insistă pe podea în locurile mai murdare până apare strălucirea. Se adaugă și uleiuri aromatizate preferate pentru un miros plăcut (levănțică, mușețel).
- Coșul de gunoi poate fi o sursă de disconfort la bucătărie dacă nu este curățat foarte bine. Există mai multe soluții prin care putem îndepărta mirosurile neplăcute din coșul de gunoi:
– jumătate de lămâie se stoarce pe pereții coșului, apoi se introduce sub duș și se spală folosind pe post de burete tot jumătatea de lămâie cu care se freacă bine pereții coșului;
– cojile de la o lămâie și de la o portocală se pun la înghețat în congelator cu oțet/apă. Cu gheața obținută se spală bine coșul pentru aproximativ 10 secunde;
– praful de copt amestecat cu oțet alb va elimina mirosurile neplăcute dacă este lăsat să acționeze pentru aproximativ 10 minute, apoi se poate clăti cu apă curată.
- Chiuveta se poate înfunda uneori, dar vestea bună este că se poate repara problema fără detergenți scumpi dacă se toarnă în ea ¼ cană oțet, ¼ cană bicarbonat de sodiu, iarăși ¼ cană oțet. Este indicat să se respecte ordinea menționată. Se lasă să acționeze 15 minute după care se toarnă aproximativ 2 litri apă opărită.
Cu aceste metode ecologice se poate curăța totul în jur fără a exista riscul de intoxicare a copiilor care sunt sensibili chiar și la miros, dar mai ales la ceea ce ating.
.
Surse(ro):
http://clubulbebelusilor.ro/articol/1051/metode-ecologice-de-curatat-casa.html
http://www.infocasasigradina.ro/articole/Practic-in-gospodarie/Metode-ecologice-de-curatare-a-locuintei-764.html
surse( en):
http://wellnessmama.com/4713/natural-cleaning-kitchen/
http://wellnessmama.com/1290/natural-homemade-floor-tile-cleaner/
Sursa foto: https://flic.kr/p/5hC372